01 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Και τηλεφωνικά θα μπορούν να υποβάλουν από σήμερα, Δευτέρα, οι καταναλωτές όλης της χώρας, την αίτησή τους για νυχτερινό ρεύμα, καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Κλειστό επ' αόριστον από τις 11:00 θα είναι το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, καθώς οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους. Από τις 11:00 κλείνουν, επίσης, τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής. Στα Τέμπη, θα λάβουν το μεσημέρι απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με προσανατολισμό σε πολύωρο αποκλεισμό. Στην Αθήνα κατεβαίνουν αγρότες από όλη τη χώρα την Πέμπτη για να δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια.

Για κυνική και ωμή άσκηση εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα. Απέδωσε το πρόβλημα στο ασφαλιστικό και την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τόνισε ότι προσπαθούμε να φτάσουμε το Δεκέμβριο του 2018 εκεί που ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2014. Παράλληλα, δήλωσε ότι ήταν λάθος η δήλωση Γεννηματά περί «αβύσσου» σε σχέση με τη ΝΔ.

Ανοικτού τύπου, αλλά φρουρούμενα, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Εξήγησε ότι θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.

Σκληρή απάντηση, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η προκάτοχός του «έκανε σημεία και τέρατα», έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για παραχαράκτες της ιστορίας που φοβούνται την αλήθεια, ενώ αναφέρει ότι μετά το «Όχι», όταν εξέφρασε τη διαφωνία της για τη διαδικασία περί της «εξουσιοδότησης για τη συμφωνία», ο πρωθυπουργός της είπε ότι «μόνο μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή μια δικτατορία μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση».

Κόσμος: Την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα ξεκινά επίσημα ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, στην ατζέντα του οποίου κυριαρχούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα -σε ένα ταξιδι όμως που σηματοδοτεί την επισφράγιση της ομαλοποίησης των σχέσεων της Αβάνας με τη Δύση. Πέρυσι, ο Φρανσουά Ολάντ είχε γίνει ο πρώτος ηγέτης από το δυτικό κόσμο που επισκέφθηκε την κουβανική πρωτεύουσα ενώ το Παρίσι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην πρόσφατη συμφωνία για το χρέος της Αβάνας.

Στην κατεύθυνση της αυτοκτονίας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για το θάνατο του γαλλοελβετού σεφ Μπενουά Βιολιέ, που θεωρείτο ένας από τους κορυφαίους στην υφήλιο και διηύθυνε στα 44 χρόνια του το Restaurant de l' Hotel de Ville Crissier (τρία αστέρια Michelin) στην Eλβετία. Τις συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση ξεκινούν το συριακό καθεστώς και οι ομάδες της αντιπολίτευσης στο τραπέζι υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη, χωρίς ακόμη να είναι έτοιμες για απευθείας διαβουλεύσεις και ενώ το κλίμα είναι τέτοιο που ακόμη και η προσέλευση θεωρείται μία μικρή επιτυχία. 

Την ίδια στιγμή στο συριακό έδαφος, οι νεκροί από το μακελειό με την υπογραφή της ISIS στη Δαμασκό έχουν φτάσει τους 70. Να ρυμουλκήσουν το ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο Modern Express, που έχει πάρει κλίση και πλέει προς τις ακτές του γαλλικού Λα Ροσέλ, θα προσπαθήσουν εκ νέου συνεργεία των γαλλικών αρχών στον νερά του Ατλαντικού. Το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να φτάσει στις ακτές πριν το πρωί της Τρίτης αν αποτύχουν και οι νέες προσπάθειες ρυμούλκησης.

Τις τελευταίες τους προσπάθειες για να κινητοποιήσουν υποστηρικτές τους κάνουν οι υποψήφιοι για τα χρίσματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ενώ στήνονται οι εσωκομματικές κάλπες στην Αϊόβα -το ξεκίνημα της μακράς διαδικασίας για το χρίσμα και, στο τέλος, για τις προεδρικές εκλογές. Μπροστά από τον Κρουζ εμφανίζεται ο Τραμπ, μικρότερο το προβάδισμα Κλίντον επί του Σάντερς.

Οικονομία: Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 555,27 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,49%. Θετικό πρόσημο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο εγχώριος μεταποιητικός κλάδος σταθεροποιήθηκε τον Ιανουάριο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επιταχύνεται με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και 8,5 περίπου χρόνια, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Πιστώθηκε την περασμένη Παρασκευή στους λογαριασμούς των δικαιούχων η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης, συνολικού ποσού 52 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δικαιούχους του επιδόματος, με βάση τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ως 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αθλητισμός: Σήμερα, Δευτέρα, υπογράφουν και ανακοινώνονται από την ΑΕΚ οι Τόμας Πέκχαρτ και Μπρούνο Ζουκουλίνι. Οι προσεχείς ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όπως...ομολόγησε ο Γκας Πογέτ στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ δουλεύει ακόμα μία μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, για τη θέση που «καιγόταν» ο προπονητής της, δηλαδή έναν περιφερειακό επιθετικό.

Το όνειρο του μικρού Μουρτάζα θα γίνει πραγματικότητα. Ο πιτσιρικάς από το Αφγανιστάν, που η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου, τις προηγούμενες ημέρες, πρόκειται να συναντήσει το ίνδαλμά του στην Βαρκελόνη. Αυτό έκανε γνωστό η Aff, ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Αφγανιστάν, με δήλωση του εκρποσώπου της Σιέντ Αλί Καζεμί .




Δεν υπάρχουν σχόλια: