24 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρoκόπη Παυλόπουλο, θα γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 στο Προεδρικό Μέγαρο. Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσφυγικό.

Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Φίλιππο Γκράντι θα έχει αργότερα συνομιλίες με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς, ενώ στις 16:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πλήρη στήριξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα και να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, παρέχει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, διατυπώνει επιφυλάξεις για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αν και παραδέχεται ότι η αποδοχή της εμπλοκής του «κατέστη αναπόφευκτη».

Στα μπλόκα που έχουν στηθεί κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου παραμένουν οι αγρότες, καθώς η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέβη άκαρπη και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν αποδεκτές. Κλειστός είναι ο κόμβος Κορωπίου-Μαρκοπούλου στην Αττική Οδό, η Αθηνών-Κορίνθου στον Ισθμό, η Αθηνών-Λαμίας στη Θήβα, ο κόμβος στις Μικροθήβες και τους παράδρομους, καθώς και τα Τέμπη. Αποκλεισμένα και τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής.

Ολοένα και πιο πολύ κλείνουν τα ευρωπαϊκά σύνορα για τους πρόσφυγες. Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να εμποδίσουν την είσοδο στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν -μια απόφαση που στηρίζουν και άλλες χώρες όπως η Αυστρία-, πληροφορίες θέλουν να στήνεται «μπλόκο» ακόμη και για κάποιους Σύρους πρόσφυγες.

Κόσμος: Την πρότασή της για υποστήριξη με στρατιώτες στην ΠΓΔΜ για φύλαξη των συνόρων στο προσφυγικό της επανέλαβε η Βιέννη ενώ προετοιμάζεται για τη Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -διάσκεψη που έχει προκαλέσει αντίδραση στην Αθήνας και ενόχληση στις Βρυξέλλες.

Επικρίνει το Βερολίνο η Αυστρία, «ας μας πει τι θα κάνει». «Δεν ήταν μονομερής η απόφασή μας» λένε τα Σκόπια για το μπλόκο σε Αφγανούς, δηλώντας σε αναμονή για «το τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης». Οι πορτογάλοι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Μπλοκ της Αριστεράς, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων υπερψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμού της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης. 

Η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχίες για κίνδυνο «δημοσιονομικής εκτροπής», με τη Λισαβώνα στη συνέχεια να αναθεωρεί τους στόχους για το έλλειμμα. Σε 42 νεκρούς έχει σκαρφαλώσει ο επίσημος απολογισμός από το χτύπημα του κυκλώνα Ουίνστον στα νησιά Φίτζι, καθώς τα συνεργεία αρχίζουν να φτάνουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές -και εκφράζονται φόβοι πως το τελικός απολογισμός θα αυξηθεί. Συνεργεία που φτάνουν σε πιο απομακρυσμένα νησιά, όπως το νησί Κόρο, μιλούν για «οδυνηρές εικόνες καταστροφής».

Με ισχυρότατα ποσοστά -που φτάνουν το εντυπωσιακό 46%- επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των υπόλοιπων ανθυποψηφίων του στη Νεβάδα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, σημειώνοντας την τρίτη του νίκη στη σειρά. Το ρεύμα Τραμπ και ο αποπροσανατολισμός στα στρατόπεδα των Κρουζ και Ρούμπιο οδηγούν τους Ρεπουμπλικάνους στο τεστ που θα δώσει την πρώτη καθαρή ενδιάμεση εικόνα: Την ερχόμενη «Σούπερ Τρίτη», οπότε και ψηφίζουν ταυτόχρονα 12 πολιτείες.

Έπειτα από μία μακρά καταμέτρηση των ψήφων στο βολιβιανό δημοψήφισμα, και ενώ το στρατόπεδο του προέδρου Έβο Μοράλες ήλπιζε μέχρι τέλους σε αντιστροφή του κλίματος, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τον πρόεδρο: Η κάλπη είπε «όχι» σε αλλαγή του Συντάγματος που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να διεκδικήσει νέα θητεία.

Οικονομία: Καμπανάκι χτυπούν οι εξαγωγείς τόσο για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας όσο και για τα μπλόκα των αγροτών, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις πλήττουν ήδη την οικονομία. Την ίδια ανησυχία εκφράζει συνολικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος που μετρά ήδη αύξηση στο μεταφορικό κόστος από τις πολύωρες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 484,91 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,83%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ. Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και οι εκτιμήσεις είναι πλέον ότι το σύστημα θα ανοίξει τον Μάρτιο.

Αθλητισμός: O Ολυμπιακός αρνήθηκε δελεαστική πρόταση από κινεζική ομάδα για την παραχώρηση του Μπράουν Ιντέγε. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ΜΜΕ οι Κινέζοι πρόσφεραν 12 εκατ. ευρώ για τον Νιγηριανό επιθετικό, όμως η ομάδα του Πειραιά απάντησε αρνητικά.

Ο Μέσι σκόραρε για πρώτη φορά στην καριέρα του εναντίον του Τσεχ, η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-0 την Αρσεναλ στο Λονδίνο και ουσιαστικά εξασφάλισε από την Τρίτη την πρόκριση στους «8» του Champions League.

Στο άλλο ντέρμπι της ημέρας, η Μπάγερν είχε την ευκαιρία να «τελειώσει» την πρόκριση αφού προηγήθηκε 2-0 στο Τορίνο, αλλά η Γιουβέντους βρήκε τη δύναμη και επέστρεψε φτάνοντας στο τελικό 2-2. Πάντως, ακόμα και έτσι οι Γερμανοί έχουν το προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στην «Αλιάντς Αρένα», στις 16 Μαρτίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: