13 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

Για την Πατριαρχική επίσκεψη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αναχώρησε το πρωΐ στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις επισκέψεις στις Δημοκρατίες της Κούβας και της Παραγουάης και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας. Στο αερολιμένα Vnukovo Μόσχας τον Πρωκαθημενο της Ρωσικής Εκκλησίας προέπεμψαν: ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, ο Πρωτοσυγκελεύων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Ίστρας Αρσένιος, Α’ βοηθός του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών με αρμοδιότητα τη Μόσχα, οι βοηθοί Επίσκοποι του Πατριάρχου Κυρίλλου: Δμήτροφ Θεοφύλακτος, Βοσκρεσένσκ Σάββας, Αιγκόργιεφσκ Τύχων, Μπρόννιτσυ Παράμων και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στη Μόσχα κ. Αιμίλιο Λοσάντα Γκαρθία.

Ομιλώντας με τον Πρέσβη της Κούβας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι «Πάντα με ιδιαίτερη αίσθηση επισκέπτομαι την Κούβα, με την οποία ως λαός έχουμε τόσες πολλές σχέσεις. Από καρδίας εύχομαι πρόοδο στην όμορφη χώρα Σας». Από την πλευρά του ο Κουβανός Πρέσβης ανέφερε ότι στην Κούβα πάντα με χαρά αναμένουν τον Αγιώτατο Πατριάρχη και του ευχήθηκε κατευώδοση της επισκέψεώς του. Ο Πατριάρχης ζήτησε ευχές από τους βοηθούς Επισκόπους του και τους πατέρες τους παρευρισκομένους στο αεροδρόμιο.

Την επίσημη συνοδεία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου συναποτελούν: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος, Πρωτοσυγκελεύων της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρκς Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Γκορνοαλταΐσκ και Τσεμάλ Καλλίστρατος, ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ  Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως ιδρυμάτων εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας κα.

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στην οποία μεταβαίνει ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στα πλαίσια της Πατριαρχικής του επισκέψεως. Στην Αβάνα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου Ραούλ Κάστρο Ρους και θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καζάν. Στις 12 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθεί με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο.

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Την επίσημη επίσκεψη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής πραγματοποιεί από 11 Φεβρουαρίου 2016 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος. Την πρώτη χώρα, την οποία επισκέπτεται ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας είναι η Κούβα, όπου ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος αφίχθη με πρόσκληση του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο.

Πρόκειται για πρώτη στην ιστορία επίσκεψη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από έναν Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών. Πριν την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο το 2009, ως Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ο τότε Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ μετέβη στην Κούβα το 1998, το 2004 και το 2008 προσφέροντας τα μάλα στις επαφές με την χώρα αυτή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η παρούσα επίσκεψη επίσης περιλαμβάνει τις επισκέψεις στη Δημοκρατία της Παραγουάης και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας. Πλησίον της σκάλας του αεροσκάφους στο Διεθνή Αερολιμένα Αβάνας Χοσέ Μαρτί τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο Ρους.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε στους δημοσιογράφους και ειδικότερα ανέφερε: «Με θερμά συναισθήματα για τέταρτη φορά πατάω το έδαφος της Κούβας. Έφθασα με μια επίσκεψη  φιλική ως προσκεκλημένος του Αρχηγού της Δημοκρατίας της Κούβας, Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Ραούλ Κάστρο Ρους.

Είναι μακρόχρονες οι σχέσεις συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των λαών της Κούβας και της Ρωσσίας. Απευθυνόμενος προς τον Κουβανικό λαό θέλω να τονίσω ότι αυτά τα καλά συναισθήματα έναντι στην Κούβα διατηρούνται και αυξάνονται σήμερα στη Ρωσσία», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

«Θα ήθελα να σας διαβιβάσω τα εγκάρδια συναισθήματα των Ρώσων και των λαών της ιστορικής Ρωσίας. Εύχομαι πρόοδο στον Κουβανικό λαό και ευτυχία σε κάθε Κουβανό ξεχωριστά.  Ο Θεός δι΄ελέους Αυτού να σας συνοδεύει πάντα», έκλεισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Εν συνεχεία στις εγκαταστάσεις του αερολιμένος ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος είχε μια σύντομη συνάντηση με τον κ. Ραούλ Κάστρο. Σημειωτέον ότι από τους σημαντικούς σταθμούς του προγράμματος του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην Κούβα είναι συνάντησή του με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου στο Διεθνή Αερολιμένα Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα.

Η συνάντηση προγραμματίσθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα δρομολόγια του Πατριάρχου και του Πάπα, ο οποίος καθ΄ οδόν προς το Μεξικό θα πραγματοποιήσει ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα της Κούβας. Μετά τη συνάντηση θα υπογραφεί Κοινό Ανακοινωθέν.

Το κοινό δελτίο τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αγίας Έδρας  Βсовместном πληροφορεί ότι «η συνάντηση των Προκαθημένων της Ρωσικής Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία ετοιμαζόταν από πολύ καιρό, θα είναι πρώτη στην ιστορία και θα σηματοδοτεί ένα σπουδαίο στάδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών».
  
«Το Πατριαρχείο Μόσχας και η Αγία Έδρα επιθυμούν το γεγονός αυτό να δώσει μήνυμα ελπίδας σε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως και προτρέπουν όλους του χριστιανούς να προσεύχονται θερμώς, ώστε με ευλογία του Θεού η επικείμενη συνάντηση να φέρει καλούς καρπούς».


H συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη που άργησε σχεδόν 1.000 χρόνια
Οι διωγμοί που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή έφεραν πολύ κοντά τον Φραγκίσκο με τον Κύριλλο.

Αβάνα: Οι διωγμοί που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή έφεραν πιο κοντά τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο. Το ιστορικό ραντεβού μετά το Σχίσμα του 1054, έγινε στην Αβάνα. Τον αργεντινό Πάπα και τον ρώσο πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο,  ο οποίος φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, Φραγκίσκος και Κύριλλος αναφέρθηκαν στους διωγμούς των «χριστιανών αδελφών» στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Το παρασκήνιο της συνάντησης.Επί είκοσι χρόνια Βατικανό και Μόσχα προετοίμαζαν μία συνάντηση πάπα και πατριάρχη. Το 1996 ο κ. Κύριλλος είχε βάλει «φρένο» στην συνάντηση που προγραμματιζόταν στο Γκράτς της Αυστρίας ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β' και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', με αφορμή το κίνημα της Ουνίας που εντάθηκε αμέσως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιοχές της άλλοτε πανίσχυρης ΕΣΣΔ..

Δεκάδες ουνίτες κληρικοί, που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν την θεία λειτουργία κατά το ορθόδοξο τυπικό αλλά μνημονεύουν τον Πάπα καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα τάγματα προσηλυτίζοντας κατά εκατοντάδες τους Ορθοδόξους.

Ο νυν Πατριάρχης είναι βαθύς γνώστης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της λειτουργίας του Βατικανού καθώς ως μητροπολίτης έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με στελέχη της Αγίας Έδρας.

Επί δεκαπέντε και πλέον έτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Και έχει βρεθεί να δίνει μάχες μαζί με τους αρχιεπισκόπους Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τους μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη, Σασσίμων κ. Γεννάδιο και Γαλλίας και Εμμανουήλ εκπρόσωπους του Φαναρίου στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά του κινήματος της Ουνίας, του Πρωτείου και του Αλάθητου του πάπα, έχοντας απέναντι τους δύο πανίσχυρους συνομιλητές, τους καρδιναλίους Κάσιντυ και Κάσπερ.

Ο Κύριλλος δεν ήθελε, όπως δηλώνεται, να γίνει η πρώτη συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους διότι «η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με σχίσματα και συγκρούσεις μεταξύ των Χριστιανών». Έτσι οι δύο πλευρές επέλεξαν «τον νέο κόσμο» όπου οι δύο προκαθήμενοι είχαν σχεδιάσει ο μεν Πάπας να επισκεφθεί το Μεξικό ο δε Κύριλλος την Κούβα, τη Βραζιλία και την Παραγουάη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: