02 Φεβρουαρίου, 2016

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

 

Η νέα απειλή - Τι είναι;
Εξαπλώνεται ραγδαία στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής έχει εκδώσει ένα ειδικό δελτίο με το οποίο ενημερώνει τις γυναίκες να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στις χώρες των εν λόγω ζωνών ειδικά στην περίπτωση που περιμένουν παιδί.

Η νέα απειλή λέγεται Ζίκα Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κρούσματα από ιό Ζίκα που προκαλούν τα κουνούπια και προκαλεί υψηλή συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών και μικροεγκεφαλίτιδα, στα έμβρυα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Για το λόγο αυτό μεταβαίνει στη Βραζιλία κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να δει τι συμβαίνει με τον ιό, που μεταφέρθηκε από την Αφρική. Ήδη θεωρείται βέβαιο ότι εξαιτίας του ιού, που μεταφέρουν τα κουνούπια έχουν πεθάνει 2 άτομα ενώ έχουμε 739 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου.

Πρόκειται για τον ιό Ζήκα, ο οποίος ανιχνεύθηκε στο αίμα και τους ιστούς εμβρύου με μικροεγκεφαλίτιδα στη Σεάρα. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη βορειοανατολική πλευρά της Βραζιλίας ενώ ορισμένα καταγράφηκαν και νοτιοανατολικά στο Ρίο και το Σάο Πάολο. Ο πρώτος που πέθανε απ΄ τον ιό ήταν ασθενής στην πόλη του Μπελέμ ο οποίος έπασχε από λύκο, ο οποίος είχε μειώσει την αντοχή του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Το άλλο θανατηφόρο κρούσμα σημειώθηκε επίσης στην πολιτεία του Παρά με θύμα ένα 16άχρονο, που μπήκε με υποψία Δάγκειου πυρετού και τελικά είχε προσβληθεί από Ζίκα. Παρακάτω ακολουθούν οι απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα για τον ιό που έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο των κόσμο:

Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον περασμένο Μάη που ξέσπασε στην Βραζιλία.

Πώς εξαπλώνεται;
Ένας ακόμα λόγος για να μισήσεις τα κουνούπια καθώς μεταδίδεται μέσω του είδους Aedes που μπορούν να αναπαραχθεί σε μία λίμνη νερού τόσο μικρή όσο το καπάκι ενός μπουκαλιού. Πρόκειται για το ίδιο κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του κίτρινου πυρετού. Στην Αμερική ανησυχούν γιατί το εν λόγω κουνούπι έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, Aedes albopictus, μπορεί και αυτό να μεταδώσει τον ιό αν και ερευνάται η αποτελεσματικότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αναφορά σύμφωνα με την οποία ο ιός μεταδόθηκε έπειτα από μετάγγιση αίματος και μία ακόμα αναφορά για μετάδοση μέσω του σεξ.

Πώς μπορώ να μάθω αν μολύνθηκα;
Τα συμπτώματα της μόλυνσης σε πολλές περιπτώσεις είναι «αθόρυβα», ενώ πρόκειται για μία ασθένεια που είναι δύσκολο να διαγνώσει κάποιος.Πυρετός, εξανθήματα, πόνος στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια είναι μερικά από τα συμπτώματα, σπάνια όμως κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ, πρέπει να σταλεί ιστός ή αίμα σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο έτσι ώστε ο ιός να ανιχνευθεί μέσω εξελιγμένων μοριακών δοκιμών.

Πως ο Ζίκα προκαλεί εγκεφαλική βλάβη στα βρέφη;Οι επιστήμονες μόλις ξεκίνησαν να συνδέουν τα σημάδια. Η πιθανότητα ο Ζίκα να προκαλεί μικροκεφαλία -ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και εγκεφαλική βλάβη – στα έμβρυα προέκυψε τον Οκτώβρη όταν οι γιατροί στην βόρεια Βραζιλία παρατήρησαν μία έξαρση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία γεννιούνται κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια παιδιά, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ερευνούν 3.500 περιστατικά μικροκεφαλίας.

Έχει σημασία αν μία γυναίκα μολυνθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η πιο επικίνδυνη περίοδος είναι όταν οι γυναίκες βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν γνωρίζουν για αυτή, άρα δεν παίρνουν και τις κατάλληλες προφυλάξεις. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί πως ο συγκεκριμένος ιός διαπερνά τον πλακούντα και μολύνει το μωρό.

Υπάρχει κάποιο εμβόλιο; Πως μπορώ να προφυλαχθώ;
Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον ιό Ζίκα. Έτσι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής προειδοποιεί τις γυναίκες που είναι έγκυες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στις παραπάνω περιοχές και ζητάει από όσες σκέφτονται να ξεκινήσουν προσπάθειες για να μείνουν έγκυος να επισκεφθούν τον γιατρό τους για συμβουλή. Όσον αφορά γενικά στους ταξιδιώτες, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα πιθανά μέτρα για να αποφύγουν ένα πιθανό μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα;
Μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ονδούρα προχώρησε στην κήρυξή της

Μπαίνουν σε λογική αποτοξίνωσης.Στη λογική της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, φαίνεται να έχουν εισέλθει για τα καλά οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Αιτίες.Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη αιτία.
Ενώ ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει τη νόσο.  Απογοητευτικές επιδόσεις για την Ελλάδα, διαπιστώνονται σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, την

Έρευνα του Χάρβαρντ. Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Και αδυνατίζει.Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ο ιός Ζίκα: Όλες οι απαντήσεις για τον άγνωστο ιό.Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό Ζίκα. 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένει ο ΠΟΥ να μολυνθούν τον επόμενο χρόνο. Το 80% αυτών, δε θα το μάθουν. Το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα. 

Άρα, ποιοι κινδυνεύουν και γιατί;
Τις απαντήσεις δίνουν η επιδημιολόγος Laura Rodrigues, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βραζιλίας, και ο Bill Mckibben, γνωστός περιβαλλοντολόγος, «ο καλύτερος «πράσινος» δημοσιογράφος του κόσμου», σύμφωνα με τον βιβλιοκριτικό Bryan Walsh από το περιοδικό Time.

Ερωτήσεις και απαντήσεις  για τον ιό.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Από κουνούπια του  γένους Aedes. Αν τσιμπήσουν άτομο μολυσμένο με τον ιό, μπορούν να τον μεταφέρουν σε άτομα που θα τσιμπήσουν μετά.

Γιατί μεταδίδεται τόσο εύκολα;
Επειδή ο γενικός πληθυσμός δεν έχει καμία φυσική ανοσία.

Από πού ήρθε;
Πρωτοεμφανίστηκε σε μαϊμούδες στην Ουγκάντα το 1947. Σε άνθρωπο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νιγηρία το 1954, και από τότε υπήρξαν σποραδικά ξεσπάσματα στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, μέχρι την εμφάνισή του ως επιδημίας στη Βραζιλία το 2015.

Συνδέεται ο ιός με εγκεφαλικές βλάβες σε έμβρυα;
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη αν υπάρχει σύνδεση. Η πιθανότητα να προκαλεί ο ιός μικροκεφαλία -ασυνήθιστα μικρό κρανίο και βλάβες στον εγκέφαλο- άρχισε να συζητείται τον Οκτώβριο, όταν οι γιατροί στη βόρεια Βραζιλία παρατήρησαν αύξηση των νεογνών με το πρόβλημα.

Κάθε χρόνο γεννιούνται 3 εκατομμύρια μωρά στη Βραζιλία. Συνήθως, αναφέρονται 150 περιστατικά μικροκεφαλίας. Τώρα, υπάρχουν 3.500 -αναφερόμενα- περιστατικά.

Υπάρχει κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες;
Οι αρχές σε Βραζιλία, Κολομβία, Τζαμάικα, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα συστήνουν στις γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες.  Οι ειδικοί δεν ξέρουν πώς θα μπορούσε ο ιός να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Ανάλογοι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν τον δάγγειο πυρετό και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου, δε μπορούν να το κάνουν αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιο επικίνδυνο φαίνεται ότι είναι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. 

Άρα, οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες είναι η κατηγορία του πληθυσμού που πρέπει να προσέχει περισσότερο. «Προς τις έγκυες γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν: Παρακαλούμε, αντιμετωπίστε το πολύ προσεκτικά», λέει η γιατρός Anne Schuchat από το CDC στο αμερικανικό δίκτυο NBC. 

Το αμερικανικό κέντρο συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά να ματαιώσουν προγραμματισμένα ταξίδια τους στις περιοχές με επιδημία του Ζίκα. 

Τι μας λέει η επιδημιολόγος Laura Rodrigues.Η Laura Rodrigues είναι επιδημιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βραζιλίας και καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Της ζητάμε να μας εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που συμβαίνει. «Δεν είναι Έμπολα», μας λέει, «αλλά είναι σοβαρό».

-Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επιδημίας μεγάλης κλίμακας; Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουμε μπροστά μας.
Σε κάποιες περιοχές, σχεδόν το 1% των νεογνών ίσως έχουν επηρεαστεί. Δεν πρόκειται να εξαπλωθεί σε περιοχές όπου δε ζει το κουνούπι Aedes. Άρα, δεν είναι Έμπολα, αλλά είναι μια σοβαρή επιδημία.

-Θεωρείτε ότι είναι ο ιός Ζίκα που έχει προκαλέσει τη μικροκεφαλία στα μωρά στη Βραζιλία;
Είναι πολύ-πολύ πιθανό. Τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία.

-Ο ιός δεν είναι άγνωστος. Τι συνέβη και επανεμφανίστηκε με τέτοιο εκρηκτικό τρόπο;
Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

-Το να γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα είναι λύση; Πόσο ασφαλές είναι αυτό; Βλέπουμε, επίσης, σπίτια να απολυμαίνονται με καπνό. Είναι αρκετό;
Το να μετακινήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και να απολυμάνουμε με καπνό, θα μειώσει την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Επιπλέον, η απολύμανση θα «πολεμήσει» τα κουνούπια. Αυτός είναι ο τρόπος να τα εξολοθρεύσουμε, αλλά πρόκειται για επιχείρηση-πρόκληση.

-Πιστεύετε ότι η συμβουλή που δίνεται σε γυναίκες σε πολλές χώρες να μη μένουν έγκυες, είναι σωστή; Και, αυτή τη στιγμή, τι μπορεί να γίνει στην Αμερική για να ελεγχθεί η διάδοση του ιού;
Πιστεύω ότι το να ζητείται από τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες να σκεφτούν τον κίνδυνο, και να επιλέξουν να καθυστερήσουν - ή όχι - την εγκυμοσύνη, είναι σωστό: η επιλογή παραμένει της γυναίκας - ή του ζευγαριού. Αν αποφασίσουν να προχωρήσουν, η συμβουλή είναι να αποφύγουν τα τσιμπήματα του κουνουπιού. Ωστόσο, πολλές εγκυμοσύνες δε σχεδιάζονται.

Πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη. Οι συμβουλές αυτές δεν είναι η λύση - όμως, σημαίνουν συναγερμό στις γυναίκες για τον κίνδυνο και τις παρακινούν να κάνουν μια επιλογή με επίγνωση της κατάστασης.

«Ένα αναδυόμενο επιδημιολογικό απαρτχάιντ»
Ο Bill Mckibben είναι περιβαλλοντολόγος, συγγραφέας και ιδρυτής της οργάνωσης βάσης για το κλίμα 350.org. Πριν από λίγες μέρες έγραψε ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Guardian, εντυπωσιακό για τον τόνο του.

«Έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου καταγράφοντας τις συνεχιζόμενες τραγωδίες που πηγάζουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη:τις πλημμύρες και τις ξηρασίες και τις καταιγίδες, τους αποτυχημένους θερισμούς και τις αναγκαστικές μετακινήσεις

Όμως, τίποτα σε αυτή τη λίστα δε μοιάζει πιο φρικτό από τα νέα που έρχονται από τη νότια Αμερική για την ασθένεια Ζίκα».

Η άποψη του  Bill Mckibben για αυτή την επιδημία, ως προς το επιδημιολογικό κομμάτι, απέφυγε να κάνει προβλέψεις. Εκείνο που θέλει να τονίσει είναι κάτι άλλο. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει προηγούμενο για τα έθνη να λένε στους πολίτες τους να σταματήσουν να κάνουν παιδιά

Στην περίπτωση της επιδημίας του ιού Ζίκα, τον ρωτάμε ποιο πιστεύει ότι είναι το κύριο πρόβλημα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που συμβάλλει στην εξάπλωση των κουνουπιών, ή η ανισότητα ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο που κάνει τις φτωχές χώρες πιο ευάλωτες; 

«Όλα αυτά», μας απαντά, «και φυσικά, τα ταξίδια έχουν κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση των ιών.Σε κάθε περίπτωση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανισότητα είναι πολύ βαθιά συνδεδεμένες: το περιβάλλον του οποίου η κατάσταση ολοένα επιδεινώνεται, κάνει πολύ γρήγορα τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους.» 

Η ίδια η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έλεγε το 2011 ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να παρέχει «νέες ευκαιρίες» σε ασθένειες που σχετίζονται με τα κουνούπια, αλλά η πραγματική αύξηση «θα εξαρτηθεί όχι μόνο από κλιματικούς αλλά επίσης από μη κλιματικούς παράγοντες, κυρίως από την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στη διαίρεση του κόσμου σε σχετικά ασφαλείς και επικίνδυνες ζώνες, ένα αναδυόμενο επιδημιολογικό απαρτχάιντ….», γράφει στον Guardian ο Bill Mckibben. «Σταδιακά, η ασθένεια θα φτάσει τις αμερικανικές ακτές…

Αλλά η Αμερική είναι αρκετά πλούσια για να αποφύγει τα χειρότερα από το χάος στο οποίο έχουν συμβάλλει οι συνήθειές της στα ορυκτά καύσιμα. Ως συνήθως, είναι οι πιο φτωχοί και αδύναμοι που υφίστανται τις συνέπειες. 

…Οι συμφωνίες για το κλίμα στο Παρίσι μοιάζουν ήδη ξεπερασμένες και λίγες στο άκουσμα αυτών των νέων. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας πολιτισμός στον οποίο κάποιος δε μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, μετά βίας λέγεται πολιτισμός».




Δεν υπάρχουν σχόλια: