28 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

  

Ελλάδα: Την αποχώρηση από το φόρουμ των Δελφών του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, καθώς και δήλωση-«απολογία» του προέδρου του φόρουμ προκάλεσε η κριτική κατά του πρωθυπουργού, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, που άσκησε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητά η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο και επισημαίνοντας πως δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό τον οποίο και χαρακτηρίζει «μοιραίο». Την άποψη ότι είναι «ολέθριο ιστορικό λάθος» η σύνδεση της εξωτερικής πολιτικής με την αξιολόγηση, διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο διεθνές Φόρουμ των Δελφών.

Κάλεσμα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε «να μην πέσουμε στο γκρεμό», απευθύνει σε συνέντευξή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και τής καταλογίζει αδράνεια, καθυστερήσεις και λάθη.

Στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί.

Κόσμος: Αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η εκεχειρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, που ίσως να μην περιλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η πολιτική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, είναι «ρατσιστική» και θυμίζει τον Αδόλφο Χίτλερ, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν. Ανάλογη δήλωση έκανε πριν λίγες ημέρες και ο προκάτοχος του Καλδερόν, Βισέντε Φοξ.

Να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που ενέχει η αποχώρηση από την ΕΕ καλεί τους υποστηρικτές του Brexit o Ντέιβιντ Κάμερον, με άρθρο του στην Daily Telegraph. «H μόνη βεβαιότητα μιας εξόδου (από την ΕΕ), είναι η αβεβαιότητα» γράφει ο βρετανός πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για «άλμα στο σκοτάδι».

Νίκη των μεταρρυθμιστών στις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν δείχνουν τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 90% των ψήφων στα εκλογικά τμήματα της Τεχεράνης. Πρώτοι στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, σίγουρων για την εκλογή τους, είναι ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ και ο μετριοπαθής Αλί Μοταχαρί, οι οποίοι έλαβαν σχεδόν 1,3 εκατομμύριο και πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψήφους αντίστοιχα.

Μεγάλη νίκη, στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πέτυχε στη Νότια Καρολίνα η Χίλαρι Κλίντον έναντι του εσωκομματικού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς. Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», οπότε θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές σε 11 πολιτείες και θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων εν όψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Οικονομία:Αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο, την οποία παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής.

Υπό την πίεση του προσφυγικού το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αποτελεί η ενέργεια, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών καλώντας την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ισχύ αυτού του όπλου.

Αθλητισμός: Ο πρώτος τίτλος στην Ευρώπη για το 2016 θα απονεμηθεί την Κυριακή (18:30 Novasports 2) στο Γουέμπλεϊ. Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι τίθενται αντιμέτωπες στον 56ο τελικό του League Cup, ενώ αμφότερες προέρχονται από δύσκολους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Tο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό (19:30, Νovasports 1) είναι το σημαντικότερο παιχνίδι της αγωνιστικής καθώς οι δύο ομάδες δίνουν μάχη για την κατάκτηση της 2ης θέσης και το παιχνίδι αναμένεται μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα η συνάντηση που είναι πολύ πιθανό ν' αναδείξει τον εφετινό πρωταθλητή, θα γίνει στο «Καραϊσκάκη», καθώς ο Ολυμπιακός θέλει να αφήσει πίσω του τον «εφιάλτη» του αποκλεισμού από την Άντερλεχτ και με νίκη επί της Βέροιας (15:00) να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: