09 Φεβρουαρίου, 2016

ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ $1,4ΔΙΣ

 

Μόνο αν κλιμακωθεί η υποστήριξη των δωρητών μπορεί να σωθεί μια γενιά από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Συρία. Αμμάν, 2 Φεβρουαρίου 2016. Το μέλλον μιας γενιάς παιδιών και νέων στη Συρία είναι σε κίνδυνο, εκτός εάν οι δωρητές που συναντώνται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα δώσουν προτεραιότητα στην απαραίτητη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία, λένε οι οργανώσεις παροχής βοήθειας που ηγούνται της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης απέναντι στη βίαια σύγκρουση που μαστίζει τη χώρα.

Σχεδόν πέντε χρόνια μέσα στην κρίση, περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά και νέοι από τη Συρία και τις κοινότητες υποδοχής, ηλικίας 5-17 ετών, έχουν ανάγκη από βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης. Συμπεριλαμβάνονται 2,1 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας στο εσωτερικό της Συρίας και 0,7 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας που είναι εκτός σχολείου στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Πέρυσι, οι συνδυασμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών εταίρων βοήθησε πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και νέους στο εσωτερικό της Συρίας να επωφεληθούν επίσημες ή άτυπες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Αλλά χωρίς πολιτική λύση στον ορίζοντα σε μια από τις πιο βάναυσες συγκρούσεις του έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που στερούνται την εκπαίδευση συνεχίζει να αυξάνεται.

Η εκπαιδευτική κρίση στην περιοχή θα είναι στο προσκήνιο σε μια μεγάλη διάσκεψη στο Λονδίνο την Πέμπτη, που συνδιοργανώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Κουβέιτ, η Νορβηγία και τα Ηνωμένα Έθνη. Ηγέτες από περισσότερες από 30 χώρες αναμένεται να παραστούν στη συνεδρίαση, με στόχο την αύξηση της νέας χρηματοδότησης για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών των πληγέντων από την κρίση.

Πριν από τη συνάντηση, ομάδες παροχής βοήθειας και οργανώσεις του ΟΗΕ που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία “NoLost Generation” απευθύνουν έκκληση για $1,4 δις δολάρια για να βοηθήσουν τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέους, τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και στις γειτονικές χώρες με παροχή πρόσβασης στην επίσημη ή σε άτυπη εκπαίδευση.

«Η κλίμακα της κρίσης για τα παιδιά αυξάνεται συνεχώς, λόγος για τον οποίο υπάρχουν τώρα οι φόβοι ότι η Συρία έχει χάσει μια ολόκληρη γενιά της νεολαίας της» δήλωσε ο Δρ. Peter Salama, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την οργάνωση που συντονίζει την πρωτοβουλία. «Ως αποτέλεσμα του συνολικού έργου που γίνεται από συνεργάτες και δωρητές, η εκπαίδευση και η προστασία των παιδιών είναι τώρα προτεραιότητα.

Αλλά αυτό που πρέπει να δούμε στο Λονδίνο είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φέρουμε όλα τα παιδιά πίσω στη μάθηση, την προστασία όσων βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο, την επέκταση των ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς χώρων μάθησης, την πρόσληψη και εκπαίδευση περισσότερων δασκάλων, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, και την υποστήριξη της ανάπτυξης των τεχνικών και δεξιοτήτων για την επαγγελματική ζωή και ευκαιριών για τους νέους.»

Οι κυβερνήσεις στη συνάντηση του Λονδίνου θα κληθούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση της Συρίας - και σε εκείνους που τα υποστηρίζουν - να σταματήσουν οι επιθέσεις σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Στη Συρία, η δολοφονία, η απαγωγή και σύλληψη φοιτητών και καθηγητών έχει γίνει κοινός τόπος. Το ίδιο ισχύει και για τις αυθαίρετες επιθέσεις σε σχολεία. Περίπου το ένα στα τέσσερα σχολεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επειδή έχει υποστεί ζημιές, έχει καταστραφεί ή χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για εσωτερικά εκτοπισμένους ή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Πρωτοβουλία “NoLost Generation” συστάθηκε το 2013 για την επέκταση των ευκαιριών μάθησης και την παροχή ενός προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και τους νέους στη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

Μέχρι το τέλος του 2015:

-1,2 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στο εσωτερικό της Συρίας επωφελήθηκαν από τη βελτίωση των ευκαιριών σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση. Περιλαμβάνονται 51.000 πρόσφυγες στην Παλαιστίνη από τη Συρία που εγγράφηκαν σε 305 σχολεία της U.N.R.W.A στη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

-Παιδιά και Νέοι στη Συρία και την περιοχή μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση τώρα σε εκπαιδευτικό υλικό αυτοδιδασκαλίας που αναπτύχθηκε από Υπουργείο Παιδείας και ΟΗΕ, διαθέσιμο σε έντυπη μορφή.

-650.788 παιδιά (3-17ετών) στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία έλαβαν σχολικά είδη ή στήριξη μέσω επιχορηγήσεων.

-Περισσότερα από 600.000 παιδιά και νέοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του στρες εξαιτίας της βίας.

-575.000 παιδιά και νέοι έχουν επωφεληθεί από επανορθωτικές τάξεις και εναλλακτική εκπαίδευση.

-10.000 νέοι συμμετείχαν σε επαγγελματική κατάρτιση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: