15 Ιανουαρίου, 2016

OΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ

 

Η δημόσια εκτίμηση στην προσωπικότητα του Ιωσήφ Στάλιν και η έγκριση των πολιτικών του αυξήθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας σχετική έρευνας του ανεξάρτητου δημοσκοπικού κέντρου Levada, που δημοσιεύει το Rusia Today.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τη στάση των Ρώσων απέναντι σταλινισμό, το 34% των ερωτηθέντων (28% το 2007) λένε ότι, το ότι ο Στάλιν οδήγησε στη σοβιετική νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε να αντισταθμίζονται τα ελαττώματα και τα λάθη της πολιτική του Σοβιετικού ηγέτη.

Το 20% των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με 14% το 2007) συμφώνησε με τη άποψη ότι ″ο Στάλιν ήταν ένας σοφός ηγέτης που έκανε τη Σοβιετική Ένωση μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα". Το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι μόνο ένας σκληρός και απάνθρωπος ηγέτης θα μπορούσε να διατηρήσει την τάξη στη χώρα στην εποχή του Στάλιν, παρέμεινε αμετάβλητο από το 2007 στο 15%.

Επίσης, 12% των Ρώσων πιστεύουν ότι ο λαός τους χρειάζεται ένα άλλο ηγέτη παρόμοιο με τον Στάλιν και αργά ή γρήγορα το εν λόγω πρόσωπο θα εμφανιστεί και "θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα". Μόνο 20% των Ρώσων συμφωνούν ότι ο Στάλιν ήταν "σκληρός και απάνθρωπος τύραννος, υπεύθυνος για τις δολοφονίες εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων" (29% το 2007).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: