13 Ιανουαρίου, 2016

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ELDORADO GOLD ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

 

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έστειλε στη θυγατρική της εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της περιόδου 2012-2014 στα δύο από τα τρία μεταλλεία της Χαλκιδικής, της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, κλιμακώνοντας την κόντρα με τους Καναδούς.

Το πρωί της ίδιας μέρας είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις του διευθύνοντος συμβούλου του καναδικού ομίλου, Πολ Ράιτ, κατά της κυβέρνησης για εχθρικό κλίμα απέναντι στην επένδυση αλλά και οι ανακοινώσεις του για αναστολή της λειτουργίας του έργου εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στις Σκουριές με τη σταδιακή απόλυση 600 εργαζομένων. 

Η καθυστέρηση της έκδοσης άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού αλλά και οι προηγούμενες ανακλήσεις άλλων αδειών είναι οι λόγοι της απόφασης που έλαβε η εταιρεία. Στο ρελαντί... όμως μπαίνουν για ένα τρίμηνο οι εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» και για το κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων της Ολυμπιάδας, καθώς η επιχείρηση αναμένει μέχρι το τέλος Μαρτίου την έκδοση άδειας εγκατάστασης. 

Αν δεν τη λάβει, τότε κινδυνεύουν και άλλες 500 θέσεις εργασίας. «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την επένδυση ως πολιτικό παιχνίδι», τόνισε ο κ. Ράιτ. Ανάλογη τύχη μπορεί να έχουν, σύμφωνα με τη διοίκηση του καναδικού ομίλου, και τα μεταλλεία Στρατωνίου στη Χαλκιδική και του Περάματος και Σαπών στη Θράκη, καθώς εκκρεμούν οι άδειες γεώτρησης στα κοιτάσματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου.

«Πολιτικό παιχνίδι».Ο κ. Ράιτ, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Σκουρλέτη, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «χρησιμοποίησε την επένδυση ως πολιτικό παιχνίδι τόσο όταν ήταν στην αντιπολίτευση όσο και τώρα που έχει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είδαν την επένδυση ως επένδυση αλλά ως παιχνίδι...». 

Διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν οι υπουργοί να ζητάνε, μιλώντας σε συνέδρια στη Ν. Υόρκη και άλλες χώρες, ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να δίνουν ένα τέτοιο παράδειγμα».Η διοίκηση της Eldorado Gold απέδωσε τις κατηγορίες της κατά της κυβέρνησης στην καθυστέρηση έκδοσης απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και ιδίως της άδειας δόμησης στις Σκουριές προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Μάλιστα η συγκεκριμένη διοικητική πράξη εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ και οι τελευταίες αποφάσεις του 2015 για ανάκληση και αναστολή αδειών όπως και οι εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ ώθησαν τους μεγάλους επενδυτές της Eldorado Gold, τα funds Fidelity και Black Rock, στο να διακόψουν τη χρηματοδότηση της καναδικής εταιρείας.

Ο κ. Ράιτ κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει αν θέλει ή όχι την επένδυση», κατηγορώντας την πως «ικανοποιεί διαφωνούσες μειοψηφίες». Ο ίδιος σημείωσε πως η Eldorado Gold δεν επιθυμεί να φύγει από την Ελλάδα, «εκτός κι αν τη διώξει η κυβέρνηση». Υπενθύμισε ότι έχει επενδύσει 700 εκατ. δολάρια έχοντας πληρώσει φόρους 120 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την εταιρεία πως «εκβιάζει την ελληνική πολιτεία αγνοώντας τους νόμους που σχετίζονται με την πολιτεία», ενώ ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη και του ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, κατηγορώντας τη για ιδεοληψίες που διώχνουν τις επενδύσεις.

Οι πρόεδροι του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος κάλεσαν την κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά με την Eldorado Gold, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις που έχει η χώρα, ενώ αιχμές άφησε και η ΓΣΕΕ ζητώντας να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

Την ενόχλησή της έδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκπρόσωπό της να δηλώνει: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφισταμένων».

Ιδρύεται νέα ΔΕΚΟ, αρμόδια για τις Σκουριές.«Ο,ΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ PANTA», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας που ανέβασε στα social media ο Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος θέλησε να μοιραστεί με τους φίλους του στο twitter τον θρίαμβό του ως κυνηγός αλλά και ως πολιτικός, ανεβάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό το panda που μόλις σκότωσε στο προαύλιο του υπουργείου του!

«Ο,ΤΙ ΛΕΜΕ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ PANDA», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας, συνδιάζοντας με αυτό τον έξυπνο τρόπο το πολιτικό σύνθημα των ΑΝΕΛ με το όνομα του σπάνιου ζώου, όπως έκανε και με τη φωτογραφία του καρχαριοειδούς που είχε ανεβάσει λίγες μέρες πριν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τα panda είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα άγρια ζώα που γνωρίζουν πολεμικές τέχνες της ανατολής, όπως αποδεικνύει και η σειρά ντοκυμαντέρ «Kung Fu Panda», γι’ αυτό και η εξουδετέρωσή του αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Οπως διαρρέει το payroll του υπουργού, οι επιδόσεις του Πάνου Καμμένου στο να ποζάρει δίπλα σε ζώα που έχουν σκοτώσει άλλοι, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Διότι, όχι μόνο καταφέρνει να παίρνει το απόλυτα μάγκικο ύφος, αλλά μερικές φορές, αφού έχει βεβαιωθεί ότι είναι νεκρά, τα αγγίζει κιόλας, γράφοντας παράλληλα σκληροτράχηλες λεζάντες.

Τέλος, πέρα από την ουσία της φωτογραφίας, αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα φρύδια του ΥΠΕΘΑ, που έχουν φουντώσει ιδιαίτερα, αφού όπως φαίνεται έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του ως συνεχιστής του Καραμανλισμού, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει χωρίς τα χαρακτηριστικά φρύδια του Εθνάρχη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: