18 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Επίσης, ο ΙΣΑ θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας.

Οι βουλευτές Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ορίστηκαν αντιπρόεδροι της ΝΔ, μετά από απόφαση του νέου προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν να «υποδεχθούν» οι αγρότες της Ροδόπης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αναμένεται στην Κομοτηνή την Τετάρτη.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια που πιθανότατα θα πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας. Χιονίζει στην Πάρνηθα. Κλειστά σχολεία σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Φλώρινα και Λάρισα Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε κατάσταση επιφυλακής ο Έβρος. Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων. Κλειστή η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο χαρτιού της Carton Pack Hellas, που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις αποθήκες του εργοστασίου και λόγω των υλικών που υπήρχαν εκεί επεκτάθηκε γρήγορα και καίει ακόμα, προκαλώντας τεράστια καταστροφή.

Κόσμος: Με τον ισπανό βασιλιά να ξεκινά τις συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις στο νέο Κοινοβούλιο πριν δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μαριανό Ραχόι επιρρίπτει «απροθυμία» διαπραγμάτευσης στο σοσιαλιστικό PSOE ενώ ακόμη δεν έχει σχηματιστεί μπλοκ που να μπορούσε να φτιάξει κυβέρνηση. Στη Μαδρίτη, πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν τον Ραχόι να ποντάρει σε νέες εκλογές, ελπίζοντας πως μεγαλύτερος χαμένος θα είναι το σοσιαλιστικό κόμμα.

Για τουλάχιστον δύο νεκρούς μιλούν οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από έκρηξη σε σχολείο και ιατρικό κέντρο στο τουρκικό Κιλίς, πάνω στη μεθόριο με τη Συρία. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για ενδεχόμενο μαθητές να είναι μεταξύ των θυμάτων. Οι Αρχές εξετάζουν ως πιθανότερο το σημείο να χτυπήθηκε από όλμο που είχε εκτοξευτεί από την συριακή πλευρά.

Καταδικάζοντας τη βία στο όνομα της θρησκείας, ο Πάπας εκφώνησε ομιλία «φιλίας και ειρήνης» στη μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης, υπό ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας αλλά και θερμά χειροκροτήματα. Η ομιλία του Φραγκίσκου, ο οποίος συνέχισε τις παραδόσεις της Αγίας Έδρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρθηκε σαφώς στο κλίμα με τις επιθέσεις ισλαμιστών -χωρίς να κάνει πάντως ανοικτή αναφορά στο Ισλάμ, ούτε και στο ακανθώδες ζήτημα της συνομιλίας του Βατικανού με την Παλαιστίνη ως κρατική οντότητα.

Τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αρχίσει να ραγίζουν τους πάγους με τη διεθνή κοινότητα, με τον Ομπάμα να μιλά για νίκη της διπλωματίας - την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της τις απορρίπτει ως «μη νομιμοποιημένες». Στο Ιράν ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, με φόντο την πορεία της συμφωνίας.

Στην τελευταία τους μονομαχία πριν ξεκινήσει η διαδικασία στην Αϊόβα για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς συγκρούστηκαν στα πεδία του συστήματος περίθαλψης, τις πολιτικές για την Γουόλ Στριτ και το ζήτημα της οπλοκατοχής. Η Κλίντον θέλησε να παρουσιαστεί «στο πνεύμα της πολιτικής Ομπάμα», προσπαθώντας να μην αποξενώσει τους πιο «ριζοσπάστες» ψηφοφόρους που κλίνουν προς τον Σάντερς.

Οικονομία: «Για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μετά από μελέτη περιπτώσεων από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια. Το Επιμελητήριο τονίζει ότι έχει κάνει προτάσεις που «δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά».

Με τα τεχνικά κλιμάκια αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος. Η άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου θα καθυστερήσει -δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του μήνα- λόγω των ενστάσεων επί του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, όσο και λόγω της «μαύρης» τρύπας στα δημοσιονομικά. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 550 μονάδων.

Αθλητισμός: Tην 18η νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις στη Σούπερ Λιγκ αναζητά σήμερα, Δευτέρα (19:30, Novasports1) ο Ολυμπιακός κόντρα στον Πλατανιά στα Χανιά, ώστε να διατηρηθεί στο +18 από την δεύτερη ΑΕΚ. Στη Σαρλερουά, θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σωτήρης Νίνης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει με τη βελγική ομάδα για συμβόλαιο 1,5 έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: