31 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Τα βέλη του στη ΕΕ στρέφει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ. Σε άρθρο του στον βρετανικό Observer αναφέρει ότι η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη έφτασε σε νέο «ναδίρ» με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και σημειώνει ότι η ιδέα είναι απάνθρωπη και αποτελεί μεγάλη παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών.

Αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου, η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, από 1,20 σε 1,40 ευρώ. Επίσης αυξάνεται ο χρόνος ισχύος των εισιτηρίων από τα 70 στα 90 λεπτά. Αυξήσεις και στις τιμές ορισμένων καρτών απεριορίστων διαδρομών.

«Η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με "λίστα", όταν γνωρίζει πριν εκλεγεί ποιο πρόγραμμα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθηθεί» δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν την Κυριακή τα Τέμπη, σύμφωνα με σχετική απόφαση των αγροτών οι οποίοι από τη Δευτέρα, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση, αναμένεται να αυξήσουν και τις ώρες αποκλεισμού των Κοιλάδας.

«Τις μεγάλες  φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού» θεωρεί ως πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής, εκεί μπορούν «να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από τον λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά».

Κόσμος: Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, προειδοποιεί η Europol. Η υπηρεσία εκφράζει φόβους ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια οργανωμένων συνδικάτων εγκλήματος. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η Άγκυρα ζητά, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας τζιχαντιστής να μιλά στα γαλλικά, εξαπολύοντας απειλές για επιθέσεις της οργάνωσης εναντίον της Δύσης, πριν, μαζί με άλλους τζιχαντιστές, προβούν στην εκτέλεση πέντε ατόμων. Έντονες αντιδράσεις και παρέμβαση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προκάλεσαν δηλώσεις της προέδρου του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι, η οποία δήλωσε ότι στην ανάγκη ας χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικοί και όπλα κατά των προσφύγων. 

Ο Γκάμπριελ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) να παρακολουθεί στενά την AfD. Ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Φρανσίσκο Φλόρες, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί για την υπεξαίρεση 15 εκατομμυρίων δολαρίων πέθανε το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από μια εβδομάδα νοσηλείας του σε κωματώδη κατάσταση, ανακοίνωσε το κόμμα του.

Οικονομία: Μια τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν «μαύρο» ή αδήλωτο χρήμα. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να καταλήξουν στο νέο νομοσχέδιο: δηλώστε εθελοντικά κρυφά εισοδήματα ή αντιμετωπίστε... δήμευση.

Υπάρχει συνταγή εξόδου από το μνημόνιο; Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρο, Χάρης Γεωργιάδης, εξηγεί στο Βήμα της Κυριακής ότι υπάρχει και την εφάρμοσε η Λευκωσία: προϋπόθεση η εφαρμογή του προγράμματος, η εξάλειψη της ατολμίας για έγκαιρη λήψη μέτρων και η αποφυγή της βαριάς φορολογίας.

Ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών αφήνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις» τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά την επέκταση της μεταβατικότητας και το εργόσημο. «Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Αθλητισμός: Η μεγάλη επιστροφή του Σεμπάστιαν Λέτο στον Παναθηναϊκό πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Ο Αντρέα Στραματσόνι έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες τη συγκατάθεσή του για την απόκτησή του, ενώ για τη θέληση του Αργεντινού δεν γίνεται λόγος.

Δεύτερο μέρος στην 20ή αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να έχουν εκτός έδρας δοκιμασίες σε Χανιά και Γιάννενα. Νωρίτερα η ΑΕΚ υποδέχεται τη Βέροια, ενώ Αστέρας και Ξάνθη φιλοξενούν Λεβαδειακό και Ηρακλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: