19 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Ένας χρόνος αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται την προσεχή Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή το Ασφαλιστικό πραγματοποίησαν συνταξιούχοι στην πλατεία Κοτζιά. Αντίστοιχη κινητοποιήση και στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνάντησε τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να αρθούν κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Εξερχόμενοι του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

«Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του κράτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καταγγέλλοντας τις προσλήψεις συγγενικών και φιλικών προσώπων μελών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλυψη στον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά - Παπαδόπουλο σχετικά με τους διορισμούς συγγνικών του προσώπων παρέχουν κόμμα και κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «συστηματική προπαγάνδα προκειμένου να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο δυνατό του σημείο, στο ηθικό του πλεονέκτημα». Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης γιατί «σταυρώνουν ένα παιδί για την τηλεθέαση».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το Ασφαλιστικό ασκεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Πληρώσαμε τα δικά μας λάθη, πήραμε δικά μας αυστηρά μέτρα, δεν είναι ώρα την ώρα που βλέπουμε μπροστά μας μια ατελέσφορη πολιτική να βάλουμε την υπογραφή μας και σ’ αυτή την πολιτική. Έχει 153 βουλευτές ο κ. Τσίπρας, μπορεί λοιπόν να προχωρήσει» τονίζει.

Κόσμος:Εικόνα κόλασης επί Γης σχηματίζει αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για την δράση της τζιχαντιστικής ISIS στο Ιράκ, μιλώντας για χιλιάδες αμάχους νεκρούς, αρκετούς άλλους κρατούμενους σε συνθήκες σκλαβιάς - κυρίως από μειονότητες- και για αριθμό νεκρών και τραυματιών αμάχων που συνεχίζει να αυξάνεται. 

Η αναφορά, υπό τον υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαπιστώνει πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και ενδεχομένως γενοκτονίας. Φωτιά σε «μεγάλη έκταση» έχει ξεσπάσει στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι, σύμφωαν με την Πυροσβεστική. 

Το ξενοδοχείο, στην πλατεία Βεντόμ, ανακαινίζεται και όταν ξέσπασε η πυρκαγιά δεν υπήρχαν επισκέπτες ή προσωπικό. Και από κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία εκφράζονται πλέον δημόσια έμμεσες επικρίσεις στην στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, με τον υπουργό Αλ.Ντόμπριντ (από το βαυαρικό CSU) να ζητά αλλαγή πλεύσης και «σχέδιο Β» για τα σύνορα. 

Την ίδια ώρα, το κλίμα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τους Χριστιανοδημοκράτες να υποχωρούν σε χαμηλά ετών και το ξενοδοφικό AfD να βρίσκεται πλέον σε διψήφια ποσοστά - ενώ το Βερολίνο ετοιμάζει για τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια το Μάρτιο.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει το Τwitter το πρωί της Τρίτης, με την πρόσβαση να είναι πλήρως αδύνατη σε αρκετές χώρες. Όπως φαίνεται, το πρόβλημα σημειώνεται σε χρήστες στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες της Ασίας.

Σε τουλάχιστον δέκα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από επίθεση καμικάζι με στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Οι τραυματίες βρίκονται στους 20 ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Οικονομία: Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, αν και έχουν υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά τους. Η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών βοηθά την ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακή αγορά στα επίπεδα των 550 μονάδων. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 551,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,46%.Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 558,20 μονάδες (+2,77%).Η πολιτική αβεβαιότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επιδόσεις της ισπανικής οικονομίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. 

Το Ταμείο θεωρεί ότι η Ισπανία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2016 και κατά 2,3% το 2017, «διορθώνοντας» προς τα πάνω προηγούμενες προβλέψεις. Ανάκαμψη καταγράφουν την Τρίτη οι τιμές πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη στα ισχυρά στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα και διακόπτοντας την πτώση στα επίπεδα του 2003 που καταγράφηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την επιστροφή του Ιράν στις αγορές.

Αθλητισμός:Ανήμερα της πρόσληψης του Φραντσέσκο Γκουϊντολίν, η Σουόνσι πέτυχε μεγάλη νίκη, μετά από 2 σερί ήττες, με 1-0 επί της Γουότφορντ (τέταρτη σερί ήττα) και ξέφυγε από τη ζώνη του υποβιβασμού.  

Το θαύμα της Αλεσάντρια στο Coppa Italia συνεχίζεται. Η ομάδα της Λέγκα Προ (Γ' κατηγορία Ιταλίας) εξασφάλισε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου, καθώς με δύο γκολ του Μποκαλόν στο 83' και 92' νίκησε εκτός έδρας με 2-1 την Σπέτσια (ομάδα Β' κατηγορίας), που είχε προηγηθεί στο 20ό λεπτό με το πέναλτι του Καλάιο. 

Στους «4» η ομάδα του Γκρεγκούτσι θα αντιμετωπίσει την Μίλαν, αλλά ποιος μπορεί να ξέρει τι θα γίνει τη στιγμή που για να φτάσει έως εδώ απέκλεισε στους δύο προηγούμενους γύρους, τις Τζένοα και Παλέρμο αν και τις αντιμετώπισε εκτός έδρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: