26 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 - 400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό στην Ολλανδία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για σχέδιο «ανταλλαγής» χρέους με κράτηση μεταναστών στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα, Τρίτη, στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου επιστολή με την οποία ζητά να στηριχθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία από την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.

«Αδυναμία» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, το βίντεο με τους δημοσιογράφους που προβλήθηκε στην εκδήλωση της Κυριακής στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ασφαλώς και θεωρώ το βίντεο στοχοποίηση και αυτό είναι αδυναμία» τόνισε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Την ατζέντα των θεμάτων με την οποία θα πάνε στο ραντεβού τους με τον Αλέξη Τσίπρα αποφασίζουν οι αγρότες σε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που θα γίνει το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Σίνδου. Θα ορίσουν, επίσης την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Αθήνα. Ξεχωριστή συνάντηση στη Νίκαια. Λόγω της σύσκεψης της Θεσσαλονίκης, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο των Τεμπών.

Νέα προθεσμία έλαβαν για να απολογηθούν η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 23χρονου στη Σιάτιστα Κοζάνης. Η 49χρονη και ο 42χρονος μετήχθησαν νωρίς το πρωί στον ανακριτή Κοζάνης, από τον οποίο έλαβαν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη. Αμέσως μετά αποχώρησαν και επέστρεψαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, όπου κρατούνται.

Κόσμος: Ο βρετανός πρωθυπουργός και η γερμανίδα κακγελάριος συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες του Λονδίνου με την ΕΕ, όμως «πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βρεθεί λύση». Η Βρετανία αποσκοπεί σε συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, έχοντας προαναγγείλει δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από την ΕΕ» μετά την κατάρτιση των νέων όρων της παραμονής της στους «28».

Μία 22χρονη που εργαζόταν σε κέντρο για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στη νοτιοδυτική Σουηδία μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο χώρο, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία. Συνελήφθη ένας ύποπτος, του οποίου η ηλικία ή η εθνικότητα δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την αστυνομία. Οι δανοί βουλευτές αναμένεται να υπερψηφίσουν την Τρίτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που μεταξύ άλλων προβλέπει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καθυστερήσεις στην επανένωση μελών της ίδιας οικογένειας.

Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα έχει βρεθεί ξανά στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς σειρά χωρών, με προεξάρχουσες την Αυστρία και τη Σλοβενία έχουν φέρει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο το ζήτημα της αποπομπής της χώρας επί τη Συνθήκη του Σένγκεν εφόσον δεν καταφέρει να ελέγξει τα σύνορά της.

Σεισμός 6,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS). Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές ζημιών ή θυμάτων.

Οικονομία: Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί την καθοδική πορεία των ευρωπαϊκών στον απόηχο της μεγάλης πτώσης των ασιατικών χρηματιστηρίων. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 528,31 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,20%. Με μεγάλη πτώση σχεδόν 6,5% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Να μην απελευθερωθεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης της κύριας κατοικίας σε funds επιμένει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τους δανειστές. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει τριετές «πάγωμα» της απελευθέρωσης.

Περισσότερους από 30.000 ασυνεπείς δανειολήπτες, που αν και έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, έχουν εντοπίσει οι τράπεζες. Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων, με τα οποία οι κακοπληρωτές ενημερώνονται ότι αν συνεχίσουν την ίδια τακτική, η κατοικία τους -ακόμη και η πρώτη κατοικία- θα βγει σε πλειστηριασμό.

Αθλητισμός: Ο Λουίς Φαν Γκάαλ εκδήλωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την ήττα (0-1) από την Σαουθάμπτον στο Old Trafford. 

Αυτό αποκάλυψε ο Guardian, υποστηρίζοντας ότι ο Ολλανδός προπονητής, έκανε γνωστή την σκέψη του στον αντιπρόεδρο του συλλόγου Εντ Γουντγουόρντ, σε μια σύντομη συνάντηση που είχαν οι δύο τους, μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.

Με νίκη της Λεβάντε επί της Λας Πάλμας ολοκληρώθηκε η 21η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Η ουραγός υπερασπίστηκε με 3-2 την έδρα της και πλέον χρειάζεται ακόμη ένα «τρίποντο» για να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: