14 Ιανουαρίου, 2016

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΟΙΜΠΛΕ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

 

Μπορεί η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε χθες να έγινε «σε εποικοδομητικό κλίμα», όπως διέρρευσαν την συνέχεια και οι δύο πλευρές, ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προσέκρουσε στις πάγιες θέσεις του Βερολίνου: να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.  

Η τήρηση της συμφωνίας του καλοκαιριού περιλαμβάνει δύο μεγάλα αγκάθια: την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την δημιουργία του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θέμα για το οποίο ο Σόιμπλε σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι υπάρχει καθυστέρηση. 

Καθώς μάλιστα τα δύο αυτά θέματα ήταν οι εγγυήσεις προς το γερμανικό κοινοβούλιο το καλοκαίρι για να ψηφίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, θεωρείται αδύνατο να το παρακάμψει η ελληνική κυβέρνηση.

Η συνάντηση πάντως, με την οποία έκλεισε η περιοδεία του κ. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομιών διήρκεσε 70 λεπτά και στο τέλος δεν έγιναν δηλώσεις. Κατά την διάρκειά της μάλιστα στο κτήριο του υπουργείου μπήκε και ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν. Τόσο όμως από την ελληνική πλευρά όσο και από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου που ρωτήθηκε στην συνέχεια, ελέχθη ότι ο κ. Τόμσεν δεν συμμετείχε στην συνάντηση.

Με την περιοδεία του στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζήτησε συμμαχίες σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάζει το περιθώριο ελιγμών κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Στη συνάντηση τώρα με τον κ. Σόιμπλε σύμφωνα με την διαρροή που έκανε μετά το υπουργείο Οικονομικών και την ενημέρωση της γερμανικής πλευράς εξετάστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν το ασφαλιστικό, αλλά και το προσφυγικό και οι δημοσιονομικές συνέπειές του για την Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, προκειμένου η χώρα να εξέλθει το ταχύτερο δυνατό από τον φαύλο κύκλο και να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, σημείο στο οποίο η γερμανική αντιπροσωπεία ανταποκρίθηκε θετικά.

Κατανόηση επέδειξε η γερμανική πλευρά και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ήδη στα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2015. Φυσικά έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το ασφαλιστικό και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κομβικό στοιχείο της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέθεσε τα ελληνικά επιχειρήματα, ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της πρότασης της κυβέρνησης, καθώς και το γεγονός ότι κάποιες συντάξεις δεν συντηρούν πλέον μόνο τον δικαιούχο, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς του, λόγω της ανεργίας κλπ, ενώ επισημάνθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις – κύριες και επικουρικές.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ’ ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η γερμανική θέση παραμένει ίδια και παρέπεμψε στην σχετική απόφαση του Eurogroup του Αυγούστου. Κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών κατέστη σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα εξευρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα.

Στην συνάντηση ετέθη το ζήτημα του ελληνικού Ταμείου για Αποκρατικοποιήσεις στο οποίο επιμένει η Γερμανία και για το οποίο καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ολιγωρία. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την εξέλιξη στο θέμα και ανέλυσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευθετηθούν τα περίπλοκα νομικά ζητήματα, αλλά και να διασφαλισθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας. 

Ούτε όμως και για την συμμετοχή του ΔΝΤ υπήρξε καμία αλλαγή στην γερμανική στάση όπως κατέστησε σαφές η κα Τισενχάουζεν: «Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. ‘Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό».

Η συνάντηση Τσακαλώτου Σόιμπλε έγινε μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup και στον απόηχο διαρροών από τις Βρυξέλλες και μετά το μήνυμα Λιου. Είχε δε προηγηθεί και η συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ακολούθως διευκρίνισε ότι «οι “μήνες” στους οποίους είχε αναφέρει σε προηγούμενη δήλωσή του ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση, αφορούσαν και το χρέος μαζί».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: