02 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Νεκρό διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου ένα βρέφος, μόλις 28 ημερών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γονείς του άτυχου βρέφους φέρονται να είναι τοξικομανείς και, εκτός των άλλων, εξετάζεται αν το γεγονός αυτό σχετίζεται με τον θάνατο του βρέφους.

Βαθιές ιδεολογικές διαφορές αναδεικνύονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της επόμενης Κυριακής 10 Ιανουαρίου, αν και οι δυο διεκδικητές της εξουσίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στελέχη με κεντροδεξιό πρόσημο.

Ανοίγματα σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όχι όμως σε αυτές που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, προτείνει ο Νίκος Φίλης αντιμετωπίζοντας ως ευφάνταστα τα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Εμμ.Ρασιδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στο αρχείο την μηνυτήρια αναφορά του τέως υφυπουργού και τέως βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη σε βάρος δυο εισαγγελικών λειτουργών για κατάχρηση εξουσίας, αναφορικά με την υπόθεση των καταγγελιών του περί απόπειρας δωροδοκίας του.

Αποκαταστάθηκε το πρωί της πρωτοχρονιάς η κυκλοφορία που είχε διακοπεί την Πέμπτη, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου προς Νέα Μάκρη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Αγία Τριάδα Αχαρνών, στη λεωφόρο Πάρνηθας, καθώς και στην περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης. Στην υπόλοιπη χώρα διακοπές στην κυκλοφορία ισχύουν σε Μαγνησία, Εύβοια και Λασίθι, ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε 15 νομούς της χώρας.

Κόσμος: Ένοπλος άνοιξε πυρ την Πρωτοχρονιά σε καφέ του κεντρικού Τελ Αβίβ σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρία πριν τελικά διαφύγει. Η αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό, διευκρίνισε όμως πως τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Τη Γερμανία του Χίτλερ επέλεξε να παρουσιάσει ως παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες. Η τουρκική προεδρία αντέδρασε αργότερα, υποστηρίζοντας ότι η «μεταφορά» του Ερντογάν διαστρεβλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά την αντίθετη έννοια από την επιδιωκόμενη.

Ένας στρατιώτης και ένας περαστικός τραυματίστηκαν στη Βαλάνς της νότιας Γαλλίας όταν ένας άνδρας έστρεψε το αυτοκίνητό του εναντίον της στρατιωτικής φρουράς που προστατεύσει το τέμενος της πόλης. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι πνίγηκαν στο Νείλο, βόρεια του Καΐρου, σε ναυάγιο πορθμείου που εκτελούσε δρομολόγια χωρίς άδεια. Στο πορθμείο φέρεται να επέβαιναν 17 άνθρωποι.

Οικονομία: Ο Γιώργος Πιτσιλής είναι ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο οποίος καλείται να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αύξησης των φόρων στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων, δίνοντας ένα καταλυτικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2016 θα αφήσει πίσω του την ύφεση και θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο, εμφανίστηκε την Πρωτοχρονιά, από τα Χανιά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνόδευσε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση. 

Η νέα ΠΝΠ, που ρυθμίζει πλήθος θεμάτων προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι η τελευταία. Η διάταξη για την εναρμόνιση των υπαλλήλων του Δημοσίου με το νέο όριο ηλικίας, περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ, όπως και ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα. Όλη η ΠΝΠ, ποια θέματα ρυθμίζει.

Αθλητισμός: Η σέντρα για το 2016 ξεκινά το Σαββάτο για τη Σούπερ Λιγκ περιλαμβάνει τρία ματς. Ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται τον Πανθρακικό (15.00), ο ΠΑΣ Γιάννινα τη Βέροια (17.15) και ο Ηρακλής την Καλλονή (19.30). 

Κανονικά προπονήθηκαν την Παρασκευή Μάρκους Μπεργκ και Ράσμους Τελάντερ βγάζοντας το πρόγραμμα μαζί με τους συμπαίκτες τους, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Αντρέα Στραματσόνι να τους υπολογίζει εν όψει της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό τη Δευτέρα.

Εκτός αποστολής Ολυμπιακού για τον αγώνα με τον Πανιώνιο έμεινε ο Αλμπέρτο Μποτία, ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Ελαμπντελαουί. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός της ομάδας του Πειραιά έχει υποστεί μια κάκωση στο δεξί γόνατο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: