07 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Απαντήσεις στη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο έδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για τα περί «πορτιέρη στη Ρηγίλλης». «Δεν τον αποκάλεσα πορτιέρη. Είπα ότι δεν κάνει για γραμματέας, αλλά δεν είναι για πέταμα, κάνει για άλλες θέσεις» είπε, κατηγορώντας τον κ.Παπαμιμίκο για εμμονή και εμπάθεια.

Την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος υπογραμμίζουν, όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών. «Είναι μια πολύ παράξενη εποχή. Σκοτεινή εποχή. Πολύ κοντά στο Μεσαίωνα» λέει η βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα για να ενημερωθεί για την προσφυγική κρίση. 

Η 78χρονη ηθοποιός, γνωστή για την πολιτική και ακτιβιστική της δράση, επισκέφθηκε την Τετάρτη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Την ανάγκη ανανέωσης της ΝΔ θέτει ως βασικό δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορώ να ανανεώσω την ΝΔ πιο ουσιαστικά και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία, παρόλο που και αυτή παίζει ρόλο» είπε. «Εγώ ονειρεύομαι τη ΝΔ του διαδικτύου και όχι του FAX» πρόσθεσε.

Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 7 με 9 μποφόρ.

Κόσμος: Όταν ράγισε το γυαλί: Το Παρίσι επιστρέφει έναν χρόνο πριν, όταν οι σφαίρες στο Charlie Hebdo ξεκίνησαν έναν εφιάλτη για όλη την πόλη που δραματικά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως αρχή μίας πολύ δύσκολης χρονιάς. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη γαλλική πρωτεύουσα κορυφώνονται την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, αλλά και την Κυριακή, όταν το Παρίσι βγήκε στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ σε μία προσπάθεια, πέντε ημέρες μετά, να διαχειριστεί ψυχολογικά τον φόβο λέγοντας «όχι» στην τρομοκράτηση.

Τη στρατηγική τους εν όψει της σύγκλησης της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου προσαρμόζουν τα κομματικά επιτελεία στην Ισπανία. Ο Μαριάνο Ραχόι μοιάζει να μην βιάζεται θεωρώντας ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του. Ο Πέδρο Σάντσεθ των σοσιαλιστών πήγε Πορτογαλία για να δει πώς τα κατάφεραν εκεί. Την «κοινή τους ανησυχία» για την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη από τη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο (σιίτης) πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, με τον Λευκό Οίκο να επιμένει στην ανάγκη «διπλωματίας» -ενώ το Ριάντ διέκοψε τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν. 

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους για περιορίσουν την διένεξη που απειλεί να τυλίξει τον μουσουλμανικό κόσμο, με το Ιράκ να προσφέρεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Σ.Αραβίας. Σε «ενωμένη και ισχυρή» διεθνή αντίδραση εναντίον της Βορείου Κορέας καλούν από κοινού ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα, την ώρα που η διεθνή κοινότητα να εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν η Βόρειος Κορέα όντως προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου  -αν και όλοι συμφωνούν ότι η ανακοίνωση της Πιόνγκγιανγκ προκαλεί «ανησυχία». 

«Εξίσου έκπληκτη» με τις υπόλοιπες χώρες από την βορειοκορεατική ανακοίνωση δηλώνει και η Κίνα, ο μοναδικός εταίρος της Βορείου Κορέας. Κάμψη στην υποστήριξη των Ευρωπαίων στην ΕΕ καταγράφει έρευνα της εταιρείας ORB, αν και μόνο στη Βρετανία εμφανίζεται - σχετικά - ισχυρότερη η τάση αποχώρησης από την Ένωση. Όσον αφορά το κοινό νόμισμα ωστόσο, ενισχύεται στις χώρες της Ευρωζώνης η τάση εναντίον του ευρώ - με την εντονότερη μεταστροφή να καταγράφεται στην Ιταλία.

Οικονομία: Σειρά διαδοχικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίες θα καταλήξουν στη συνάντηση με τον Σόιμπλε, θα έχει από την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συνεδριάζει την Πέμπτη το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. 

Η εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα συμπεριλαμβανομένου του Ασφαλιστικού αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση. Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Αθλητισμός: Μετά τη Λίβερπουλ που έκανε το πρώτο βήμα για τον τελικό του Λιγκ Καπ, ήταν η σειρά της συμπολίτισσας Έβερτον, να πάρει προβάδισμα πρόκρισης στη διοργάνωση, καθώς στον άλλο ημιτελικό κατάφερε να νικήσει με 2-1 την Μάντσεστερ Σίτι στο «Γκούντισον Παρκ».

Μόνη πρώτη, με 39 βαθμούς, στην κορυφή της Serie A παρέμεινε η Ιντερ, μετά το «τρίποντο» με 1-0 στην έδρα της Έμπολι, για την 18η αγωνιστική. Ο Μάουρο Ικάρντι σημείωσε το «χρυσό γκολ» για την ομάδα του Μιλάνο. Η Φιορεντίνα παραμένει 2η, καθώς πέρασε νικηφόρα 3-1 από την έδρα της Παλέρμο και έφτασε τους 38 βαθμούς. 

Εκεί βρίσκεται και η Νάπολι που στο τελευταία ματς της 18ης στροφής, κατάφερε να επιβληθεί της Τορίνο με 2-1 και να συγκατοικήσει στην 2η θέση με τους «βιόλα». Όσον αφορά στη Γιουβέντους, είχε εύκολο απόγευμα απέναντι στη Βερόνα την οποία και νίκησε με 3-0, ενώ η Ρόμα άφησε βαθμούς απέναντι στην Κιέβο με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3.

O Ντιντιέ Ντρογκμπά αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας L'Equipe, την απόφαση του επιθετικού από την Ακτή Ελεφαντοστούν ανακοίνωσε η διοίκηση της Μόντρεαλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: