04 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Τσουχτερό το κρύο στη βόρεια Ελλάδα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι. Κανονικά πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια των πλοίων, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Πού χρειάζονται ακόμα αλυσίδες.

Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:21 το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Αργοστολίου. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5χλμ. Στην τελική ευθεία για την ηγεσία της ΝΔ εισέρχονται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τα επιτελεία τους έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους καταλόγους των 405.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, επιδιώκοντας να καθοδηγήσουν την τελική επιλογή τους μέσα από μια άμεση επαφή.

Στην τέταρτη μέρα μπαίνουν τη Δευτέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο νέων που χάθηκαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή του Πεντάλοφου Μεσολογγίου. Τεράστια από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Την «ευχή» να τον αξιώσει ο θεός να παραστεί στο Σύμφωνο Συμβίωσης των παιδιών του έδωσε ο μητροπολίτης Κορίνθου στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αντίθεσή του στο νόμο που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή.

Κόσμος: Καθώς πλησιάζει η μαύρη επέτειος της επίθεσης στο Charlie Hebdo, το περιοδικό ηγείται όσων αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα με ένα εξώφυλλο που συνδυάζει το πένθος με την επανεπιβεβαίωση της δέσμευσης του περιοδικού στη σάτιρα κάθε... ιερού και οσίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, στο Παρίσι έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την επίθεση που, όπως φάνηκε με τον ακόμη τραγικότερο Νοέμβριο, έβαλε τη Γαλλία σε έναν δύσκολο χρόνο.

Σε αναβρασμό στο χάσμα μεταξύ σουνιτών και σιιτών διεθνώς απειλεί να εξελιχθεί η διπλωματική σύγκρουση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας με φόντο την εκτέλεση του αλ Νιμρ: Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία πως αναζητεί «δικαιολογίες για να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις» με τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ζητούν «προσήλωση στη διπλωματία και μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Σε εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από άλλες εποχές έχει βρεθεί μία μικρή κοινότητα στο νοτιοανατολικό Όρεγκον: Ομάδα αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν ξεκινήσει ένοπλη κατάληψη σε κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συμπαράσταση για δύο ιδιοκτήτες ράντσου που καταδικάστηκαν για φωτιά που είχαν ξεκινήσει σε προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής. Η σύγκρουση είναι πλευρά της γενικότερης «μάχης» για τη χρήση δημόσιας γης που ακόμη δεν έχει κοπάσει στις ΗΠΑ.

Στην τρίτη της ημέρα πέρασε η μάχη στη βάση του ινδικού στρατού στα σύνορα με το Πακιστάν μετά την επίθεση ενόπλων, με τον στρατό να πιστεύει πως δύο ένοπλοι είναι ακόμη ασύλληπτοι και να δηλώνει πως «θα εξουδετερωθούν σύντομα». Ισχυρή δόνηση 6,8 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην βορειοανατολική Ινδία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 200, με τον απολογισμό να αναμένεται να αυξηθεί.

Οικονομία: Να εξαιρεθούν τα πρατήρια από τυχόν επιβολή φόρου στις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων, υπενθυμίζοντας ότι το 65 % του τζίρου στα καύσιμα είναι φόροι.

Στη μάχη του Ασφαλιστικού ρίχνεται η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στους δανειστές τις προτάσεις της για τις συντάξεις, τα όρια και τις εισφορές. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν, καθώς ο δείκτης CSI300 υποχώρησε 7% στην πρώτη συνεδρίαση του 2016. Πτώση άνω του 3% και στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Αθλητισμός: Τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος έμεινε η Ρεάλ, καθώς μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο «Μεστάγια» ήρθε ισόπαλη 2-2 με τη Βαλένθια, στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής. «Μαύρο απόγευμα» πέρασαν οι δύο ομάδες της Σεβίλης. Η Μπέτις γνώρισε τη συντριβή (4-0) εντός έδρας από την Εϊμπάρ, ενώ η Σεβίλη ηττήθηκε 2-1 στη γειτονική Γρανάδα. 

Η Ράγιο Βαγεκάνο αν και προηγήθηκε δύο φορές δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη κι έμεινε στο 2-2 με την Σοσιεδάδ. Με δύο γκολ του Μπρούνο Σοριάνο, το δεύτερο εκ των οποίων με πέναλτι στις καθυστερήσεις, η Βιγιαρεάλ πέτυχε μεγάλη νίκη με 2-1 επί της Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ». Στον αντίποδα η Αθλέτικ Μπιλμπάο παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στη Λας Πάλμας, αν και προηγήθηκε δύο φορές.

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με τη διαιτησία των Χριστοδούλου, Καρακατσούνη και Μητσόπουλου, στο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» εστιάζουν σε έναν εκ των τριών διαιτητών, χωρίς όμως να τον ονομάζουν, τονίζοντας πως «ο συγκεκριμένος έμπειρος διαιτητής έχει επαναλαμβανόμενες κακές αποφάσεις σε βάρος μας».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: