03 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των μεταναστών και προσφύγων που ξεκίνησαν το ταξίδι από την Τουρκία με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Μετά την κινητοποίηση του Λιμενικού, εντοπίστηκαν οι έξι αγνοούμενοι ανοικτά των Οινουσσών. Το Λιμενικό είχε ήδη διασώσει άλλα 50 άτομα.

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε τα ξημερώματα σε πάρκινγκ εταιρείας στον Άλιμο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας μεταξύ της περίφραξης και του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές και σε ένα όχημα.

Ένα ανήλικο αγόρι είναι ο πρώτος (γνωστός) νεκρός του προσφυγικού δράματος στα νερά του Αιγαίου για το 2016: Η σορός του ανασύρθηκε από το Λιμενικό, με τη βοήθεια ψαράδων, από τα βορειοανατολικά του Αγαθονησίου όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε βράχια.

Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Εξακολουθούν να ισχύουν την Κυριακή, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διακοπές κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως επαρχιακού, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Δείτε αναλυτικά πού χρειάζονται αλυσίδες.

Κόσμος: Ισραηλινοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο σε βάρος δύο εβραίων σχετικά με τον εμπρησμό, στις 31 Ιουλίου, σπιτιού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη μιας παλαιστινιακής οικογένειας. Στη δολοφονική επίθεση είχε σκοτωθεί ένα βρέφος, πυροδοτώντας κύμα οργής στους Παλαιστίνιους.

Πέντε βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση στο Καμπ Σπάιχερ, νυν βάση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, στο Τικρίτ, με απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς και 22 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική ISIS, η οποία έχει αυξήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την ανακατάληψη του Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις.

Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της μεξικανικής πόλης Τεμίσκο, η Χισέλα Μότο, δολοφονήθηκε λίγες λίγες ώρες αφότου ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα της.  Η Μότο είχε εκλεγεί με τη δέσμευση πως θα «καθάριζε το Τεμίσκο από τα καρτέλ» και ο κυβερνήτης της πολιτείας που βρίσκεται η πόλη απέδωσε τη δολοφονία στο οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ομάδα.

Να κινήσει για πρώτη φορά τη διαδικασία «επιτήρησης» για παραβιάση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ σε βάρος της Πολωνίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση που θα κάνει ο γερμανός επίτροπος Γκούντερ Έτινγκερ, στον απόηχο του νέου νόμου στη Βαρσοβία για τα δημόσια ΜΜΕ.

Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη εμφανιστεί ενοχλημένες με τα πρώτα βήματα της νέας συντηρητικής κυβέρνησης, φοβούμενες ροπή προς συγκεντρωτισμό «α λα Ορμπάν» ήδη μετά την υπόθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Εξοργισμένοι διαδηλωτές στην Τεχεράνη που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από τις σαουδαραβικές Αρχές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σαουδαραβικής Αραβίας, προκαλώντας ζημιές και ξεκινώντας φωτιές στο κτίριο.

Παράλληλα, ο αγιατολάχ Χαμαενεΐ επιτέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Ριάντ, λέγοντας πως «το αίμα του μάρτυρα θα φέρει σύντομα θεϊκή εκδίκηση πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς». Βράζει ο σιιτικός κόσμος, «βαθιά απογοητευμένος» δηλώνει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οικονομία: Να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το κουαρτέτο προτρέπει την κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ, ζητώντας παράλληλα και από τη Βουλή να ψηφίσει τα μέτρα. Με άρθρο του, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην αξιολόγηση θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018.

 Η εθνική σύνταξη θα είναι το «βασικό σκαλοπάτι» του νέου ασφαλιστικού τόνισε ο κ. Νεφελούδης, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη λύσης του ασφαλιστικού λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην αντίθετη περίπτωση «σε ένα χρόνο δεν θα μπορούμε να δώσουμε συντάξεις». Υπογράμμισε ότι αν η εθνική σύνταξη ίσχυε από σήμερα, θα ήταν της τάξης των 384 ευρώ μηνιαίως.

 Αθλητισμός: Με το... αριστερό μπήκε στο 2016 η Μπαρτσελόνα. Στο τοπικό ντέρμπι της Βαρκελόνης, οι «μπαλουγκράνα» αναδείχθηκαν ισόπαλοι εκτός έδρας με την Εσπανιόλ χωρίς τέρματα (0-0). Η «Μπάρτσα» είχε δύο δοκάρια στο ματς (Μέσι, Σουάρες), παρ΄ όλα αυτά υποχρεώθηκε στην 3η της ισοπαλία στα τέσσερα τελευταία ματς (προηγήθηκαν το 2-2 με τη Λα Κορούνια και το 1-1 με τη Βαλένθια).

Αυτή τη φορά η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και, επικρατώντας πολύ δύσκολα 1-0 της ουραγού Λεβάντε στο «Βιθέντε Καλντερόν», εκμεταλλεύθηκε τη «γκέλα» της Μπαρτσελόνα με την Εσπανιόλ και έμεινε μόνη στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος.

«Φωτιά» έχει πάρει μετά τη λήξη του ο αγώνας της Εσπανιόλ με τη Μπαρτσελόνα για τη 18η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, ο οποίος έληξε 0-0. Ο λόγος δεν είναι κάποια αμφισβητούμενη φάση, άλλα οι αναφορές για ρατσιστική επίθεση από οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας προς τον παίκτη των «μπλαουγκράνα», Νεϊμάρ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: