19 Ιανουαρίου, 2016

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ;

 

Τα χρηματιστήρια στην Μέση Ανατολή καταρρέουν μετά την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Οι μετοχές στην Σαουδική Αραβία στο Ντουμπάι στο Κατάρ στο Αμπού Ντάμπι πέφτουν διαρκώς φτάνοντας σε πτώση 20% από τις αρχές του έτους.

Το Ιράν από μια ημερήσια παραγωγή του 1 εκατομμυρίου βαρελιών σκοπεύει να φτάσει εντός των επόμενων 7 μηνών σε υπερτριπλασιασμό κοντά στα 3.4 εκατομ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό σημαίνει τρομερές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μετά την εκτέλεση σιίτη κληρικού στην Σαουδική Αραβία χειροτερεύουν και λόγω του πετρελαϊκού πολέμου. Δεν αγάπησε ξαφνικά η Αμερική το Ιράν και ήρε τις κυρώσεις. Όχι αυτό που συμβαίνει είναι εντατικοποίηση της προσπάθειας χτυπήματος στην Ρωσική οικονομία μέσω περαιτέρω μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια των τσιρακιών της Λευκής Αδελφότητας να στριμώξουν τον Βλαδίμηρο Πούτιν και να καταρρεύσει η Ρωσική οικονομία. Όμως δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τα περισσότερα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται από το φυσικό αέριο που δεν έχει σχέση άμεση με το πετρέλαιο.

Βέβαια η πίεση θα υπάρξει ωστόσο το πιθανότερο είναι να καταρρεύσουν σύμμαχοι των Αμερικανών παρά η Ρωσική αρκούδα που είναι μια αχανής σε έκταση χώρα καλύπτοντας απάκρη σάκρη ολόκληρο τον πλανήτη με πλήρη αυτάρκεια σε όλα τα επίπεδα ορυκτά/τρόφιμα/τεχνολογία και το σπουδαιότερο..ικανό στρατό να τα υπερασπιστεί όλα αυτά και λαό πρόθυμο να πολεμήσει για την ελευθερία του και όχι για συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο.

Από τον τόμο Λίλιθ της σειράς Γιατί και Πώς Ζουν Ανάμεσά μας μαθαίνουμε ότι πλέον το Ισλάμ χειραγωγείται από την Λευκή αδελφότητα. Αυτό μας κάνει να αντιληφθούμε ότι το Ιράν ως ισλαμική χωρα έχει πολύ σοβαρές επιρροές από την Λευκή αδελφότητα. Φυσικά τίποτε δεν είναι απόλυτα λευκό ή απόλυτα μαύρο και οι συμπεριφορές των ανθρώπων είναι απρόβλεπτες και μη αναμενόμενες πολλές φορές λόγω απληστίας και εγωισμού.

Ωστόσο η σκακιέρα έχει στηθεί και τα πιόνια κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Αν το 2015 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές το 2016 δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Παρόλο που το να πέφτει η τιμή του πετρελαίου είναι κάτι καλό για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φέρει πολύ μεγάλες αναστατώσεις παγκοσμίως και ίσως όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.

Δεν ξεχνάμε τον συνεχή βομβαρδισμό ήδη από το τέλος του 2015 με εκθέσεις/αναλύσεις από μεγάλους οικονομικούς οίκους που μας προϊδεάζουν για μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά και μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστήρια και ύφεση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: