30 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Μία εκδοχή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν και η βασική πρόταση των γερμανών συμβούλων που είχαν προσλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Νέων του Σαββάτου.

«Η θυσία των πεσόντων στα Ίμια ανέδειξε τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την κρίση στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων. Επίθεση με μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατά της οικίας του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην περιοχή των Εξαρχείων. Εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη είχε σημειωθεί ξανά τον περασμένο Νοέβριο.

«Κάποιοι, με επιλεκτικές 'ευαισθησίες' και αντιδράσεις στα φαινόμενα βίας, θερίζουν σήμερα τις θύελλες που φέρνουν οι άνεμοι που οι ίδιοι έσπερναν επί χρόνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη νέα εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Το δημαρχείο Περάματος επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τέσσερις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Περάματος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν στο χάρτη ξεχασμένες συνοικίες».

Κόσμος: Δέκα πρόσφυγες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, πνίγηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θάλασσα του Αιγαίου καθώς το σκάφος κατευθυνόταν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τουρκικής ακτοφυλακής. Αναφορές και για αγνοούμενους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες διάωσησης.

Ένα μικρό μαύρο αυτοκίνητο Fiat 500L που χρησιμοποιήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης επίσκεψής του στη Φιλαδέλφεια πέρυσι, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 82.000 δολαρίων, ποσό που θα δοθεί για φιλανθρωπικά έργα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών είχαν δίκιο στον ισχυρισμό τους ότι τουλάχιστον 22 e-mails που εστάλησαν από ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση και ιδιωτικό server της Χίλαρι Κλίντον, όσο ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών (2009-2013), περιέχουν ευαίσθητες μυστικές πληροφορίες της κυβέρνησης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών καταγράφηκε στην ανατολική Ρωσία σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 109 χιλιομέτρων βόρεια της ρωσικής πόλης Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι, με εστιακό βάθος 153 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές ζημιές.

Να επιδείξουν καλή πίστη για να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος στο συριακό ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση της Συρίας και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οικονομία: Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την επίδειξη «λελογισμένων απαιτήσεων» από πλευράς των θεσμών. Στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου, εκτίμησε ο υπουργός οικονομικών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι άλλαξε τους κανονισμούς του για τη χορήγηση δανείων κατ' εξαίρεση, αφήνοντας ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να χορηγεί μεγάλα δάνεια σε χώρες, το χρέος των οποίων δεν θεωρείται βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα. Η ανάγκη υποστήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας υπογραμμίστηκε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. 

Ήδη έχει δημιουργήσει πάνω από 14 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ, ενώ οι δυνατότητες της είναι τεράστιες. Οι προοπτικές ανάπτυξης της στην Ελλάδα και τα ήδη επιτυχημένα παραδείγματα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην Πάτρα με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και του βρεφονηπιακού σταθμού.

Αθλητισμός: Ο θεσμός των εκπλήξεων εξακολουθεί να μην δικαιώνει φέτος τη... φήμη του. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε με νίκη 3-1 από την εδρα της Ντέρμπι Κάουντι και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ντέρμπι κορυφής, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να αποδειχθεί κομβικό στη μάχη του τίτλου, περιλαμβάνει η 22η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, συγκρούονται το απόγευμα του Σαββάτου στο «Καμπ Νου», με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν την ευκαιρία να βάλουν γερά θεμέλια για τη διατήρηση των «σκήπτρων».

Με γκολ του Κρίστιαν Κλέμενς στο 21ο λεπτό, η Μάιντς επικράτησε 1-0 της Γκλάντμπαχ και έπιασε τη Σάλκε στην 6η θέση της βαθμολογίας της Bundesliga, στην αυλαία της 19ης αγωνιστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: