16 Ιανουαρίου, 2016

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα site απασχολούνται με την ξενάγηση και την ανάδειξη ΄΄μικρών επίγειων παραδείσων΄΄. Όπως το atlasobscura.com, που ουσιαστικά είναι ένας οδηγός με κριτήριο τον πολιτισμό. Αυτή τη φορά αποφάσισε να ασχοληθεί λοιπόν, με τα Σκόπια... την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Παρότι η κριτική σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης , δεν ήταν κολακευτική αλλά απεναντίας καυστική, η δημοσιογράφος αναφέρεται στην περιοχή ως ΄΄Μακεδονία΄΄. «Εδώ και πέντε χρόνια το βαλκανικό κράτος της “Μακεδονίας” έχει επιδοθεί σε ένα από τα πιο απίθανα πρότζεκτ δημοσίων έργων σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσάς της, των Σκοπίων, με φανταχτερά, ψευτο-αντικέ αγάλματα και κτίρια.  

Ο σκοπός: να μετατραπεί αυτή η σεισμογενής πόλη, όπου η κύρια επιρροή ήταν μέχρι πρόσφατα η 60s σταλινική αρχιτεκτονική με κυρίαρχο το σκυρόδεμα, σε ένα θορυβώδες νεοκλασικό πάρκο» γράφει σχετικά με την γειτονική χώρα, η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Ντόιλ. Παρά το λάθος της δημοσιογράφου, εις βάρος της χώρας μας, αναφέρει πως «πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος του νότιου γείτονα» του κράτους, της Ελλάδας, σχετικά με την αρχιτεκτονική των Σκοπίων.

«Το μικροσκοπικό αυτό κράτος έχει εδώ και καιρό διαμάχη με την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ταυτότητα του […] Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρει στην συνέχεια, κάτι που αποδεικνύεται όπως γράφει, από μια σειρά ενεργειών μαρτυρούν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: