20 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπό την ηγεσία του Κ.Μητσοτάκη η ΝΔ θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην τετράωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο Πέμπτη οι υγειονομικοί φορείς συμμετέχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ώστε να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και πορεία κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς. «Και με το νέο του πρόσωπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται του παλιού και του διεφθαρμένου», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τη στάση που τήρησε η ΝΔ στο ζήτημα του ΕΣΡ.

Στα λευκά έχει ντυθεί μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις συνεχίζονται. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε πολλές περιοχές, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όταν αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ, όταν οι συγκεντρωμένοι «έσπασαν» τον αστυνομικό κλοίο, ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Κόσμος: Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε πως η Τουρκία τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, καλώντας τώρα τους «28» με τη σειρά τους να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Ιταλίας στην απεμπλοκή κεφαλαίων, η Άγκυρα ανέφερε πως αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ.

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Δανία σχετικά την απόφασή της να κατάσχει τιμαλφή που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες. Αριθμός ενόπλων εισέβαλε το πρωί της Τετάρτης σε πανεπιστήμιο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην πόλη Τσαρσάντα, ανοίγοντας πυρ εναντίον φοιτητών -με τον απολογισμό να φτάνει σε τουλάχιστον 19 νεκρούς. 

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, από το εσωτερικό του συγκροτήματος ακούστηκαν επιπλέον δύο εκρήξεις μετά την εισβολή. Η αστυνομία αναφέρει ότι έχει εξοντώσει δύο από τους ενόπλους, όμως η επίθεση παραμένει σε εξέλιξη. Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει σε αναφορά της ότι έχει στοιχεία πως οι κουρδικές δυνάμεις στο ημι-αυτόνομο βόρειο Ιράκ έχουν εξαπολύσει «συντονισμένη εκστρατεία» για να απομακρύνουν αραβικούς πληθυσμούς από την περιοχή. 

Η αναφορά, που βασίζεται σε επιτόπια έρευνα και μαρτυρίες, μιλά για καταστροφή χωριών ως «αντίποινα» για φερόμενη υποστήριξη τοπικών πληθυσμών στην τζιχαντιστική ISIS. Oι Κούρδοι έχουν απορρίψει ως αβάσιμες παλιότερες ανάλογες κατηγορίες. Θερμότατη υποστήριξη βρήκε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στην Σάρα Πέιλιν, την πρώην κυβερνήτη Αλάσκα και ηγετική φιγούρα στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, το λεγόμενο Tea Party. «Δώστε μου ένα "αλληλούια"» για τον Τραμπ, είπε σε μήνυμά της, λέγοντας πως υποστηρίζει τον μεγιστάνα επειδή «το κατεστημένο πρέπει να φύγει». 

Οικονομία: Η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη, τού δίνει την ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η απόφαση, που έχει αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, προβλέπει 9 κλίμακες τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά μείωσης των τιμών. Η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 5%-19%, ενώ μόνο στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 650 ευρώ και με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Νέες μεγάλες απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη. Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 530 μονάδες, με πτώση της τάξης του 5%.

Αθλητισμός: Λεβαδειακός-Ατρόμητος και Ξάνθη-ΠΑΟΚ διεξάγονται σήμερα στα δύο εξ' αναβολής ματς για την 16η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν φαίνεται να θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τη διαξαγωγή των αναμετρήσεων, ειδικά στη Λειβαδιά που από το πρωί έχει έντονη χιονόπτωση.

Μπορεί η Ιντερ να πανηγύρισε θρίαμβο (0-2) στο San Paolo και πρόκριση στα ημιτελικά του ιταλικού Κυπέλλου, όμως ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν είχε καμία διάθεση να μιλήσει για το παιχνίδι. Αιτία το επιεσόδια με τον Μαουρίτσιο Σάρι λίγο πριν το τέλο του αγώνα, που είχε συνέπεια την αποβολή και των δύο, από τον διαιτητή Βαλέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: