25 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Στο νοσοκομείο Πολυγύρου παραμένει ο 4χρονος Φοίβος με συμπτώματα αφυδάτωσης, ενώ είναι πολύ ταλαιπωρημένος, καθώς επί 18 ημέρες κοιμόταν σε καλύβες και χωράφια, σύμφωνα με την οικογένειά του. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο πατέρας του, που συνελήφθη την Κυριακή στην Ορμύλια Χαλκιδικής για τη δολοφονία τής εν διαστάσει συζύγου του.Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη.

Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό. 

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο της επίθεσης Τσίπρα κατά Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα, με κλείσιμο δρόμων και τελωνείων. 

Κλείνουν ξανά τα Τέμπη μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Ενισχύονται με επιπλέον τρακτέρ τα περισσότερα μπλόκα. Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όλους τους πολίτες της Αττικής, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό. Μπροστά στο δίλημμα της εφαρμογής ή όχι των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και των επιπτώσεων που αυτό θα είχε, φέρνει η κυβέρνηση τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα για το ασφαλιστικό. 

Ο Β.Αποστόλου κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ζητούν να τα πάρει όλα πίσω η κυβέρνηση, την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Στην ίδια γραμμή, ο Ν.Φίλης σημείωσε ότι χωρίς τα κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη 5ετία δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο.

Κόσμος: Το αργόσυρτο σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό -εξαιτίας της αντίθεσης ορισμένων από τους «28»- και το ζήτημα της Σένγκεν, για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, μαζί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν στο τραπέζι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της ΕΕ που συνεδριάζουν στο Άμεστερνταμ. 

H ολλανδική προεδρία πιάνει έτσι τα δύσκολα της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς το ζήτημα των συνόρων προκαλεί έντονες διαφωνίες. Από την ιταλική πρωτεύουσα ξεκινά ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί την επίσκεψή του στην Ευρώπη, πρώτη περιοδεία του ιρανού ηγέτη από το ξεκίνημα του αιώνα και αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη Σαουδική Αραβία σε «αποκλιμάκωση» για χάρη «της σταθερότητας στην περιοχή».

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το βίντεο της ISIS με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Τα πλάνα με τους εννέα τζιχαντιστές «δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων» λέει.

Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, από το κεντροδεξιό PSD, επιβεβαιώνοντας το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ενώ η μόλις δύο μηνών κυβέρνηση των Σοσιαλιστών καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ των αριστερών κομμάτων που την στηρίζουν διά της ανοχής και των Βρυξελλών.

Τους εννέα δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου δείχνει βίντεο της ISIS που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες, με πλάνα που τους εμφανίζουν σε αποκεφαλισμούς ομήρων και να σχεδιάζουν -σε περιοχή υπό τον έλεγχο της ISIS- τα χτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα. Το βίντεο περιέχει και απειλή εναντίον της Βρετανίας.

Οικονομία: Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία κρούει ξανά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του στην γαλλική «Le Figaro», τόνισε ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να μείνει χωρίς χρήματα. Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι εάν δεν γίνει κάτι, σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις.

Σε κεντρικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού νόμου αναδεικνύονται οι φοροαπαλλαγές, έναντι των κεφαλαιακών ενισχύσεων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, προβλέπει την επιχορήγηση πολύ μικρότερων επιχειρήσεων από ό,τι ίσχυε έως σήμερα, ενώ θα παρέχει εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων.

Στην Αθήνα θα βρεθούν εκτάκτως αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών funds παγκοσμίως, οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον.

Αθλητισμός: Νέος κύκλος εσωστρέφειας και γκρίνιας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Λουίς Φαν Γκάαλ να είναι και πάλι στο επίκεντρο της κριτικής. Η νέα ήττα της ομάδας του Μάντσεστερ από τη Σαουθάμπτον φούντωσε και πάλι τις φήμες για αποχώρηση του Ολλανδού τεχνικού από το «Ολντ Τράφορντ». 

Τα ΜΜΕ της Βρετανίας κάνουν λόγο για βέβαιη απομάκρυνση του Φαν Γκάαλ και αντικατάσταση του, έως το τέλος της σεζόν, από το βοηθό του και «σημαία» της Γιουνάιτεντ, Ράιαν Γκιγκς. Μετά τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο ο Παναθηναϊκός φαίνεται να είναι πολύ κοντά και στην απόκτηση του αδερφού του Οδυσσέα. Ο 21χρονος τερματοφύλακας αναμένεται στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: