03 Ιανουαρίου, 2016

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού Τύπου, στο στόχαστρο εταιρειών διεθνούς βεληνεκούς είναι τα ελεύθερα κομμάτια της κυπριακής ΑΟΖ, και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται κοντά με την Αιγυπτιακή, την Ισραηλινή ΑΟΖ αλλά και την ΑΟΖ του Λιβάνου. Σφήνα στην απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης αυτών το κομματιών, μπαίνει η Τουρκία, καθώς αμφισβητεί τα δικαιώματα των χωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου, εξετάζει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, εταιρείες αυτές, αφού όμως πρώτα συμφωνηθούν οι όροι. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν τεχνικά και νομικά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το χρονικό πλαίσιο, καθώς αποτελεί κύριο παράγοντα στην συμφωνία. Οι διαρκείς ανατροπές που προκύπτουν ανάμεσα σε Κύπρο Ισραήλ - Λίβανο και Αίγυπτο, αλλά και το γεγονός ότι με την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας θα δημιουργήσουν εκ νέου νέες ανατροπές, είναι παράγοντες που ενδέχεται να καθορίσουν το πλαίσιο μια τέτοιας συμφωνίας.

Παράλληλα, καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος που έχει η εξέλιξη της συμφωνίας ανάμεσα στη Noble και την BG. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες θέτουν τη σημερινή μέρα, ως σημείο ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη του "Ζορ" άλλαξε τα δεδομένα σε ότι αφορά τόσο τον σχεδιασμό σε ενεργειακό επίπεδο, όσο και επίπεδο εταιρειών. Κάτι βέβαια που είχε θετική επίδραση για την Αίγυπτο, που οδηγείται σε αναπτυξιακό δρόμο με γρήγορους ρυθμούς.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: