10 Ιανουαρίου, 2016

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ!...

 

Ο νεποτισμός είναι το νοσηρό φαινόμενο σήψης, της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής με τα γνωστά συμπτώματα διάλυσης. Είναι φαινόμενο αντισυνταγματικό, απαράδεκτο, άδικο, απεχθές, αναξιοκρατικό που νοθεύει το ήδη πάσχον "Δημοκρατικό Πολίτευμα" της Χώρας μας!...

ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ, σύμφωνα με τα ελληνικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, είναι η λεγόμενη ευνοιοκρατία. Κάθε πράξη των κατόχων πολιτικής ή άλλης εξουσίας, που αποβλέπει στην εκχώρηση προνομίων, αξιωμάτων και άλλων ευεργετημάτων σε συγγενείς τους. 

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos (ανεψιός, εγγονός) και αρχικά χαρακτήριζε την απονομή από τους πάπες της Ρώμης προσοδοφόρων αξιωμάτων, ανώτερων εκκλησιαστικών τίτλων, χορήγηση γαιών, χρηματικών ποσών κ.ά. προνομίων στους συγγενείς τους. 

Ο νεποτισμός κορυφώθηκε κατά το 15ο και το 16ο αιώνα και αποτέλεσε ένα από τα μέσα εδραίωσης της οικονομικής και πολιτικής θέσης των παπών. Δυστυχώς το φαινόμενο του νεποτισμού, αλλά και της οικογενειοκρατίας, το διαπιστώνουμε και σήμερα με μία κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά», η οποία είχε υποσχεθεί κατάργηση όλων αυτών των νοσηρών φαινομένων της πολιτικής μας ζωής. 

Έτσι, μόλις χθες, ακούσαμε εμβρόντητοι ότι σε μία υψηλή θέση δημοσίου οργανισμού διορίστηκε ο σύζυγος μιας βουλευτίνας του Σύριζα, κάτι το οποίο προκάλεσε σεισμό ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο!

Κρίμα!.. Και δυο φορές κρίμα διότι αυτά τα πράγματα τα βλέπουμε όχι μόνο να μην εξαλείφονται, αλλά να πολλαπλασιάζονται από ανθρώπους όπου οι ψηφοφόροι τους στήριξαν σ’ αυτούς μεγάλες προσδοκίες και μεγάλες ελπίδες!

Η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς πειστικά ή αξιόπιστα αξιοκρατικά κριτήρια, τουλάχιστον αποτελεί τον μέγιστο κόλαφο στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται, ότι:

-Ο νεποτισμός είναι η κυριαρχία μιας οικογένειας σε ορισμένο τομέα ομαδικής ζωής και ιδίως δράσης.(οικογενειοκρατία).

-Είναι η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνει σε κάποιον η εξουσία, η θέση που κατέχει για να εξασφαλίσει σε συγγενείς και φίλους αξιώματα, δημόσιες θέσεις, και προσβάσεις για σχέσεις και γνωριμίες.

-Είναι η σκανδαλώδης τάσις των προσώπων που πρωταγωνιστούν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εν τη καταλήψει ανωτέρων θέσεων και αξιωμάτων στους μηχανισμούς εξουσίας, προτιμήσεως των συγγενών, υπό των ισχυρών προσώπων.

-Είναι το άλλο, εξ ίσου νοσηρό φαινόμενο σήψης, της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής με τα γνωστά συμπτώματα διάλυσης. Είναι φαινόμενο Αντισυνταγματικό, απαράδεκτο, άδικο, απεχθές, αναξιοκρατικό που νοθεύει το ήδη πάσχον "Δημοκρατικό Πολίτευμα".

-Είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο που δεν έχει υγιείς βάσεις, και οδηγεί τη χώρα σε σταδιακή σήψη και ηθική παρακμή, διότι στην κατάληψη των θέσεων άσκησης εξουσίας, αντί των ενάρετων, εργατικών, εντίμων, ηθικών, ακέραιων και καταλλήλων, προτιμώνται οι συγγενείς και κομματικοί φίλοι.

Κάθε ρουσφετολογικός μηχανισμός, κάθε νομεκνλατούρα και νεποτισμός περικλείουν από τη γέννηση τους τον ιό της διάλυσης μέσα από εσωτερικές τριβές, ανταγωνισμούς και αντιζηλίες. Αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες, τροχοπέδη που εμποδίζει και επιβραδύνει την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη των κρατών και κοινωνιών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: