18 Ιανουαρίου, 2016

ΡΩΣΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΗΕ ΗΓΕΙΡΑΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

 

Στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ, παρουσία του Εσπεν Μπαρθ Άιντα και της Λίζας Μπάτενχαϊμ, εκφράστηκε από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξη προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, του Ειδικού του Συμβούλου και της Ειδικής του Αντιπροσώπου.

Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Σ.Α., που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο, λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας είπε πως πρόθεση της χώρας του είναι όπως το ψήφισμα -που επέδωσε αργότερα το βράδυ στα μόνιμα μέλη- να είναι τεχνικό (technical roll-over) και να αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες. Σε σχέση με το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας είπε ότι η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ό,τι αποφασίσουν οι δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και τόνισαν ότι η όποια συμφωνία θα προέλθει από τους ίδιους τους Κύπριους. Υπογράμμισαν τη σημασία η κοινή γνώμη στην Κύπρο να υποστηρίξει τη λύση, προσθέτοντας την ανάγκη να προβάλλονται τα θετικά μηνύματα. Προέβη, τέλος, σε θετικά σχόλια για το έργο των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και τα ΜΟΕ που προωθούνται.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ισπανίας και της Αιγύπτου υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει συγκρατημένη διαχείριση της προσπάθειας, ενώ τονίστηκε ότι οι Κύπριοι ηγέτες πρέπει να βοηθηθούν για να βρουν μόνοι τους τη λύση.

Οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου επισήμαναν το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά και τόνισαν ότι παρόμοιες ενέργειες επηρεάζουν αρνητικά το καλό κλίμα των συνομιλιών. Επιπλέον, η Αίγυπτος υποστήριξε λύση με βάση τα ψηφίσματα του Σ.Α. και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ενώ υπογράμμισε ότι μια λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής. 

Αφήνοντας έμμεσα αιχμή στην Τουρκία, ο αντιπρόσωπος της Αιγύπτου κάλεσε τους περιφερειακούς παίκτες να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα οι εξελίξεις στο ζήτημα των αγνοουμένων να συμβάλουν σε περισσότερες εκταφές και ταυτοποιήσεις.

Ο Ισπανός έκανε θετικά σχόλιο στην προσπάθεια μεγαλύτερης εμπλοκής των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ η Κίνα -που μίλησε επίσης για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της- επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μικρές αλλαγές στο ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ.Ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο περιέχει το προσχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έδωσαν οι Βρετανοί στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, οι όποιες διαφορές υπάρχουν με το ψήφισμα του καλοκαιριού οφείλονται σε λόγους επικαιροποίησης, ωστόσο, αναμένεται ότι θα καταβληθούν και πάλι προσπάθειες από την κυπριακή αποστολή για βελτιώσεις στις παραγράφους για τους αγνοούμενους.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι σύντομες, ενώ η ανοιχτή συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει οριστεί για τις 28 Ιανουαρίου. Στην ενημέρωσή τους προς τα μέλη, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα κι η Λίζα Μπάτενχαϊμ είπαν αυτά που αποκάλυψαν αργότερα στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι οι ηγέτες έχουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας. Μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά συνέστησε προσοχή να μη δημιουργηθεί υπεραισιοδοξία και εκτροχιαστεί η διαδικασία.

Ενημέρωσε για τις συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα κεφάλαια, τόνισε τη σημασία του ρόλου της Ε.Ε. για να συνάδει η λύση με τις αρχές της, τις επαφές που πραγματοποιεί για τις οικονομικές πτυχές της λύσης και για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, παρότι όπως είπε δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση σε βάθος, αναμένει ότι θα επιταχυνθεί μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: