21 Ιανουαρίου, 2016

ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

 

Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Αργότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζάκ Λίου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Για το προσφυγικό. Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός, όπου συμμετέχει σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. 

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική.... Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Έχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.  Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό μέσα σε δύο μήνες τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε. Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου.

Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός. Η Ευρώπη μπορεί να σπάσει σε πολύ σύντομο διάστημα, προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δείξουμε αλληλεγγύη.

Για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη.

Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε:«Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια ευρωπαϊκή με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, o οποίος χαμογελώντας είπε: «It's implementation stupids» (Είναι η εφαρμογή ανόητοι).

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι χρειάζεται όχι τόσο για την Ευρώπη, αλλά για χώρες που έχουν καταστραφεί. Δεν μου αρέσει ο όρος αλλά χρειάζεται κάτι αντίστοιχο σε διάφορες χώρες γύρω μας που έχουν καταστραφεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι "έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για τις γειτονικές χώρες".

Χρειάζονται και ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά η Ευρώπη κινείται αργά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Όταν γίνεται αυτό υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά αν δεν έχουμε «κοινή σταθερότητα», σημείωσε.

Για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί την συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της χώρας  ικανοποιώντας την απαίτηση άλλων χωρών.Από την πλευρά του ο Σόιμπλε είπε ότι οι αδύναμοι θεσμοί της Ευρώπης δημιουργούν την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Ταμείου.

Επισήμανε ωστόσο ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηριχτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ολλανδός Ρουτε. Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι στην αρχή δεν το ήθελε αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο (σ.σ. θέση που προκάλεσε χαμόγελα στην Κρ. Λαγκάρντ που βρίσκονταν μεταξύ των θεατών) γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.

«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχόλιο του Β. Σόιμπλε που προηγήθηκε. Οπως είχε πει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ το να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε «άναμα ενός κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες».

Συναντήσεις με Αναστασιάδη, Ακίντζι, Μπαν Γκι Μουν.
Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να έχει και άλλες συναντήσεις καθώς το πλήρες πρόγραμμα βρίσκονταν μέχρι την Τρίτη το βράδυ στην τελική φάση διαμόρφωσής του. Στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός άλλων, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και το θέμα της επικείμενης αξιολόγησής του. 

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, Τετάρτη και Πέμπτη, τού δίνει την ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα: η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Οικονομία και εθνικά θέματα στη συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν της Τετάρτης.
Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν . Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη.  Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περεταίρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας. Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για την ΠΓΔΜ οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Συναντήσεις με Γκάμπριελ, Μοσκοβισί, Σόιμπλε.Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός άλλων, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και το θέμα της επικείμενης αξιολόγησής του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

 Πέμπτη, 21/01/16
19:45-10:15: Συμμετοχή σε προπαρασκευαστική συνάντηση για το Panel - The future of Europe - Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.
10:15-11:15: Συμμετοχή σε Panel - The future of Europe - Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall.

14:45-15:15: Διμερής συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew, Davos-Klosters, Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 2.

17:00-17:30: Διμερής συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde,  Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 26.

19:00-19:30: Διμερής συνάντηση με τον Chairman του Libra Ηoldings Ltd, George Logothetis - Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral IN 20.

20:00-20:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Aναστασιάδη.

Παρασκευή, 22/01/16
09:45-10:15: Διμερής συνάντηση  με τον κ. Mario Draghi, European Central Bank - Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 25.

11:15-11:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko - Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 1.

12:00-12:30: Διμερής συνάντηση με τον Global Chairman of Bloomberg, Mr. Grauer.

Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε η Ελλάδα στο Νταβός,


 

Το ομιχλώδες τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, που διαμορφώνεται από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την κινεζική επιβράδυνση, επισκιάζει τις επαφές και συναντήσεις των ισχυρότερων πολιτικών και επιχειρηματιών του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου.

Κατάταξη.Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την εταιρεία αναλύσεων U.S. News & World Report και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται σε χαμηλή θέση, στην 26η, από την αξιολόγηση των συνθηκών σε 60 χώρες.

Παρουσιάζοντας μία από τις κατώτερες βαθμολογίες στην επιχειρηματικότητα και το βιοτικό επίπεδο, η Ελλάδα απέχει πολύ από τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Βρετανία που καταλαμβάνουν τις τρεις υψηλότερες θέσεις. Αν και οι ΗΠΑ εντοπίζονται στην 4η θέση της κατάταξης, παραμένουν η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία.

Μετά την προχθεσινή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατα τραπεζικά στελέχη συμφώνησαν στο Νταβός ότι δεν θα υπάρξει ζωηρή ανάκαμψη το 2016.

Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας χθες την πεποίθηση πως οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν τα εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Απέρριψε εκτιμήσεις που θέλουν τον κόσμο να βιώνει εκ νέου μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως η προηγούμενη, που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2009. «Δεν βλέπω καμία αλλαγή στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πετρέλαιο.Αναφορικά με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υπερπροσφορά του, που αναμένεται να ενταθεί ως φαινόμενο με την είσοδο του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, ο Φατίθ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε από το Νταβός πως δεν αναμένει θετικές εξελίξεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Οι τιμές δέχονται πιέσεις. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αναμένουμε μια αιφνίδια αύξηση το 2016», σχολίασε από το Νταβός στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. Ο Tόνι Χέιγουορντ, πρόεδρος του κολοσσού πρώτων υλών Glencore, διαβλέπει πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέχρι να περάσει αυτή η «κρίση υπερπροσφοράς».

Η μεγάλη και αιφνίδια πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει υποκινηθεί από την αύξηση της προσφοράς σε ένα μουντό περιβάλλον ζήτησης, αναγκάζοντας τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στις ΗΠΑ να ακυρώσουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Παράλληλα, τα κράτη του Περσικού Κόλπου προχωρούν σε περικοπές των δαπανών τους, διότι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Κινεζική επιβράδυνση.Επιπροσθέτως, η κινεζική επιβράδυνση έχει οδηγήσει σε απώλειες και τις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων και έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες αγορές.

Μια δυναμική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αναμένεται μέσα στο δεύτερο ήμισυ του 2017, όταν θα έχει βελτιωθεί η προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Basic Industries, Γιούσεφ Αλ-Μπεγιάν.

Η Saudi Basic Industries είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στη Μέση Ανατολή και μία από τις πέντε ισχυρότερες εταιρείες πετροχημικών στον κόσμο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: