05 Ιανουαρίου, 2016

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Ο Τόμας Κρίγκερ από τον γερμανικό Κέντρο Πολιτικής Επιμόρφωσης ισχυρίζεται ότι το βιβλίο "Ο Αγών μου" του Χίτλερ δεν έχει καμία βάση όσο αφορά την ιστορία.Το βιβλίο του Χίτλερ ήταν απαγορευμένο εδώ και 70 χρόνια, όμως πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου αναμένεται να παρουσιάσει μία κριτική έκδοση που θα είναι σε 4.000 αντίτυπα.

Πολλοί άνθρωποι συζήτησαν αυτή τη νέα έκδοση του βιβλίου όπως έκανε και ο Επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Πολιτικής Επιμόρφωσης, Τόμας Κρίγκερ ο οποίος μίλησε και είπε ότι δεν συμφωνεί ότι το βιβλίο αυτό θα δώσει κίνητρο στην εθνικοσοσιαλιστική σκέψη του Χίτλερ.

Ο ίδιος λέει: «Θεωρώ αβάσιμους τους φόβους ότι από την ανάγνωση του βιβλίου θα αναστηθεί το κακό πνεύμα του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλισμού. Αλλά από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε σε μια περίοδο κοινωνικών ανακατατάξεων, όπου η λαϊκιστική και ακροδεξιά ιδεολογία έχει και πάλι πέραση.

Αυτό δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε αβρόχοις ποσίν, αλλά να αναζητούμε τη δημόσια αντιπαράθεση για να μη διαιωνίσουμε τα ταμπού, τους μύθους και το κρυφτούλι με το βιβλίο. 70 χρόνια από το θάνατο του Χίτλερ βρισκόμαστε νομίζω σε θέση να διαχειριστούμε με στιβαρότητα την ιστορία μας, χωρίς να μας ξεφεύγει από το οπτικό τοπίο η αναγκαιότητα ερμηνείας της.

Πρόσθεσε ότι: "Νομίζω ότι ο εθνικοσοσιαλισμός και η πολιτική του Χίτλερ αποδίδονται στα σχολικά βιβλία ιστορίας με κριτικό τρόπο, κυρίως ρίχνοντας φως σε ένα ολόκληρο σύστημα στα ιστορικά του συμφραζόμενα. Με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλλουν άκριτα στην προσωποκεντρική αντιμετώπιση του ναζιστικού παρελθόντος. 

Αυτό είναι ένα κεντρικό σημείο. Διότι ο Χίτλερ δεν ήταν μόνος, ήταν ένα ολόκληρο σύστημα που επικεντρώθηκε στη ρατσιστική πολιτική, στο ολοκαύτωμα και στην περιθωριοποίηση εκείνων που δεν ανήκαν στην κοινότητα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: