09 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν, αύριο το πρωί στις 7, οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη ΝΔ με διεκδικητές τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ., εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή. Η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Σταθερός στα 780 ευρώ το μήνα παραμένει ο βασικός μισθός στο δημόσιο και το 2016, αλλά μετά από έξι χρόνια «ξεπαγώνουν» τα χρονοεπιδόματα και δίνονται συγκρατημένες αυξήσεις σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου ότι «πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη» από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση για τη χαμένη ευκαιρία μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού το 2001.

«Κάναμε τα πάντα όλοι οι γιατροί για να σώσουμε τη Μελίνα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν τα καταφέραμε» λέει η αναισθησιολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση ρουτίνας στην οποία υπεβλήθη η τετράχρονη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Η γιατρός υποστηρίζει ότι ο θάνατός της αποδίδεται πιθανότατα σε βαρύ αλλεργικό σοκ από φάρμακο της αναισθησίας, «κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε».

Αρνητική για άλλους δύο από τους πέντε φοιτητές φοιτητές ήταν απάντηση του Συμβουλίου Εφετών στο αίτημα των ιταλικών αρχών για την έκδοσή τους προκειμένου να δικαστούν για τα επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την Πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Κόσμος: Μαθήματα σεβασμού των γυναικών θα παραδίδει το Βέλγιο στους αιτούντες άσυλο σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας, μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία. «Θα αντιγράψουμε το νορβηγικό μοντέλο και θα εισαγάγουμε μαθήματα εντός των επόμενων εβδομάδων» δήλωσε ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της χώρας.

Στους δρόμους της Κολωνίας κατεβαίνουν το μεσημέρι μέλη και υποστηρικτές του ισλαμοφοβικού κινήματος Pediga, διαδηλώνοντας για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αντισυγκεντρώσεις οργανώνει η Αριστερά. Ο ιδρυτής του κινήματος, Λουτς Μπάχμαν ανήρτησε φωτογραφία στο Twitter, φορώντας μπλουζάκι με σύνθημα «Rapefugees not welcome», για να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα οι μετανάστες που κατηγορούνται για βιασμό.

Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας θα μεταφερθεί ο Χοακίν Γκουσμάν («Ελ Τσάπο»), ο πλέον καταζητούμενος βαρόνος ναρκωτικών, ο οποίος συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές. O «Ελ Τσάπο» κατάφερε αρχικά να διαφύγει της σύλληψης κατά τη διάρκεια επιδρομής της Αστυνομίας, καθώς απέδρασε από αγωγό όμβριων υδάτων. Ωστόσο συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να το σκάσει με αυτοκίνητο.

Βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι καταγράφεται νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο (SLBM) έδωσε στη δημοσιότητα η Βόρειος Κορέα. Στο βίντεο διακρίνεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται εν πλω σε πολεμικό πλοίο και να παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλου που αναδύεται στην επιφάνεια της θάλασσας κάθετα και να παίρνει ύψος. Για προϊόν μοντάζ κάνουν λόγο μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας.

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αντιμετώπισαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οικονομία: Εντός Ιανουαρίου έρχεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, όπως είπε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός.

Ανοιγμα στην Κεντροαριστερά, για να δημιουργήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μεγάλο πολιτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ, απευθύνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από τη συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο. Επίσης, πιστεύει πως η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο οποίος κατατρώει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρεθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, δήλωση προθέσεως συνεργασίας των φορολογικών υπηρεσιών της ΒΡ-Β και της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

Αθλητισμός: Ο Γιούργκεν Κλοπ υποτίμησε απροκάλυπτα τον αντίπαλο και λίγο έλειψε η Λίβερπουλ να πέσει θύμα μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του κυπέλλου Αγγλίας. Τελικά, πήρε ισοπαλία 2-2 στην έδρα της ΄Εξετερ στο πρώτο ματς του 3ου γύρου και θα διεξαχθεί επαναληπτικός στο «Ανφιλντ».

Το ντεμπούτο του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι αναμφίβολα το γεγονός που δεσπόζει στη 19η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο αγαπημένος «Ζιζού» των οπαδών της «βασίλισσας» επιστρέφει στην ομάδα, στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, και καλείται πρωτίστως να επαναφέρει την ηρεμία και την αγωνιστική ταυτότητα των «μερένγκες», που έλειψαν κατά τη θητεία του Ράφα Μπενίτεθ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: