13 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο θέμα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επανήλθε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υπερβολή τη θέση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Με πνεύμα ενότητας, συλλογικότητας, ριζικής ανανέωσης και ανοίγματος σε όλες τις τάσεις της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς, στη λογική να εκφραστεί «η όλη ΝΔ», προχωρεί τα πρώτα χιλιόμετρα της προεδρικής του θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παράλληλα σχεδιάζει και τις κινήσεις του για τη διεύρυνση του κόμματος.

Για εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει την στάση της απέναντι στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει και την ψυχή της σε όποια θέση της ζητηθεί.  Εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο αδελφός της, με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα, θα διαχειριστεί με σύνεση και προσοχή τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν προς το πρόσωπό του.

Για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας» κατηγόρησε την Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής πολυεθνικής εταιρείας, Πολ Ράιτ. Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε, ενώ άνοιξε πόλεμο και με τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση». Απάντηση της εταιρίας για τα περί φοροδιαφυγής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με το πτώμα του 65χρονου συνταξιούχου ναυτικού, που βρέθηκε μέσα σε καταψύκτη σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Οι έρευνες εστιάζονται στην 45χρονη σύντροφο του θύματος, υπήκοο Βουλγαρίας, με την οποία είχαν αποκτήσει ένα παιδί.

Κόσμος: Συνολικά τρεις κατοικίες στο Βέλγιο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και οι συνεργοί των επιθέσεων στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου έχουν εντοπίσει οι βελγικές αρχές, στις οποίες έχουν εντοπίσει γενετικό υλικό και ίχνη ενός από τους καμικάζι και του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Και οι τρεις είχαν νοικιαστεί με ψεύτικα ονόματα και είχαν πληρωθεί με μετρητά.

Η Τεχεράνη αναφέρει πως το ζήτημα των δέκα αμερικανών ναυτών που κρατούνται από το Ιράν «βαίνει προς επίλυση» -ενώ νωρίτερα είχε εμφανιστεί να αφήνει ανοικτό το εάν η επιστροφή των ναυτών θα γινόταν άμεσα, έχοντας διαμηνύσει πως περιμένει «συγγνώμη από τις ΗΠΑ». Το αμερικανό Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως οι δέκα επρόκειτο να επιστραφούν εντός της Τετάρτης, και τελικά η ιρανική πλευρά δήλωσε, μετά τα περί παραβίασης, ότι πιστεύει πως τα σκάφη των ναυτών αντιμετώπισαν τεχνικό πρόβλημα.

Τρεις ρώσους υπηκόους έθεσαν υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο «πυρήνα» που είχε διασυνδέσεις με την ISIS. Η ανακοίνωση έγινε στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στην τουριστική καρδιά της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να είναι ακόμη σαφές πότε έγινε η έφοδος. Την ώρα που η Τουρκία παραμένει ακόμη υπό σοκ μετά την βομβιστική επίθεση στην τουριστική καρδιά της Κωνσταντινούπολης, αναφορές στα ΜΜΕ της χώρας εγείρουν το ερώτημα εάν οι τουρκικές Αρχές είχαν λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις και εάν, όπως υποστηρίζουν διαρροές, οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει. 

Σοκαρισμένη και η Γερμανία, τουρίστες από την οποία ήταν τα περισσότερα θύματα, φόβοι στην Άγκυρα για πλήγμα στον τουρισμό. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση έξω από κέντρο εμβολιασμού για πολιομυελιτίδα στο Πακιστάν, με θύματα κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που συνόδευαν το ιατρικό προσωπικό. Τραυματίστηκαν άλλα 20 άτομα, χωρίς ακόμη να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οικονομία: Άδεια λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρησης για την εκτέλεση εμπορευματικών δρομολογίων στην Ελλάδα έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) η Rail Cargo Logistics - Goldair, μία κοινοπραξία του ομίλου Goldair και της κρατικής Αυστριακής Εταιρείας Σιδηροδρόμων Rail Cargo Logistics Austria, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος».

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» παρατήρησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει για τα capital control. O ίδιος επιβεβαίωσε ότι είχε υπόψη του το σχέδιο για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και την εισαγωγή διπλού νομίσματος και πως είχε δημιουργήσει άμυνες. Πλέον η κυβέρνηση έχει κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και «έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια» τόνισε.

«Ανάσα» για 700.000 νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια φέρνει η πτωτική πορεία του Euribor, αφού οι μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής του, έχουν μειωθεί από 56 έως και 130 ευρώ.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Βενσάν Κομπανί θα παίζει για τους επόμενους δύο μήνες η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Βέλγος διεθνής κεντρικός αμυντικός αποχώρησε τραυματίας από το νικηφόρο αγώνα κόντρα στη Σάντερλαντ, στις 26 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της πρωταθλήτριας Αγγλίας θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της ομάδας του.

Τέσσερις ακόμα ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη, γνωστές, μετά την πρόκριση του Ατρομήτου. Οι δύο μπορεί να ειναι σχεδόν δεδομένες ωστόσο στους άλλους δύο επαναληπτικούς το σκορ δίνει ελπίδες ανατροπής στους ηττημένους. Το πρόγραμμα: Ηρακλής - Βέροια (15:00), ΑΕΚ - Λεβαδειακός και Αστέρας Τρίπολης - Λάρισα (17:15), Ολυμπιακός - Χανιά (19:30).

Δεν υπάρχουν σχόλια: