14 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Αδωνις Γεωργιάδης για το εάν θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου στη ΝΔ. Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα υπηρετήσω όποια θέση επιλέξει ο πρόεδρος» και πρόσθεσε: «Μέχρις ότου ανακοινώσει ο πρόεδρος τις αποφάσεις του εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε γι' αυτά».

Πανδικηγορικό - πανεπιστημονικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται το μεσημέρι, έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στην οδό Ακαδημίας, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα. Επισφραγίζεται η κεντροδεξιά πορεία του κόμματος της ΝΔ με τις πρώτες κινήσεις του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παράλληλα κάνει τα απαραίτητα λελογισμένα και αναγκαία ανοίγματα προς όλες τις εσωκομματικές τάσεις και προς τη δεξιά πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με τις αλλαγές που προχωρεί σε καίρια πόστα δίνει ζωτικό πολιτικό χώρο σε πρόσωπα που θεωρεί ικανά και αξιόμαχα για τις πολιτικές μάχες που έρχονται, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Στις 14:00 συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ. Στις 17:30 η συνάντηση Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη. Πάνω από 100 περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων έχουν καταγγελθεί στην υπηρεσία «Πες το σ' εμάς» της ΜKO Colour Youth από 1η Απριλίου 2014 έως 30 Νοεμβρίου 2015. 

Πρόκειται για περιστατικά βίας ή διακρίσεων, λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού, με 140 θύματα και τουλάχιστον 194 θύτες. Τα περισσότερα κρούσματα (73) έγιναν και καταγγέλθηκαν μέσα στο 2015. Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει στις 14:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Στην συνεδρίαση θα γίνει εκλογή του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και των αναπληρωτών του.

Κόσμος: Διαδοχικές εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και αστυνομικών συγκλόνισαν το πρωί της Πέμπτης την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα. Βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Για «τρομοκρατική ενέργεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο.

Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα βρέφος, και 39 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Σινάρ της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι αρχές κατηγορούν για την επίθεση μαχητές του ΡΚΚ.

Την οργή της εκφράζει η κυβέρνηση του Ισραήλ για τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ, που ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Παλαιστίνη. «Μία ακόμη δήλωση της Βάλστρεμ που επιβεβαιώνει την μεροληπτική, έως και εχθρική της στάση έναντι του Ισραήλ» τονίζει το Ισραήλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες ζήτησαν αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η ΕΕ απαγορεύει σε οικονομολόγους της να μελετήσουν τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Brexit ή ακόμα και να μιλήσουν γι' αυτό, από φόβο μήπως εμπλακεί στη συζήτηση για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα.

Οικονομία: Την επιβολή πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα εξετάζεται η διασύνδεση φόρων και εισφορών ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες απώλειες στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Εκτός του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) θα μείνουν, τουλάχιστον ώς τον Μάιο του 2017, οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε την Τετάρτη ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά στο σύστημα κρατικών προμηθειών.

Εισηγήσεις για κατάθεση νομοθετικής διάταξης η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων ΙΧ για ορισμένους μόνο μήνες του 2016, για ένα τρίμηνο για παράδειγμα, με την καταβολή του ενός τετάρτου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας έχει δεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αθλητισμός:Τα φαβορί προκρίθηκαν στους προημιτελικούς του Copa del Rey. Η Μπαρτσελόνα με δύο γκολ του Μουνίρ νίκησε κι εκτός έδρας της Εσπανιόλ, ενώ η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε με το γκολ του Γουίλιαμς επικράτησε και στο «Μαδριγάλ» της Βιγιαρεάλ με 1-0.

Η Μίλαν είναι η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς του Coppa Italia και αυτομάτως γίνεται το μεγάλο φαβορί για να είναι η μία φιναλίστ του τελικού, μιας και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού, Σπέτσια-Αλεσάντρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: