14 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων αλλά και την αλλαγή του μοντέλου της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε πως η Ευρωζώνη πιάστηκε στον ύπνο με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί είπε τα εξής: «Η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου που αφορούν την Ελλάδα, βασίστηκε στην εξισορρόπηση των αναγκών για ελαχιστοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης της προσαρμογής, μείωση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας της οικονομίας, δημιουργία στέρεων βάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και συγκράτηση του αρνητικού αντικτύπου στην οικονομία και στην κοινωνία βραχυπρόθεσμα.

Επειδή το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής εκπονήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού 472/2013, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα, ο λογιστικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τη φάση εκπόνησης των προγραμμάτων. Η Επιτροπή στηρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώνει τακτικά όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της και υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να δώσουν συνέχεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σε τυχόν παρατυπίες ή παραβάσεις που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: