24 Ιανουαρίου, 2016

ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι δύο ηγέτες (Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης) υπογράμμισαν την ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, συναντήθηκε με διάφορους ηγέτες και με σημαντικές προσωπικότητες, όπου συζήτησαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του Έλληνα.

Μιλήσαμε ήδη για η συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ.Τζο Μπάϊντεν, αλλά κα τον τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζακ Λιού. Πέραν, όμως, αυτών, είχε και ορισμένες άλλες συναντήσεις από τις οποίες επισημαίνουμε ορισμένες εξ αυτών που έχουν ιδιαίτερη αξία: τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κΠ. Μοσκοβισί, τη Γεν. Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα. Κ. Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Πιο αναλυτικά:

1.Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Νταβός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Κατά τη συνάντησή τους επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε, επίσης, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

2.Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Νταβός κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Κριστίν Λαγκάρντ, και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. 

Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης. 

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

3.Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Νταβός και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της ΕΚΤ στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

4.Κλείνοντας να σημειώσουμε με έμφαση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εχθές, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την εκδήλωση για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην οποία συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, κ. Έσπεν Μπαρτ Έιντε, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κ. Κλάους Σβαμπ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι συναντήσεις θα αποτελέσουν την απαρχή ευνοϊκότερων εξελίξεων για την πατρίδα μας και τον εν γένει ελληνισμό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: