16 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ανάγκη να ενωθούν οι διάσπαρτες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού χώρου, μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της η Άννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται πλέον μεταξύ μεταρρυθμίσεων και λαϊκισμού.

Επίσης, χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» την εκλογή του Κυρ.Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι μια συνεπής πορεία του προς το Κέντρο θα επηρεάσει όλα τα κόμματα, μη εξαιρουμένων και των κομμάτων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, θα μιλήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της κυπριακής Βουλής απευθύνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρόταση για τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης με το Ποτάμι και όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, που θα εκλέξει αρχηγό από τη βάση, ώς τον Ιούνιο, προτείνει με άρθρο της στα Νέα Σαββατοκύριακο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Στην Αθήνα θα βρεθεί το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τον γερμανό υπουργό θα υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης για να μεταρρυθμίσει τη χώρα πρέπει πρώτα να μεταρρυθμίσει το κόμμα του» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τα πιθανά «ανοίγματα» του νέου αρχηγού της ΝΔ προς τον χώρο του κέντρου. Αλλά και για την Φ.Γεννηματά αναρωτήθηκε πότε ακριβώς ανακάλυψε την «άβυσσο» με τη ΝΔ.

Κόσμος: Αντιμέτωπος με τη γκρίνια των περιφερειακών του συμμάχων βρίσκεται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos. Είναι γνωστό ότι το κόμμα ήρθε τρίτο στις ισπανικές εκλογές του Δεκεμβρίου και αυτό χάρη στις συμμαχίες σε Καταλονία, Βαλένθια και Γαλικία. Τώρα, οι σύμμαχοι θέλουν να έχουν τη δική τους φωνή. Χωρίς αποτέλεσμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Σφοδρά πυρά ακούγονται στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου Splendid, στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φασο, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Η Toronto Star, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον Καναδά, θα κλείσει το τυπογραφείο της και θα αναθέσει την εκτύπωσή της σε ιδιωτική εταιρεία από τον προσεχή Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα απολυθούν 285 εργαζόμενοι, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του ομίλου.

Σε επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς υπεβλήθη ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Μετά την επέμβαση ο 92χρονος Πέρες ανέκτησε τις αισθήσεις του, αισθάνεται καλά και παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Οικονομία: Την πρόθεση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την εθνική σύνταξη και να μην δεχθεί μείωσή της κάτω από τα 384 ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο ίδιος δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή διαπραγμάτευση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό.

Να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), με αποτέλεσμα την απόλυση 200 εργαζομένων αποφάσισε η πολυεθνική Bolton Group. Έντονη η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, προειδοποιεί πως «σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου».

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 21 και 22 Ιανουαρίου, τού δίνει την ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου, στις οποίες θα συζητηθεί η σημερινή πορεία της Ελλάδας εντός του Μνημονίου, αλλά και η μελλοντική εκτός αυτού.

Αθλητισμός: Ενα ακόμα σούπερ αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης με το ντέρμπι Λίβερπουλ-Γιουνάιτεντ να ξεχωρίζει στην premier league. Στο ισπανικό πρωτάθλημα δύσκολες αποστολές αναμένονται για τους πρωτοπόρους, Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ενώ στην Ιταλία η πρώτη Νάπολι θα... παλέψει εντός έδρας.

Ιδανικό ντεμπούτο με την φανέλα της Γκενκ έκανε ο Καρέλης. Ο Ελληνας διεθνής μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 77’ και 10’ αργότερα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-1 στον αγώνα με την Ζούλτε Βάρεγκεμ, για την 22η αγωνιστική του βέλγικου πρωταθλήματος.

Σοβαρός αποδείχθηκε ο τραυματισμός του Μιγκέλ Κορδέρο, που θα μείνει ένα μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Ισπανός μέσος της ΑΕΚ υποβλήθηκε σήμερα σε μαγνητική τομογραφία και ο απεικονιστικός έλεγχος έδειξε θλάση στον δεξιό δικέφαλο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: