20 Ιανουαρίου, 2016

ΑΠΩΛΕΙΑ 5,1 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ

 

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με θέμα «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας πρόκειται να οδηγήσει σε μια καθαρή απώλεια 5,1 εκατ. θέσεων εργασίας σε 15 μεγάλες οικονομίες.

Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας θα είναι 7,1 εκατ. αλλά θα καλυφθεί εν μέρει από 2 εκατ. νέες θέσεις. Στη μελέτη αναφέρεται στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ενέργειες που εκτελούνται από τον άνθρωπο, από τον τομέα της μεταποίησης μέχρι εκείνον της ιατρικής φροντίδας. 

Οι περισσότερες απώλειες ωστόσο θα παρατηρηθούν στο διοικητικό τομέα, με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης να αναλαμβάνουν καθημερινά καθήκοντα. Επιπλέον, όσον αφορά στους εργασιακούς τομείς που θα πληγούν περισσότερο εκτιμάται πως θα είναι στον κλάδο της ιατρικής φροντίδας λόγω της εμφάνισης της τηλεϊατρικής, στους τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Ακόμα, περισσότερο θα πληγούν γυναίκες από ότι άντρες καθώς η εργασία τους συνήθως περιορίζεται σε τομείς χαμηλής ανάπτυξης ή κλάδους που παρακμάζουν, όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και διοικητικοί ρόλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: