17 Ιανουαρίου, 2016

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

 

Η φοροκαταιγίδα του 2015 και η επιβολή των εννέα μέτρων που “χτύπησαν” τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων μόνο κατά 0,08%, συγκριτικά με το 2014. Τα κρατικά ταμεία είδαν αύξηση εισροών μόνο (!) κατά 39 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2014.

Όλα αυτά προκύπτουν με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών.Αναλυτικότερα, από 136 εφορίες της χώρας, καθώς και οι εισπράξεις των τελωνείων ανήλθαν το 2015 στα 46,414 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες του 2014 είχαν φθάσει στα 46,375 δισ. ευρώ.

Με βάση αρκετά δημοσιεύματα, τα μεγέθη θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στις επιστροφές φόρου που προβλέπει ο προϋπολογισμός (επιστράφηκαν 449 εκατ. ευρώ λιγότερα). Στην ουσία η αύξηση είναι μηδαμινή εάν συνυπολογίσουμε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 επιβλήθηκαν εννέα σκληρά μέτρα και σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά με αναδρομική ισχύ.

Όλη αυτή η φοροεπιδρομή έριξε στον πάτο την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.Τα έσοδα λοιπόν παραμένουν στάσιμα, ενώ αντίθετα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών διογκώνεται και κατ’ επέκταση αυξάνονται και οι οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αγγίξει τα 84 δισ. ευρώ, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: