22 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

 

Aπό το 2010 και μετά, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίση (οικονομική, κοινωνική, αξιακή) και συνεχή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού. Ακριβώς γι' αυτό, τίποτα απ' όσα θεωρούσαμε για δεκα­ετίες δεδομένα δεν ισχύει πια. Αξίες, στάσεις ζωής και τρόποι συμπε­ριφοράς μεταβάλλονται συνεχώς, σε μία εξελικτική διαδικασία της οποίας δεν διαφαίνεται σήμερα κάποιο καταληκτικό σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και με την αντίληψή μας για την πολιτική και την εκλογική μας συμπεριφορά.

Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που προσδιόριζαν τη στά­ση μας απέναντι στα κόμματα και - σε μεγάλο βαθμό - τα κριτήρια της επιλογής μας, έχουν καταρρεύσει. Η κινητικότητα είναι εντυπωσιακή, με το 30% έως 40% των ψηφοφόρων, από το 2012 και μετά, να επιλέ­γει κάθε φορά κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη εκλογική ανα­μέτρηση. Οι μετακινήσεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν γνωρίζουν φραγμούς και όρια. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και κινητικότητας, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε αρκετά σαφείς απαντήσεις, αφήνο­ντας όμως ανοικτά κρίσιμα ερωτήματα.

Απαντούν - όλες - στο ερώτημα για τον νικητή των εκλογών. Θα εί­ναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το προβάδισμα του οποίου έναντι της Ν.Δ. διευρύνεται. Οι τάσεις μετακίνησης από όλα τα κόμματα τον ευνοούν, στην προ­εκλογική περίοδο υπάρχει ανησυχία αλλά όχι φόβος, η οργή για την κυβερνητική πολιτική είναι έντονη, η ατζέντα της προεκλογικής συζή­τησης επικεντρώνεται στα θέματα που εκείνος θέτει. Απαντούν - επίσης όλες - στο ερώτημα για το ύψος των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Θα είναι υψηλό. Το κλίμα πόλωσης που κυριάρχησε, παραπέμπει σε ένα άθροισμα των δύο κομμάτων που θα κινηθεί γύρω στο 65% (πιθανότατα λίγο προς τα πάνω).

Αντιθέτως, δεν δίνουν σαφή απάντηση σε σχέση με το ποια κόμμα­τα θα είναι στην επόμενη Βουλή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τη βο­ήθεια και της διαφημιστικής τους καμπάνιας, δείχνουν να βρίσκονται πλέον κοντά στην κοινοβουλευτική τους παρουσία, ενώ το Κίνημα Δη­μοκρατών Σοσιαλιστών δεν αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, το περιθώριο σφάλματος των δημοσκοπήσεων επιβάλλει να περιμένουμε το βράδυ των εκλογών για να έχουμε οριστική απά­ντηση.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη θέση, το Ποτάμι προηγείται σε όλες τις δη­μοσκοπήσεις, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα απόκρυψης ψηφο­φόρων της Χρυσής Αυγής. Και βεβαίως, παραμένει χωρίς απάντηση το ερώτημα για αυτοδυνα­μία. Είναι σαφές ότι έχει αναπτυχθεί ισχυρό κοινωνικό ρεύμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι αρκετό για να φτάσει στο ύψος ποσοστού που απαιτείται για τις 151 έδρες.

Η δημοσκόπηση της ΑLCO που δημοσιεύεται σήμερα οδηγεί σε εκτίμηση πο­σοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο 35% και το 38%. Αξίζει να υπενθυ­μίσουμε ότι με αθροιστικό ποσοστό για τα εκτός Βουλής κόμματα 8%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,2% για την αυτοδυναμία, ενώ με αθροι­στικό ποσοστό 10%, χρειάζεται 36,4%. Όπως φαίνεται, την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσει η κάλπη.

 
 

 

 
 
 
 
 
 




 






 

Η GOOGLE ΕΠΕΝΔΥΕΙ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ SPACE X

 

Η Google είναι πλέον ένας από τους μεγάλους επενδυτές στην ιδιωτική διαστημική εταιρεία Space X του δισεκατομμυριούχου Ελόν Μασκ, που σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δορυφορικό και διαστημικό διαδίκτυο. Η Space X ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πρόσθετα κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Google, η οποία, μαζί με την επενδυτική εταιρεία Fidelity Investments, αποκτά έτσι μερίδιο 10% περίπου στη Space X.

Δεν έγινε επίσημα γνωστό τι ακριβώς θα κάνει η Space X με αυτά τα χρήματα, αλλά, όπως δήλωσε προ ημερών ο Ελόν Μασκ, στόχος του είναι να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ από το διάστημα οπουδήποτε στη Γη, κάτι που προφανώς δεν αφήνει αδιάφορη τη Google. Η τελευταία έχει ήδη δοκιμάσει διάφορους τρόπους, όπως μη επανδρωμένα αεροπλανάκια (drones) και μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο, ώστε να καταστεί εφικτή η από αέρος πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η αρχική ιδέα του δισεκατομμυριούχου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο 4.000 μικρών και φθηνών δορυφόρων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Η Space Exploration Technologies, η οποία ιδρύθηκε το 2002, έγινε το 2010 η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που, με τον πύραυλό της Falcon, έστειλε το σκάφος της Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ δεν έχει κρύψει τα φιλόδοξα σχέδια της να αποικίσει τον Άρη κάποια στιγμή. Όπως έχει δηλώσει ο Ελόν Μασκ, στόχος του είναι η ανθρωπότητα να εξαπλωθεί σε άλλους πλανήτες.

Η Google, από την πλευρά της, φαίνεται πως προσβλέπει όλο και περισσότερο στο διάστημα, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι εξαγόρασε τη δορυφορική εταιρεία Skybox Imaging αντί 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το μήνυμα ότι η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει η Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας, καλεί τους πολίτες να μην ανταποκριθούν στην πόλωση, γιατί μόνο έτσι θα αναγκάσουν τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρουν. Για τον Γ.Παπανδρέου, τονίζει ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση η απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα επανενωθεί.

«Ήρθε η ώρα να μπει 'κάθε κατεργάρης στον πάγκο του'. Ας επωμισθούν και άλλοι την κυβερνητική ευθύνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ευ.Βενιζέλος. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει «να μπει το μέλλον της χώρας σε παρένθεση», ενώ υποστηρίζει ότι είναι εφικτός ο στόχος να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη τρίτη δύναμη.

Την κατάργηση των ΜΑΤ και ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής τους σε διαδηλώσεις, απόσυρση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών, δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και θέσπιση του θεσμού του διαμεσολαβητή του αστυνομικού είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΑΣΥ.

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε ο Νίκος Μαζιώτης με κείμενό του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και με το οποίο αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές τύπου Γ’, όπου μεταφέρθηκε και κρατείται από τις 30 Δεκεμβρίου 2014. Όπως αναφέρει, «δεν είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις του αγώνα των κρατουμένων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'».

Ομαλά εξελίσσονται οι εργασίες και δοκιμές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη στον Στόλο των τριών νέων υποβρυχίων τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου Ωκεανός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να καθελκυστεί το δεύτερο υποβρύχιο τύπου 214 ΜΑΤΡΩΖΟΣ.

Κόσμος: Καμία αντιστοιχία δεν βρήκε στις εμπόλεμες ζώνες στην ανατολική Ουκρανία η συνεννόηση που με δυσκολία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο: Το πρωί, τουλάχιστον έξι άμαχοι στο Ντόνετσκ σκοτώθηκαν από θραύσματα όλμου σε στάση τραμ. Παράλληλα, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχώρησαν στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, υπό την πίεση των φιλορώσων.

Από τον ουρανό πέφτει η μεθαμφεταμίνη στα σύνορα Μεξικό και ΗΠΑ: Μικρό drone που μετέφερε φορτίο της ναρκωτικής ουσίας «συνετρίβη» σε πάρκινγκ σούπερμαρκετ στην μεξικανική πλευρά της μεθορίου. Τα μικρά αεροσκάφη είναι μόνο ένας από τους ευρηματικούς τρόπους με τους οποίους τα ναρκωτικά παιρνούν αόρατα τα σύνορα.

Η είδηση πως η βρετανική ταμπλόιντ Sun αποφάσισε, μετά από 44 χρόνια, να καταργήσει σιωπηρά την παράδοσή της να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στη διαβόητη «σελίδα 3» είχε προκαλέσει ικανοποίηση στο Λονδίνο, από τα υπόλοιπα ΜΜΕ μέχρι τα μέλη του Κοινοβουλίου. Πολύ λιγο κράτησε η χαρά τους: Τα γυμνόστηθα μοντέλα επέστρεψαν στην έντυπη έκδοση ελάχιστες ημέρες μετά, με κείμενο-μανιφέστο μάλιστα «διευκρινίσεων και διορθώσεων».

Μέχρι τα μεσάνυχτα κράτησε στο Βερολίνο η τετραμερής συνεδρίαση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την αναζωπυρωθείσα κρίση στην ανατολική Ουκρανία, και στο τέλος της υπήρξε μία κάποια συνεννόηση: Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για να αρχίσει να υλοποιείται η σύσταση ζωνών ασφαλείας χωρίς βαρύ οπλισμό. «Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή υπέρβαση, αλλά είναι πρόοδος» λέει για την έκβαση των συνομιλιών το Βερολίνο.

Η ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον φαίνεται, όπως δείχνουν οι διαρροές, πως θα κλείσει χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία σε βάρος του. Στην έρευνα για το εάν ο αστυνομικός, ο Ντάρεν Ουίλσον, παραβίασε τα ατομικά δικαιώματα του θύματος, οι ερευνητές φέρονται πως θα πρόκειται να εισηγηθούν ότι δεν υπάρχει τέτοια βάση -κάτι που δεν αναμένεται να αμφισβητήσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Οικονομία: Για πολιτική ανεπάρκεια και πολιτική ασάφεια  έκανε λόγο  ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τις πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.  

Με υψηλές προσδοκίες, αλλά και με την πιθανότητα να υπάρξουν εξελίξεις που θα απογοητεύσουν τις αγορές αναμένει η Ευρωζώνη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απλογραφικά βιβλία θα τηρούν το φορολογικό έτος 2015 βενζινάδικα, πρατήρια χονδρικής πώλησης καπνού και επιστημονικοί σύλλογοι σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Αθλητισμός: Έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο η κατά της απόφασης μπλοκαρίσματος της σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο στη Λεωφόρο κατέθεσε ο Παναθηναϊκός. Βάσει αυτής, το «τριφύλλι» θα έπαιρνε 7 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να πραγματοποιήσει έργα ανάπλασης στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Με γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 85ο λεπτό, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε 1-0 της Ατλέτικο Μαδρίτης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή στην τελική τετράδα. Στο άλλο ματς της βραδιάς, ο Σοριάνο πέντε λεπτά πριν από το τέλος χάρισε στη Βιγιαρεάλ τη νίκη με 1-0 επί της Χετάφε.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες τα μεταγραφικά σενάρια στον Ολυμπιακό είχαν κοπάσει, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προέκυψε εξέλιξη, η οποία φέρνει τους «ερυθρόλευκους» μια ανάσα από την απόκτηση του Φράνκο Ντανιέλ Χάρα. Πρόκειται για τον 27χρονο Αργεντινό φορ της Μπενφίκα, με ικανότητα να αγωνίζεται και στα άκρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αρχικά θα έρθει στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

 

«Να απομονώσουν τη Ρωσία, να πνίξουν την οικονομία της και να ανατρέψουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν» επιθυμούν χώρες της Δύσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ μιλώντας στην εβδομαδιαία ρωσική εφημερίδα «Αργκουμέντι ι Φάκτι» υποστήριξε ότι για να πετύχουν την ανατροπή του Πούτιν και την απομόνωση της Ρωσίας, οι δυτικοί χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «εάν δεν ήταν η Κριμαία ή η ανατολική Ουκρανία, θα είχαν βρει κάτι άλλο».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Δύση δεν θα μας αφήσει ήσυχους», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «θα ήταν λάθος η απομόνωση της Ρωσίας». Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι υπό έλεγχο «παρά τις παράνομες κυρώσεις» που επιβλήθηκαν από τα κράτη της Δύσης οι οποίες, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, προκάλεσαν την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου. «Θα επαναλάβω αυτό που έχει ήδη πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν: όλα είναι υπό έλεγχο, ξέρουμε τι κάνουμε, πώς το κάνουμε και έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να το κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες έχουν αρχίσει ξανά εδώ και μια εβδομάδα, ο Πεσκόφ εξήγησε ότι η Ρωσία δεν έχει τα μέσα για να την επιλύσει.«Όλα όσα η Ρωσία μπορεί να κάνει, τα κάνει ήδη», δήλωσε, αναφερόμενος στις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας και στις ρωσικές παραδόσεις άνθρακα και ενέργειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Είναι μια εθνική σύγκρουση που δεν θα τερματιστεί παρά μόνο με το διάλογο. Και μόνο η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό», διευκρίνισε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα παραμείνει μελλοντικά συνδεδεμένη οικονομικά με τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ ωστόσο παραδέχτηκε ότι η χώρα του, παρά «την πατριωτική ευφορία» που επικράτησε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, διανύει μια περίοδο αναταραχών λόγω της «αντιπαράθεσής της με τη Δύση.

Μια αντιπαράθεση πολιτική, ιδεολογική, στα μέσα ενημέρωσης, διπλωματική αλλά ευτυχώς όχι στρατιωτική», δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξη.