22 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το μήνυμα ότι η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει η Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας, καλεί τους πολίτες να μην ανταποκριθούν στην πόλωση, γιατί μόνο έτσι θα αναγκάσουν τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρουν. Για τον Γ.Παπανδρέου, τονίζει ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση η απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα επανενωθεί.

«Ήρθε η ώρα να μπει 'κάθε κατεργάρης στον πάγκο του'. Ας επωμισθούν και άλλοι την κυβερνητική ευθύνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ευ.Βενιζέλος. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει «να μπει το μέλλον της χώρας σε παρένθεση», ενώ υποστηρίζει ότι είναι εφικτός ο στόχος να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη τρίτη δύναμη.

Την κατάργηση των ΜΑΤ και ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής τους σε διαδηλώσεις, απόσυρση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών, δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και θέσπιση του θεσμού του διαμεσολαβητή του αστυνομικού είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΑΣΥ.

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε ο Νίκος Μαζιώτης με κείμενό του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και με το οποίο αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές τύπου Γ’, όπου μεταφέρθηκε και κρατείται από τις 30 Δεκεμβρίου 2014. Όπως αναφέρει, «δεν είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις του αγώνα των κρατουμένων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'».

Ομαλά εξελίσσονται οι εργασίες και δοκιμές στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη στον Στόλο των τριών νέων υποβρυχίων τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου Ωκεανός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να καθελκυστεί το δεύτερο υποβρύχιο τύπου 214 ΜΑΤΡΩΖΟΣ.

Κόσμος: Καμία αντιστοιχία δεν βρήκε στις εμπόλεμες ζώνες στην ανατολική Ουκρανία η συνεννόηση που με δυσκολία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο: Το πρωί, τουλάχιστον έξι άμαχοι στο Ντόνετσκ σκοτώθηκαν από θραύσματα όλμου σε στάση τραμ. Παράλληλα, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχώρησαν στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, υπό την πίεση των φιλορώσων.

Από τον ουρανό πέφτει η μεθαμφεταμίνη στα σύνορα Μεξικό και ΗΠΑ: Μικρό drone που μετέφερε φορτίο της ναρκωτικής ουσίας «συνετρίβη» σε πάρκινγκ σούπερμαρκετ στην μεξικανική πλευρά της μεθορίου. Τα μικρά αεροσκάφη είναι μόνο ένας από τους ευρηματικούς τρόπους με τους οποίους τα ναρκωτικά παιρνούν αόρατα τα σύνορα.

Η είδηση πως η βρετανική ταμπλόιντ Sun αποφάσισε, μετά από 44 χρόνια, να καταργήσει σιωπηρά την παράδοσή της να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στη διαβόητη «σελίδα 3» είχε προκαλέσει ικανοποίηση στο Λονδίνο, από τα υπόλοιπα ΜΜΕ μέχρι τα μέλη του Κοινοβουλίου. Πολύ λιγο κράτησε η χαρά τους: Τα γυμνόστηθα μοντέλα επέστρεψαν στην έντυπη έκδοση ελάχιστες ημέρες μετά, με κείμενο-μανιφέστο μάλιστα «διευκρινίσεων και διορθώσεων».

Μέχρι τα μεσάνυχτα κράτησε στο Βερολίνο η τετραμερής συνεδρίαση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την αναζωπυρωθείσα κρίση στην ανατολική Ουκρανία, και στο τέλος της υπήρξε μία κάποια συνεννόηση: Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για να αρχίσει να υλοποιείται η σύσταση ζωνών ασφαλείας χωρίς βαρύ οπλισμό. «Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή υπέρβαση, αλλά είναι πρόοδος» λέει για την έκβαση των συνομιλιών το Βερολίνο.

Η ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον φαίνεται, όπως δείχνουν οι διαρροές, πως θα κλείσει χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία σε βάρος του. Στην έρευνα για το εάν ο αστυνομικός, ο Ντάρεν Ουίλσον, παραβίασε τα ατομικά δικαιώματα του θύματος, οι ερευνητές φέρονται πως θα πρόκειται να εισηγηθούν ότι δεν υπάρχει τέτοια βάση -κάτι που δεν αναμένεται να αμφισβητήσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Οικονομία: Για πολιτική ανεπάρκεια και πολιτική ασάφεια  έκανε λόγο  ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τις πολιτικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.  

Με υψηλές προσδοκίες, αλλά και με την πιθανότητα να υπάρξουν εξελίξεις που θα απογοητεύσουν τις αγορές αναμένει η Ευρωζώνη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απλογραφικά βιβλία θα τηρούν το φορολογικό έτος 2015 βενζινάδικα, πρατήρια χονδρικής πώλησης καπνού και επιστημονικοί σύλλογοι σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Αθλητισμός: Έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο η κατά της απόφασης μπλοκαρίσματος της σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο στη Λεωφόρο κατέθεσε ο Παναθηναϊκός. Βάσει αυτής, το «τριφύλλι» θα έπαιρνε 7 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να πραγματοποιήσει έργα ανάπλασης στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Με γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 85ο λεπτό, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε 1-0 της Ατλέτικο Μαδρίτης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή στην τελική τετράδα. Στο άλλο ματς της βραδιάς, ο Σοριάνο πέντε λεπτά πριν από το τέλος χάρισε στη Βιγιαρεάλ τη νίκη με 1-0 επί της Χετάφε.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες τα μεταγραφικά σενάρια στον Ολυμπιακό είχαν κοπάσει, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προέκυψε εξέλιξη, η οποία φέρνει τους «ερυθρόλευκους» μια ανάσα από την απόκτηση του Φράνκο Ντανιέλ Χάρα. Πρόκειται για τον 27χρονο Αργεντινό φορ της Μπενφίκα, με ικανότητα να αγωνίζεται και στα άκρα, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αρχικά θα έρθει στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: