21 Ιανουαρίου, 2015

Η “ΚΡΥΦΗ” ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΒΟΥΛΗ ΟΧΤΩ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΟΣΟΣΤΑ – ΕΔΡΕΣ)

 

Επειδή λίγες ώρες πριν τις κάλπες, μέσα από το λεγόμενο τελευταίο “κύμα” κάποιων “πειραγμένων” δημοσκοπήσεων, θα επιχειρηθεί (ανεπιτυχώς εκτιμούμε) να χειραγωγηθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. Η εικόνα λοιπόν έχει ως εξής:

–Η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική

–Η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας.

–Το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα αγγίξει (μπορεί και να ξεπεράσει) το 65%

–Τρίτο κόμμα θα είναι ηΧρυσή Αυγή με ποσοστά που θα βρίσκεται κοντά στο εκλογικό της ποσοστό των Εθνικών εκλογών του 2012 (6,9%) και χαμηλότερα των Ευρωεκλογών.

–ΤοΠοτάμι παρουσιάζει μεγάλες διαρροές τις τελευταίες ημέρες, κυρίως προς την Νέα Δημοκρατία και θα υπολείπεται τελικά της “Χρυσής Αυγής”.

–Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη μάχη για να “μπλοκάρει” τις σημαντικές διαρροές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και το τελικό εκλογικό του ποσοστό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από αυτό.

–Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, συνεχίζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, εκεί πέριξ του 4% με διαρροές προς όλες τις πλευρές.

–Οι ΑΝΕΛ κυρίως λόγω της έξυπνης καμπάνιας τους των τελευταίων δύο βδομάδων θα μπουν τελικά (έστω και οριακά) στην Βουλή.

–Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο θα βρίσκεται στην ερχόμενη Βουλή αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί τελικά να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Με βάση αυτή την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, που έχει στα χέρια του κορυφαίος οικονομικός παράγοντας του τόπου, τα εκλογικά ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

- ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (άθροισμα) + 65% 
-Χρυσή Αυγή: 6-7% 
-Ποτάμι: 5,5 – 6,5%
- ΚΚΕ: 4,5 – 5,5%
-Το Κίνημα: 4 – 5%
-ΠΑΣΟΚ: 4 – 5%
-ΑΝΕΛ: 3 – 4 %

Με βάση αυτά τα εκλογικά ποσοστά οι έδρες στην νέα Βουλή διαμορφώνονται * ως εξής:

-Πρώτο Κόμμα: 138 έδρες
-Δεύτερο Κόμμα: 79 έδρες
 -Χρυσή Αυγή: 19 έδρες
 -Το Ποτάμι: 16 έδρες
 -ΚΚΕ: 14 έδρες
 -Το Κίνημα: 12 έδρες
 -ΠΑΣΟΚ: 12 έδρες
 -ΑΝΕΛ: 10 έδρες

Εξυπακούεται πως υπάρχει στατιστική απόκλιση +/- 3  έδρες σε αυτές τις εκτιμήσεις.  Κρατήστε αυτά τα νούμερα…


ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και σε μια ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναφέρεται σε άρθρο του στο προσωπικό του blog , ο διάσημος συγγραφέας και ανταποκριτής του Channel Four, Paul Mason. O Mason, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω skype σε διάφορους οικονομολόγους του London School of Economics αλλά και στον ίδιο.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι "υπήρξε μια αυξανόμενη αναγνώριση ανάμεσα και στους πλέον συστημικούς οικονομολόγους ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο - κάτι που σημαίνει στην πράξη 6 με 7 δισεκατομμύρια το χρόνο αποκλειστικά για αναπτυξιακά μέτρα". Όπως ανέφερε, ως κυβέρνηση θα μπορούσαν να ακυρώσουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα αποπλήρωναν τα δάνεια στο ΔΝΤ και θα επικεντρώνονταν στα δάνεια της ΕΕ για την αναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή τους.

Το σενάριο που φοβίζει πολλούς αναφέρει ο Mason, είναι να κρίνει η τρόικα ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και να σταματήσει την εκταμίευση κονδυλίων. Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να πιστεύει ότι "θα δινόταν χρόνος στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί και θα αναζητούσαν μια γέφυρα από το παλιό στο... νέο πρόγραμμα". Για πολλούς οικονομολόγους, αναφέρει ο Mason υπάρχει φόβος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα ηγείται έχει εντελώς με ρεαλιστικές προσδοκίες από τον τρόπο και τη λογική που διαπραγματεύεται η ΕΚΤ. Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές ο Τσακαλώτος είπε ότι έχει συζητηθεί μία ελάχιστη γραμμή για τις διαπραγματεύσεις ένα λεπτό σημείο.

"Εάν δεν μπορούμε σε έξι μήνες να κάνουμε κάποιες εμβληματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενέργεια, την φτώχεια και την κρίση, δύο τρία μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μη - εξυπηρετούμενων δανείων και την άμβλυνση του προβλήματος των ανθρώπων που αγωνίζονται με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές . Και ορισμένες παρεμβάσεις στη δομή της εξουσίας: στην αποκατάσταση της ισορροπίας του κράτους και της κοινωνίας - για παράδειγμα να αντιμετωπίσει την απίστευτη δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για μια αριστερή κυβέρνηση ", είπε ο ίδιος.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τη μοίρα ενός αριστερού πειράματος στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο τις επιπτώσεις εκλογικό αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη" καταλήγει ο Mason. Και αναφέρεται στον ΕΚΤ και το Μάριο Ντράγκι που έχει ήδη κάνει λόγο για ποσοτική χαλάρωση και να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα ώστε να χαλαρώσουν τα προγράμματα λιτότητας. Την ίδια ώρα πάντως εντύπωση προκαλεί η δήλωση της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για τεχνική επέκταση του μνημονίου.

"Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση (σημ: του μνημονίου; των ομολόγων;) για να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης ακριβώς του προβλήματος του χρέους και κατάθεσης του δικού μας προγράμματος", σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Πρώην πολίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών, ο Βασίλης Γκολφινόπουλος συστήνεται εκ νέου στην Αχαΐα ως υποψήφιος με το Ποτάμι. Κίνητρό του, μια κοινωνία αξιοκρατική, χωρίς αδιαφάνεια και ρουσφέτι. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν το θέλουμε πραγματικά, με την προϋπόθεση ότι ο καθένας δεν θα κοιτάζει μόνο τον εαυτό του». Από που να ξεκινήσει η αλλαγή στη χώρα; «Από τη Δημόσια Διοίκηση» απαντά χωρίς περιστροφές.

Σχεδιάγραμμα των φυλακών των Τρικάλων, αλλά και μία κάτοψη του σωφρονιστικού καταστήματος από το οποίο αποπειράθηκε να αποδράσει με ελικόπτερο ο Παναγιώτης Βλαστός, τον Φεβρουάριο του 2013, ανακάλυψαν οι διωκτικές Αρχές κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για την εγκληματική οργάνωση που φέρεται ότι δρούσε με έδρα τον Κορυδαλλό. Το SMS που «έκαψε» τον Βλαστό και η κατάθεση της πρώην συντρόφου του.

«Στις 25 Ιανουαρίου θα επιλέξουμε προβλεψιμότητα και ασφάλεια από την αβεβαιότητα και την περιπέτεια» λέει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλά για τα επώδυνα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση και για πολιτικές που «απέκλιναν από τις ιδεολογικές αρχές της» με τις οποίες συμβιβάστηκε. Τονίζει ότι η χώρα δεν χρειαζόταν εκλογές και ότι υφίσταται σημαντικό κόστος από αυτές, αλλά αισιοδοξεί ότι θα μπει τέλος στην αβεβαιότητα «με την πρωτιά της ΝΔ».

Αισιόδοξος ότι το κλίμα μπορεί να ανατραπεί και η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές εμφανίζεται ο Κυρ.Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την πολιτική αστάθεια και θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, υπεραμύνεται των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, ενώ για τις απολύσεις επαναλαμβάνει ότι καμία δεν ήταν αντισυνταγματική. Παράλληλα, σημειώνει πως η ΝΔ «είναι και θα παραμείνει ενωμένη».

Το ΠΑΣΟΚ δεν κόπτεται να είναι συγκυβέρνηση, ούτε κυβερνητικός μπαλαντέρ, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα του είναι η εθνική στρατηγική. Μίλησε για τις ευθύνες της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν «ούτε κατά διάνοια» τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση άσκησε και στον Γ.Παπανδρέου, λέγοντας ότι «υπονομεύει το κόμμα του πατέρα του». 

Κόσμος: Η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε άνδρα που είχε επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον επιβατών λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας εννέα άτομα - ορισμένοι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο δράστης καταδιώχθηκε, τον πυροβόλησε η αστυνομία και συνελήφθη. Κατά την αστυνομία, ο δράστης είναι Παλαιστίνιος ενώ η Χαμάς επικρότησε την επίθεση μιλώντας για «γενναία και ηρωική πράξη».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέκοψε εσπευσμένα ταξίδι του στο εξωτερικό, λίγες ώρες αφού το Κίεβο υποστήριξε πως ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενεπλάκησαν με «τακτικές ρωσικές δυνάμεις» στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη νέα τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε τη νύχτα εναντίον της δικαστικής δίωξης τεσσάρων πρώην υπουργών που κατηγορούνταν για διαφθορά, βάζοντας τέλος, χωρίς συνέπειες, στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνη έκπληξη ήταν η ανταρσία σχετικά μικρής ομάδας των βουλευτών του AKP, η οποία όμως δεν κατάφερε να απειλήσει την απαλλαγή, ουσιαστικά, των τεσσάρων στελεχών.

Νέος γύρος συνομιλιών για τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας. Σε μία προεδρική ομιλία γεμάτη αυτοπεποίθηση και τόνους ισχύος, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε έτοιμος για δράση παρά την κατάκτηση του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικανούς:

Προέταξε τους δικούς του στόχους για τη φορολογία, κάλεσε σε βίαιη δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και δεν κάνει πίσω από την ατζέντα του μέχρι να φύγει από Λευκό Οίκο. Θριαμβευτικοί οι τόνοι του για την οικονομία: «Η σκιά της κρίσης πέρασε, οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα» είπε. Ενθουσιασμένοι οι ακροατές εντός και εκτός Καπιτωλίου. 

Οικονομία: Στην αποσαφήνιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά και επικεφαλής τις Αριστερής Πλατφόρμας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, σύμφωνα με τους Irish Times, λέγοντας ότι η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική από ότι εκείνη της Ελλάδας.   Στις 19.925 ανέρχονται οι δηλωθείσες ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες για φυσικές καταστροφές και ταραχές στην Ελλάδα την περίοδο 1993-2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Το ποσό συνολικής απαίτησης ανέρχεται σε 272,5 εκατ. ευρώ. 

Αθλητισμός: Δεύτερη ημέρα Κυπέλλου για την φάση των «16» με πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις. Ο Παναθηναϊκός παίζει στα Πηγάδια θέλοντας να πάρει εκδίκηση για την ήττα στο πρωτάθλημα, ενώ η ΑΕΚ παίζει στην Κέρκυρα για να αποδείξει ότι είναι ομάδα... Σούπερ Λιγκ. Ο ΟΦΗ τελικά όπως όλα δείχνουν μετά τις αντιδράσεις θα αγωνιστεί κανονικά με τον Πανθρακικό, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει εύκολο έργο με τον Τύρναβο.

Με πέναλτι του Ντανιέλε Ντε Ρόσι στο 114΄ η Ρόμα νίκησε στην παράταση 2-1 στην Εμπολι στο "Ολύμπικο" και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ιτούρμπε στο 5΄, ενώ δέχθηκαν την ισοφάριση στο 79΄ από τον Βέρντι. Με τους "τζιαλορόσι" έπαιξε ο Χοσέ Χολέμπας, που αντικατέστησε στο 24΄ τον τραυματία, Ασλεϊ Κόουλ. Στον πάγκο ήταν ο Μανωλάς και εκτός αποστολής ο τραυματίας Τοροσίδης.

Παρά την ανωτερότητα της Λίβερπουλ, η Τσέλσι πήρε ισοπαλία 1-1 στο "Ανφιλντ" στον πρώτο ημιτελικό του Λιγκ Καπ και έχει την ευκαιρία να προκριθεί στον τελικό, στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης. Ο Εντέν Αζάρ με πέναλτι στο 18΄ άνοιξε το σκορ, ενώ ο Ραχίμ Στέρλινγκ ισοφάρισε στο 59΄ για τη Λίβερπουλ που λίγα λεπτά αργότερα είχε και δοκάρι με τον Τζέραρντ.