21 Ιανουαρίου, 2015

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και σε μια ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναφέρεται σε άρθρο του στο προσωπικό του blog , ο διάσημος συγγραφέας και ανταποκριτής του Channel Four, Paul Mason. O Mason, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω skype σε διάφορους οικονομολόγους του London School of Economics αλλά και στον ίδιο.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι "υπήρξε μια αυξανόμενη αναγνώριση ανάμεσα και στους πλέον συστημικούς οικονομολόγους ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο - κάτι που σημαίνει στην πράξη 6 με 7 δισεκατομμύρια το χρόνο αποκλειστικά για αναπτυξιακά μέτρα". Όπως ανέφερε, ως κυβέρνηση θα μπορούσαν να ακυρώσουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα αποπλήρωναν τα δάνεια στο ΔΝΤ και θα επικεντρώνονταν στα δάνεια της ΕΕ για την αναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή τους.

Το σενάριο που φοβίζει πολλούς αναφέρει ο Mason, είναι να κρίνει η τρόικα ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και να σταματήσει την εκταμίευση κονδυλίων. Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να πιστεύει ότι "θα δινόταν χρόνος στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί και θα αναζητούσαν μια γέφυρα από το παλιό στο... νέο πρόγραμμα". Για πολλούς οικονομολόγους, αναφέρει ο Mason υπάρχει φόβος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα ηγείται έχει εντελώς με ρεαλιστικές προσδοκίες από τον τρόπο και τη λογική που διαπραγματεύεται η ΕΚΤ. Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές ο Τσακαλώτος είπε ότι έχει συζητηθεί μία ελάχιστη γραμμή για τις διαπραγματεύσεις ένα λεπτό σημείο.

"Εάν δεν μπορούμε σε έξι μήνες να κάνουμε κάποιες εμβληματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενέργεια, την φτώχεια και την κρίση, δύο τρία μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μη - εξυπηρετούμενων δανείων και την άμβλυνση του προβλήματος των ανθρώπων που αγωνίζονται με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές . Και ορισμένες παρεμβάσεις στη δομή της εξουσίας: στην αποκατάσταση της ισορροπίας του κράτους και της κοινωνίας - για παράδειγμα να αντιμετωπίσει την απίστευτη δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για μια αριστερή κυβέρνηση ", είπε ο ίδιος.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τη μοίρα ενός αριστερού πειράματος στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο τις επιπτώσεις εκλογικό αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη" καταλήγει ο Mason. Και αναφέρεται στον ΕΚΤ και το Μάριο Ντράγκι που έχει ήδη κάνει λόγο για ποσοτική χαλάρωση και να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα ώστε να χαλαρώσουν τα προγράμματα λιτότητας. Την ίδια ώρα πάντως εντύπωση προκαλεί η δήλωση της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για τεχνική επέκταση του μνημονίου.

"Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση (σημ: του μνημονίου; των ομολόγων;) για να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης ακριβώς του προβλήματος του χρέους και κατάθεσης του δικού μας προγράμματος", σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: