18 Δεκεμβρίου, 2015

ΟΤΑΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

 

Το «παράλληλο πρόγραμμα» θα μπορούσε - αν στην κυβέρνηση νομοθετούσαν με στοιχειώδη σοβαρότητα και σύνεση - να είναι ένα «ισχυρό χαρτί»: σε μια περίοδο όπου το ένα μετά το άλλο ψηφίζονται επώδυνα μέτρα, ενώ έπονται τα χειρότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί ως κοινωνικό αντιστάθμισμα μια σειρά μέτρων υπέρ των ευπαθών ομάδων.

Του κάκου, όμως! Η νομοθέτηση... στο γόνατο, ναρκοθέτησε εκ των προτέρων αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και αντί η κυβέρνηση να βρεθεί «καβάλα στ' άλογο», βρέθηκε από κάτω! Το «παράλληλο πρόγραμμα» ήρθε βεβιασμένα - με τη μορφή του επείγοντος!  με μια πληθώρα διατάξεων διαφορετικών αρμοδιοτήτων οκτώ υπουργείων, χωρίς να είναι κοστολογημένα τα μέτρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δίχως καν να συνοδεύεται το νομοσχέδιο από την έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Κάτι που επέτρεψε σε τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σχεδόν μόνος! Ακόμη και βουλευτές της αντιπολίτευσης αναγνώριζαν ότι στο νομοσχέδιο αυτό υπήρχαν αρκετές θετικές διατάξεις τις οποίες δεν θα μπορούσαν να μη στηρίξουν.

Και όμως, ο νομοθετικός ερασιτεχνισμός του Μεγάρου Μαξίμου φρόντισε να χαθεί ακόμη και αυτό το πλεονέκτημα. Η απόσυρση, επί της ουσίας, του νομοσχεδίου συνιστά εκ των πραγμάτων ήττα της κυβέρνησης, η οποία επιχείρησε για άλλη μια φορά με επικοινωνιακούς όρους να νομοθετήσει υπέρ της κοινωνίας, αλλά τελικώς εις βάρος της!.. 

Και επειδή σε κάθε γκάφα αναζητείται ένοχος, ιδού τι σκέφτηκαν στο Μαξίμου για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Είπαν ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός από την κυβερνητική εκπρόσωπο  Όλγα Γεροβασίλη  και το «παράλληλο πρόγραμμα» παρουσιάστηκε ως... «αντιμνημόνιο» και γι' αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των δανειστών που ζήτησαν την απόσυρσή του. Ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασαν σε γέλια.

Σαν να μην έφτανε το νομοθετικό αλαλούμ της κυβέρνησης, ήρθαν και οι συμβολισμοί της Θεανούς Φωτίου, η οποία αφού διέπρεψε ως... μαγείρισσα των γεμιστών(!) τώρα καταπιάνεται και με τη... μικροβιολογία. Να τι είπε στη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»: «Η κοινή κλωστή που διατρέχει όλο αυτό το νομοσχέδιο είναι το κοινωνικό κράτος, αλλά με τις εξής προϋποθέσεις. 

Αυτό το νομοσχέδιο ξέρει την πραγματικότητα. Αγγίζει την πραγματικότητα και για πρώτη φορά κάνει πράγματα τα οποία δουλεύουν σαν "ιοί" που διαλύουν και ανασυνθέτουν πράγματα γύρω τους. Δηλαδή, φυτεύουμε μέσα στο σώμα του υφιστάμενου συστήματος αυτούς τους "ιούς" οι οποίοι μετατρέπουν καταστάσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ημαρτον, Θεέ μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: