04 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ιδιαίτερη κρισιμότητα της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό και την τρομοκρατία υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι κινήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του προσφυγικού.

«Θα φύγουν βουλευτές από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό· εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στον ΒΗΜΑ 99,5 την Παρασκευή. Την ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα των ανακτήσεων των αγροτών που μένει σε εκκρεμότητα εδώ και μια δεκαετία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι η δική του μέριμνα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Σημείωσε ότι κάποια χρήματα δόθηκαν χωρίς την έγκριση της ΕΕ και πλέον τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

Σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα αποφασίσει η Frontex την αποδοχή ή όχι του χτεσινού αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT. Με τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου.

Κόσμος: Το Bonne bière έγινε το πρώτο από τα μπαρ και εστιατόρια στο Παρίσι που έγιναν στόχος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου και άνοιξε τις πόρτες του. Η απόφαση να ανοίξει το μαγαζί, ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά, πάρθηκε για να «επιστρέψει η ζωή στην περιοχή». Έκλεισε στη Βενεζουέλα η προεκλογική περίοδος πριν τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η αντιπολίτευση εμφανίζεται να παίρνει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και να απειλεί την κυριαρχία του «τσαβισμού» υπό τον Νικολάς Μαδούρο. 

O πρόεδρος θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όμως το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι πολωμένο και οι αντίπαλες δυνάμεις βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στα «χαρακώματα». Βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο στο Κάιρο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα στο Κάιρο, τραυματίζοντας επίσης άλλους πέντε. Οι πρώτες αναφορές θέλουν τον δράστη να είναι υπάλληλος του εστιατορίου που είχε απολυθεί και να έριξε βόμβα μολότοφ.

Στην πρώτη θέση αλλά αρκετά μακριά από την αυτοδυναμία εμφανίζεται το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι σε νέα δημοσκόπηση δύο εβδομάδες πριν τις ισπανικές εκλογές. Η δημοσκόπηση δίνει την εικόνα διαφορετικού κομματικού χάρτη από ό,τι οι προηγούμενες -που εμφάνιζαν τα τέσσερα κόμματα περίπου στην ίδια περιοχή- δείχνοντας δεύτερους τους Σοσιαλιστές και σχετικά πιο πίσω τα δύο «νέα κόμματα», με το Podemos στην τέταρτη θέση.

Συγκλονισμένες είναι οι ΗΠΑ από την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση των τελευταίων τρίων χρόνων, χωρίς επιπλέον ακόμη να μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Οι δύο δράστες, ο Σ.Φαρούκ και η σύζυγός του, είχαν συγκεντρώσει ολόκληρο οπλοστάσιο με βόμβες και πυρομαχικά, σύμφωνα με τις έρευνες, ενώ διερευνάται εάν είχαν επαφές με ισλαμιστές. Τα σενάρια για τρομοκρατία βάζουν εν τω μεταξύ φωτιά στη συζήτηση στις ΗΠΑ.

Οικονομία: Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Στα άμεσα επόμενα βήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ. 

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως όχημα για την επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνει την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Αθλητισμός:Με γκολ του Ρεμί Καμπελά στο 21ο λεπτό, η Μαρσέιγ κατάφερε να πάρει δύσκολη εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Ρεν και να τη φτάσει στην 8η θέση της βαθμολογίας της Ligue 1. Με τον αγώνα αυτόν ολοκληρώθηκε η 16η ημέρα.

Ανακοίνωση κατά της διαιτησίας του ρέφερι Σελίμου εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, λίγη ώρα μετά την πρόκριση των Πρασίνων επί της Παναχαϊκής στο Κύπελλο Ελλάδος. «Διαιτησίες τύπου Σελίμου δεν πρόκειται να ανεχτεί ο Παναθηναϊκός» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία υπογραμίζεται το σκληρό τάκλιν που προκάλεσε τον τραυματισμό του Μάρκους Μπεργκ και το οποίο έμεινε ατιμώρητο.

Τρίζει συθέμελα το αρχηγείο της FIFA στη Ζυρίχη. Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου πως οκτώ από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο διαφθοράς της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έχουν έλθει σε συμφωνία με τις αρχές για να δηλώσουν ένοχοι. 

Μάλιστα η πρώτη Αφροαμερικανή υπουργός Δικαιοσύνης στην Ιστορία, πρόσθεσε πως απο τους οκτώ, οι πέντε δεν συμπεριλαμβάνονται στον πρώτο κύκλο διώξεων που ξεκίνησε με την έφοδο της αστυνομίας στην Ελβετία πριν από έξι μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: