24 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ακούει, όπως όλοι, τα κάλαντα. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα «τα πουν» η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προεδρική Φρουρά, το Λύκειο Ελληνίδων, η Ομοσπονδία Κυπρίων καθώς και η Λέσχη Ποντίων Ναούσης. Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα έψαλαν παιδικές χορωδίες. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε ευχές με τα παιδιά και τους μοίρασε δώρα.

Στο προσφυγικό εστιάζει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι και ο Χριστός ήταν πρόσφυγας. «Η διαμορφουμένη αυτή κατάστασις, με το διαρκώς ογκούμενον κύμα των προσφύγων, αυξάνει τας ευθύνας ημών, όσων έχομεν εισέτι την ελογίαν να ζώμεν ειρηνικώς και με κάποιαν άνεσιν, να μη μένωμεν αναίσθητοι ενώπιον του καθημερινού δράματος χιλιάδων  συνανθρώπων μας, αλλά να εκφράσωμεν εις αυτος την έμπρακτον αλληλεγγύην και αγάπην μας» τονίζει. Ευχές απευθύνει εκ μέρους της ομογένειας o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Στα «ειδεχθή φαινόμενα βίας εις βάρος χριστιανών αλλά και άλλων αθώων συνανθρώπων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» εστιάζεται το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Όπως σημειώνει: Η Εκκλησία του Χριστού «καταγγέλλει τον πόλεμον και πάσαν βίαν, ευαγγελιζομένη ειρήνην τοις μακράν και τοις εγγύς. Καταδιωκομένη  δεν καταδιώκει, αλλά προσεύχεται υπέρ των διωκτών αυτής».

Σφοδρή επίθεση στον Κυρ.Μητσοτάκη εξαπέλυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Β.Μεϊμαράκης. «Είμαι ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης, αυτός είναι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να μιλάει για βαρονίες» είπε, υποστηρίζοντας επίσης ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά «επειδή λέγεται Μητσοτάκης», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ντιμπέιτ αν ο συνυποψήφιός του «συνεχίσει να με προσβάλλει».

Κλιμακώνεται ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας, που θα λάβει μέτρα ασφαλείας και αστυνόμευσης ανά τη χώρα. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι Υπηρεσίες της εντατικοποιούν τις δράσεις τους και τίθενται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ όλο αυτό το διάστημα θα διατεθεί το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων-υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Κόσμος: Οκτώ πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι παιδιά, πνίγηκαν το πρωί της Πέμπτης στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σε ένα νέο ναυάγιο στο Αιγαίο. Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν κατευθυνόταν στη Λέσβο, ωστόσο ήταν υπερφορτωμένο και ανατράπηκε λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Τι τράβηξε το ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου το 2015; Η λίστα του Google με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις του χρόνου, ανά θεματικές, δίνει μία ιδέα για το πού στρέφουν το βλέμμα τους οι χρήστες του Διαδικτύου και, για άλλη μία χρονιά, μεταξύ των αναμενόμενων βρίσκονται και διάφορα... απροσδόκητα «χιτ» στα θέματα επικαιρότητας.

Μήνυμα για τους διωκώμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής έστειλε από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για διακοπές μαζί με την οικογένειά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εν όψει των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο της νότιας Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε στη μονάδα της εντατικής και το μαιευτήριο.

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης και ελπίζει ότι ο διάλογος θα βοηθήσει τη χώρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ. Ο νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας -στο οποίο δεν γινόταν λόγος για το μεγάλο αγκάθι, το μέλλον του Άσαντ.

Οικονομία: Σημαντική αύξηση 29% παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα τον Νοέμβριο όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η ανάκαμψη των εσόδων οφείλεται τόσο στην μεγάλη αύξηση των εισπράξεων των ΔΟΥ από το φόρο εισοδήματος και τους φόρους στην περιουσία όσο και από τον ΦΠΑ.

Στη συγκρότηση επιτροπής για τα θέματα της απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού 1370/2007, ο οποίος προβλέπει τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την ανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων μεταφορών για τις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ήδη δημόσιος συγκοινωνιακών φορέας, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Οι τομείς της τουρκικής οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι ήδη πολλοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο κλάδος του χειμερινού τουρισμού με τους ξενοδόχους στους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Τουρκίας να κάνουν λόγο για κύμα ακυρώσεων.

Αθλητισμός: Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο υπογραφών προγραμματικών συμβάσεων για την κατασκευή-ανακατασκευή-συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με 17 Δήμους από όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η πρώτη φάση των εξαγγελιών της κυβέρνησης και της αθλητικής ηγεσίας για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα προκειμένου να είναι προσβάσιμες και χρηστικές για όλους τους πολίτες και τα αθλητικά σωματεία.

Αγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Λουίς Φαν Γκάαλ και των δημοσιογραφών που έδωσαν το «παρών» στη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, στο προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ. Ο Ολλανδός παρουσιάστηκε σαφώς επηρεασμένος από τις φήμες περί απομάκρυνσής του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης «σφυροκόπησε» τους δημοσιογράφους.

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο Ντον Χάου, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960 και ένας από τους πιο αξιοσέβαστους προπονητές για τα επόμενα 30 χρόνια. Μέλος της εθνικής Αγγλίας στη Μουντιάλ του 1958 και της Γουέστ Μπρομ από 1952 έως το 1964, έπαιξε τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του στην Αρσεναλ και αποχώρησε μόλις στα 31 (1966) λόγω σοβαρού τραυματισμού στο πόδι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: