21 Δεκεμβρίου, 2015

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ

 

Πολλοί έγκυροι γεωπολιτικοί αναλυτές συγκρίνουν την σημερινή κατάσταση στην Συρία με την κατάσταση που υπήρχε στο Σεράγεβο το 1914.Οι ίδιοι αναλυτές συγκρίνοντας τις δύο εποχές τονίζουν, ότι πολλά εξαρτώνται  από την συμπεριφορά του Ρ. Ερντογάν, η οποία  μπορεί να προκαλέσει  έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Αυτή η τεταμένη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας  δεν δείχνει κανένα σημάδι χαλάρωσης. Οι μυστικές υπηρεσίες  της Ρωσίας, έχουν προσομοιώσει όλα τα πιθανά σενάρια, με την συμμετοχή του τουρκικού στρατού, του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας, καθώς και την πιθανότητα  η Τουρκία να κλείσει τα Στενά στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Σε όλα αυτά τα σενάρια υπάρχει  έτοιμη ρωσική «απάντηση».

Ο Ερντογάν, έχει στο βάθος του «μυαλού του», να πραγματοποιήσει πιθανόν  ακόμη μία πρόκληση στην Ρωσία κάτι το οποίο θα είναι  ένα άλλο casus belli. Αλλά η Μόσχα δεν ευρίσκεται  σε κίνδυνο. Η  Ρωσία έχει  αναπτύξει πολεμικά πλοία και υποβρύχια ικανά αυτή τη στιγμή να απελευθερώσουν μια τεράστια μάζα  πυρηνικών πυραύλων, εάν η Τουρκία , ακόμη και υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ,  αποφασίσει να επιτεθεί σε ρωσικές δυνάμεις .

Ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν σαφής: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί, και αν οι συμβατικές  της ένοπλες δυνάμεις βρεθούν  υπό οποιαδήποτε απειλή». Αν η Άγκυρα επιλέξει μια ακόμη αποστολή αυτοκτονίας προσπαθώντας να καταρρίψει οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος   Su-24 ή Su-34, η Ρωσία, η Ρωσία  πολύ απλά  θα ¨κλειδώσει»  τον εναέριο χώρο κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία , ενεργοποιώντας του περίφημους πυραύλους S-400.

Αν η Άγκυρα υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήσει τον τουρκικό στρατό εναντίον των ρωσικών θέσεων στην Συρία , η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικούς πυραύλους, κάτι όμως το οποίο θα εμπλέξει και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, όχι μόνο στη Συρία, αλλά ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί «ανοιχτός» ο Βόσπορος από τους Τούρκους .

Σύμφωνα με ιταλική εφημερίδα, παρ “όλες τις προκλήσεις από την πλευρά του ΝΑΤΟ, η Ρωσία  πάντα βγαίνει από αυτές νικητής. «Από τα μέσα του 2014, το Πεντάγωνο προσπάθησε να επιβάλει στην Μόσχα  όλα τα είδη των «πολεμικών παιγνίων». Τουλάχιστον 16 φορές, σε διαφορετικά σενάρια το ΝΑΤΟ  προσπάθησε να εμπλέξει την  Ρωσία.

Όλα τα σενάρια ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά και όλοι οι υπολογισμοί οδήγησαν σε έναν νικητή, την Ρωσία. Και αυτός είναι ο λόγος που η «αμφιταλαντευόμενη» συμπεριφορά του Ερντογάν φοβίζει πραγματικά πολλούς πραγματικούς αξιωματούχους στην  Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Το Πεντάγωνο γνωρίζει πολύ καλά την τρομερή  « καταιγίδα  από σίδερο και φωτιά», που δύναται να εξαπολύσει η Ρωσία εάν προκληθεί  από τον  Ερντογάν.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σύντομα τις μεγάλες προκλήσεις της ρωσο-ιρανικής συμμαχίας), τονίζεται ότι η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια υλοποιούσε μια άκρως  επεκτατική πολιτική στην Μέση Ανατολή και δεν πρόκειται να υποχωρήσει  τόσο εύκολα από τις δικές της  θέσεις, λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της  Ρωσίας αλλά και του σιιτικού  Ιράν.

Η Τουρκία  ανησυχεί από τις ρωσικές  ενέργειες μετά στρατευμάτων από κοινού με το Ιράν. Το θέμα όμως είναι τι ακριβώς θα θελήσει να πράξει. Ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν αστειεύονται. και είναι ικανές να εξαπολύσουν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της  Άγκυρας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έχουμε την σύγκρουση της  Οθωμανικής με την Περσική αυτοκρατορία. Με τόσους πολλούς  όμως εχθρούς οι Τούρκοι , σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβιώσουν για πολλά χρόνια ακόμη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: