23 Δεκεμβρίου, 2015

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΡΑΓΑΣ

 

Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να έχει σημειωθεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας που δήλωσε απογοητευμένος επειδή η Ελλάδα δεν βγήκε ακόμη από την Ευρωζώνη. Μάλιστα ο Έλληνας Πρέσβης στην Τσεχία κλήθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Όλα άρχισαν από τις συνεχείς δηλώσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί κατηγορεί την Ελλάδα τόσο για την οικονομική της κατάσταση που υπονομεύει τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη όσο και για το προσφυγικό θέμα.

Πιο συγκεκριμένα ο Τσέχος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε «είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Από την πλευρά μας το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω εκπροσώπων του αρκέστηκε σε μία αρκετά λακωνική δήλωση επί του θέματος και η οποία αναφέρει τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος». Η σημασία όμως της ανάκλησης ενός Πρέσβη είναι πολύ μεγάλη και για αυτό θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις…

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: