10 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά το ναυάγιο με 12 νεκρούς βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Στις έρευνες που ξεκίνησαν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας, συμμετέχουν τρία πλωτά του λιμενικού, σκάφος της Frontex και ελικόπτερο Super Puma.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκαν δύο μικρά κορίτσια λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους. Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά, όταν στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην ακτή Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο, εντοπίστηκε νεκρός ένας άνθρωπος. Διαψεύδει, μέσω twitter, τη φημολογία περί απόσυρσής του από την κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. 

Τη φημολογία διαψεύδει μέσω συνεργατών του και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, συναντάται αυτή την ώρα ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Αλ Σίσι θα αναχωρήσει λίγο αργότερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τη βεβαιότητά του ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δήλωσε πως θα είναι τέσσερις οι διεκδικητές της «γαλάζιας» προεδρίας και ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς, ενώ συμπλήρωσε πως όλοι οι υποψήφιοι έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν πως το κόμμα δεν θα βγει «τραυματισμένο» από αυτή τη διαδικασία.

Κόσμος: Ένας εικοσάχρονος και ένας δεκαπεντάχρονος συνελήφθησαν σήμερα, Πέμπτη, στην κατοικία τους στο Σίδνεϊ και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής έρευνας που διεξάγεται για ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η Καμπέρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων από μεμονωμένα άτομα που εμπνέονται από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Έκκληση στους χιλιάδες υποστηρικτές της, που συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες, να εγγυηθούν ότι τα επιτεύγματά της δεν θα απαλειφθούν από τη νέα κυβέρνηση απηύθυνε στην τελευταία ομιλία της ως πρόεδρος της Αργεντινής η Κριστίνα Φερνάντες. Ένας εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, εξαιτίας της απώλειας του συνόλου των αποταμιεύσεών του που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria. 

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με ειδική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης. Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας απέρριψε αίτηση της πολιτείας για πάγωμα της απόφασης να επιτραπεί η είσοδος σε σύρους πρόσφυγες, λέγοντας πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν ήταν «κατά κύριο μέρος αβάσιμες υποθέσεις». Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να φτάσει στο Χιούστον μια οικογένεια οκτώ Σύρων προσφύγων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ανέστειλε τη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ μέχρι να αποφασίσει για τη νομιμότητα κρυφής ψηφοφορίας, με την οποία θα συγκροτούνταν βουλευτική επιτροπή από μέλη της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί η αποπομπή της. Το δικαστήριο θα αποφασίσει στις 16 Δεκεμβρίου αν η κρυφή ψηφοφορία ήταν νόμιμη ή όχι.

Οικονομία: Ανοίγει τις προσεχείς ημέρες η εφαρμογή του συστήματος Taxis σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα ισχύσουν.

Για παραπληροφόρηση τόσο στο θέμα των αποδείξεων όσο και στο θέμα της φορολογίας για το 2015 έκανε λόγο την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέμματα. 

Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέμματα» δήλωσε. Επισπεύδει φέτος η γγ Δημοσίων Εσόδων την περιοδο ηλεκτρονικής αποστολής όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων που γίνονται μέσω τραπεζών, προκειμένου να διενεργηθούν σαρρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων.

Αθλητισμός: Το μεσημέρι της Δευτέρας (14:00), στη Νιόν της Ελβετίας, θα μάθει ο Ολυμπιακός τους αντιπάλους του στη φάση των «32» του Europa League, εκεί που θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό του όνειρο ακόμα και αν αυτό δεν είναι στην κορυφαία διοργάνωση. Οι «ερυθρόλευκοι» παρ' όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν όντας μάλιστα στον όμιλο των ισχυρών σε μία διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Παρά την πίκρα του άδοξου αποκλεισμού από το Champions League, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να σηκώσει το κεφάλι και να προετοιμαστεί για την επόμενη ευρωπαϊκή πρόκληση που έρχεται μπροστά του, τους «32» του Europa League. Οι Πειραιώτες την προσεχή Δευτέρα (14/12, 14:00) θα βρεθούν στην κλήρωση της Νιόν ως «ισχυροί», όμως το «παζλ» με τους πιθανούς αντιπάλους θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης μετά την αυλαία των ομίλων του Europa League.

Στην πιο σημαντική βραδιά της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του -μέχρι τώρα- ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος. Παρουσιάστηκε κατώτερος των απαιτήσεων και ηττήθηκε με 3-0 από την Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη, με τους Λονδρέζους να παίρνουν την πρόκριση στους «16» του Champions League, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa League. Οι Πειραιώτες καλούνταν να διαχειριστούν την πολυτέλεια ακόμα και μιας ήττας με διάφορα ενός γκολ, αλλά εκτέθηκαν από τον αφηνιασμένο Ζιρού (29', 49', 67' πεν.) και την «παρέα» του. 

Οι «Κανονιέρηδες» είχαν δοκάρι στο 25' με τον Φλαμινί και ουσιαστικά καθάρισαν το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» να δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: