07 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Παραμένει το αδιέξοδο στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες, παρά τις προσπάθειες αστυνομίας και οργανώσεων να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η προθεσμία τριών ημερών που τους είχε δοθεί γραπτώς εξέπνευσε και μόλις μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για Αθήνα. 

Αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλας. «Θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ να εκλεγώ από τον πρώτο γύρο, οι εξελίξεις τρέχουν» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό της ΝΔ. Θα ξεπεράσουμε το φιάσκο μόνο με υψηλή προσέλευση στις εκλογές» τόνισε.

Στην Αθήνα φτάνει αύριο, Τρίτη ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο αιγύπτιος πρόεδρος θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Περιβάλλον έντασης στο εσωτερικό και νέας σύγκρουσης με τους δανειστές καλλιεργεί σκοπίμως η κυβέρνηση, εν αναμονή της δύσκολης διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτουμένων και κυρίως του ασφαλιστικού.

Τρεις προϋποθέσεις για να υπάρξει πολιτική συναίνεση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα θέτει ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στα Νέα.

Κόσμος: Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκαν σε έναν 29χρονο, ο οποίος θεωρείται δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον σταθμό Λέιτονστοουν του μετρό του Λονδίνου και η οποία αντιμετωπίζεται από τις βρετανικές αρχές ως «τρομοκρατικό επεισόδιο».

Επιστολή με την οποία ζητούν ενίσχυση της Frontex και εξουσιοδότησή της προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους, απηύθυναν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια η αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, καταλαμβάνοντας 99 έδρες επί συνόλου 167, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ένας μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Την ήττα του παραδέχτηκε ο διάδοχος του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο.

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε» διεμήνυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του την Κυριακή από τον Λευκό Οίκο, απαντώντας στην κριτική για ελλιπή μέτρα εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα, μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια, πριν τέσσερις ημέρες, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Έπειτα από την προειδοποίηση της Βαγδάτης ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ για τα τουρκικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σταματά την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Οικονομία: Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα. Η μετοχή της Εθνικής ανακάμπτει, ενώ υποχωρούν οι μετοχές της Αlpha, Eurobank και της Πειραιώς. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 609,17 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,27%. Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Το πρώτο είναι διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών-χρεωστικών καρτών.

Ένας μετοχικός «κλώνος» της ΔΕΗ θα αναλάβει το νέο ΑΔΜΗΕ, με βάση τη καινούργια πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να ξεπεράσει το μνημονιακό σκόπελο της ιδιωτικοποίησης.

Αθλητισμός:Η αντίστροφη μέτρηση για τον... τελικό του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League ξεκίνησε. Ο Μάρκο Σίλβα ήδη καταστρώνει τα πλάνα του για το πιο κρίσιμο ματς της ομάδας του κόντρα στην Αρσεναλ την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη. Δυσάρεστα νέα για την Αρσεναλ, καθώς ο Σάντι Καθόρλα θα μείνει εκτός δράσης τους επόμενους τρεις μήνες. 

Ο Ισπανός διεθνής μέσος δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα του και στο καθοριστικό παιχνίδι της Τετάρτης στο «Καραϊσκάκη» με τον Ολυμπιακό, για την τελευταία ημέρα των ομίλων του Champions League. Η Μονπελιέ «φρέναρε» την ανοδική πορεία της Μαρσέιγ, καθώς της απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο «Βελοντρόμ», στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Μάλιστα η ομάδα του Μίτσελ βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ και τελικά κατάφερε να φύγει μόνο με το βαθμό της ισοπαλίας. Χάρη σε γκολ του Γιαμπερέ στο 62΄, η Μπορντό επικράτησε 1-0 της Γκινγκάμπ και ξέφυγε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: