11 Δεκεμβρίου, 2015

ΧΤΙΖΕΙ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα έχει αρχίσει να φτιάχνει τείχος κατά μήκος ενός τμήματος 82 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο της Daesh (ISIL / ISIS). Το γεγονός, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο.

Με αυτόν τον τρόπο θα σφραγίσει ένα τμήμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Daesh. Τέσσερις υψηλές πλάκες έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων στις επαρχίες Κιλίς και Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι έχει λάβει πλάνα βίντεο που δείχνουν οχήματα να εναποθέτουν τσιμεντόλιθους κατά μήκος των συνόρων. Το πρακτορείο όμως δεν μπορούσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες με κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η κίνηση αυτή έρχεται προφανώς ως ένα βήμα για την ασφάλεια κατά μήκος της γραμμής των συνόρων και για την πρόληψη των μαχητών της Daesh από την είσοδο στη Συρία και τη διέλευση πίσω στην Τουρκία. Τον Αύγουστο, η Τουρκία άρχισε την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων, κοντά στην πόλη Reyhanli, στο κύριο επικίνδυνο σημείο για λαθρεμπόριο, νοτιοδυτικά της Kilis.

Η κατασκευή θα μπορούσε επίσης να έρθει ως μια ριζοσπαστική απάντηση στην πίεση των ΗΠΑ για την Τουρκία να πράξει περισσότερα για να σταματήσει τη διέλευση των τζιχαντιστών από τα συνόρά της με τη Συρία.  Εν τω μεταξύ γίνεται στρατολόγηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για άριστους γνώστες της ρωσικής και της ουκρανικής γλώσσας καθώς και αυτών που ομιλούνται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR) αντιστράτηγος Frederik ``Ben`` Hodges «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην εκπαίδευση γλωσσολόγων με μητρική γλώσσα τη ρωσική, την ουκρανική, τις αραβικές γλώσσες καθώς και τα Νταρί και Παστού».

Ο Hodges αναφέρθηκε και στην ουσιαστική βοήθεια για τις μυστικές υπηρεσίες που παρέχουν οι μετανάστες: «Υπάρχουν πολλοί μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς από τις χώρες αυτές, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τις γλώσσες, έτσι ώστε να λαμβάνουμε άμεση βοήθεια από αυτούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: