01 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από τις Αρχές για τα αίτια θανάτου μιας 70χρονης και του 45χρονου ανιψιού της σε μονοκατοικία στην περιοχή των Αγίων Ασωμάτων στην Αίγινα. Από τα ευρήματα εκτιμάται ότι ο θάνατός τους πιθανόν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Μετέωρο παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, αφού ούτε στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ τη Δευτέρα κατέστη δυνατό να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ουδείς, δε, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών για τον Ιανουάριο. Σε αυτό κλίμα σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζουν εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασ.Λεβέντη, ο οποίος - σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη - δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό». Ο ίδιος σημείωσε ότι από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τα «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Κλίμα πόλωσης, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της περιόδου που μεσολαβεί έως την επόμενη αξιολόγηση. Αφότου κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση επιδίωκε περισσότερο την καλλιέργεια εντυπώσεων και λιγότερο την ουσιαστική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα, που η ίδια έθεσε ως ατζέντα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, Τρίτη, ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και να ανεβάσει τους τόνους.

Η περάτωση του Κτηματολογίου εντός πενταετίας είναι εφικτή, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ελλάδος (ΕΚΧΑ) Χριστίνα Κλωνάρη, απαντώντας σε ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το αργότερο ώς τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η περάτωση του έργου να ολοκληρωθεί εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί, δηλαδή έως το 2020.

Κόσμος: Η απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει στρατιωτικά τις γαλλικές επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS προκαλεί μεν ανησυχία στους Γερμανούς για μεγαλύτερη απειλή επίθεσης, όμως δεν τους βρίσκει απολύτως αντίθετους, σύμφωνα με δημοσκόπηση. H ίδια η κυβέρνηση επιμένει ότι η απόφαση είναι η ενδεδειγμένη και η υπεύθυνη ενώπιον της πρόκλησης, προετοιμάζοντας ωστόσο ότι η συνολική μάχη «θα έχει διάρκεια» και η καθοριστική καμπή μπορεί να έρθει μόνο μέσω πολιτικής διαδικασίας.

To Παρίσι και οι Βρυξέλλες ζητούν ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών των υπηρεσιών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, στον απόηχο των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα - το νήμα των οποίων έχει φτάσει μέχρι τουλάχιστον το Βέλγιο. Ο βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η σύσταση διευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, μίας «ευρωπαϊκής CIA» όπως είπε χαρακτηριστικά- αν και αναγνώρισε ότι η πρόταση συναντά αντιστάσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Περίπου 1.300 πρόσφυγες κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις Αρχές, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, φθάνοντας σε απόμερες ακτές του Αιγαίου και σε δάση. Οι πληροφορίες έρχονται λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τουρκίας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Το θέμα της Καταλονίας κυριάρχησε στο πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ εν όψει των ισπανικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, το οποίο διοργανώνεται από την El Pais με κοινό και ερωτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα. Συμμετέχουν οι πρόεδροι του PSOE, των Ciudadanos και του Podemos. Απών (στο Παρίσι) ο Μαριάνο Ραχόι. Στις 12 Ιανουαρίου 2016 θα εκφωνήσει ο Μπαράκ Ομπάμα την τελευταία προεδρική ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα. Η ομιλία του Ομπάμα θα γίνει σε ένα Κογκρέσο όπου η κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων είναι ολοκληρωτική, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.

Οικονομία: Ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα δοθεί τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό να το δηλώσουν, να πληρώσουν τον απαιτούμενο φόρο και να μπορέσουν στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν νόμιμα.

Παρατείνεται ως αύριο, Τετάρτη, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά-νομικά πρόσωπα και της δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ που έληγε τη Δευτέρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια παράταση ισχύει για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων.

Την σύνταξη και υποβολή προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, εκθέσεων οι οποίες θα αποτιμούν τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και θα αξιολογούν τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα, αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ. Επίσης εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αθλητισμός: Η Νάπολι επικράτησε με 2-1 της Ίντερ στο ντέρμπι κορυφής της 14ης αγωνιστικής του Campionato, και πέρασε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής της Νάπολι ο Ιγκουαΐν που σημείωσε και τα δύο τέρματα (2', 62') των νικητών, ενώ η Ίντερ στάθηκε άτυχη αφού, παίζοντας με δέκα από το 45' λόγω αποβολής του Ναγκαμότο, μείωσε στο 67' με τον Γιάγιτς και πίεσε για την ισοφάριση, έχοντας δύο δοκάρια (!) στο 94ο λεπτό. Δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου άφησε στην έδρα της Σασουόλο η Φιορεντίνα που έμεινε στο 1-1.

Για μια ακόμη φορά ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων φέτος και ενώ προηγήθηκε νωρίς με γκολ του Αθανασιάδη μέσα στη Μυτιλήνη, η Καλλονή όχι μόνο ισοφάρισε στο 41’ με πέναλτι του Μανούσου, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καλύτερη και απείλησε πολλές φορές τους Θεσσαλονικείς με πλήρη ανατροπή. Τελικά, ίσχυσε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου και αφού οι νησιώτες τα έχαναν, ο Κλάους στο 77’ έφερε πρόωρα τον «σάκο με τα δώρα» για τον «Δικέφαλο», γράφοντας το 1-2. 

Το τελικό σκορ 1-3 υπέρ του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, πέτυχε ο Μυστακίδης με πλασέ μέσα από την περιοχή. Η κρίση που περνά η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία επηρέασε ακόμα και το ποδόσφαιρο. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Ρωσίας με διάταγμα που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, απαγορεύει στις ομάδες της χώρας του να αποκτήσουν τούρκο ποδοσφαιριστή στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου! Εξαίρεση αποτελούν οι τούρκοι παίκτες που αγωνίζονται ήδη στη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: