08 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην Ειδομένη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή. 

«Το θέμα θα λήξει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε 10-15» διαβεβαίωσε. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία» ξεκαθάρισε. Πέντε μολότοφ τοποθέτησαν άγνωστοι στις 4 τα ξημερώματα στην είσοδο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο. Από την έκρηξη σημειώθηκαν μικρές ζημιές.

Μέσω Twitter ήλθαν τα πρώτα σχόλια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. «Πρώτη φορά ακούω Πρωθυπουργό να ασχολείται με το τι θα κάνει η αντιπολίτευση, αντί να μας πει τι θα κάνει η κυβέρνησή του» έγραψε, ενώ σε άλλη ανάρτηση άφησε σαφείς αιχμές για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

«Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και ότι βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας. Την άποψη ότι ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. 

«Αυτή η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα καταρρεύσει. Με πασαλείμματα προσπαθεί να την κρατήσει ο Τσίπρας» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να είναι το στήριγμα μιας κυβέρνησης που πέφτει.

Κόσμος: Τις ρωσικές δυνάμεις υπέδειξαν οι ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό στρατοπέδου των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών σύρων στρατιωτών, παρότι η Δαμασκός υποστήριξε πως την επιδρομή εξαπέλυσαν αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δράστες του μακελειού με τους 14 νεκρούς την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας είχαν «ριζοσπαστικοποιηθεί» εδώ και αρκετό καιρό και εξασκούνταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην σκοποβολή, αλλά δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχε μια διεθνής συνωμοσία πίσω από την επίθεση, ανακοίνωσε το FBI.

Να απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, στον απόηχο του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Η ΕΕ και τα μέλη της συμφώνησαν τη Δευτέρα στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει τη δήλωση από διαδικτυακές εταιρείες, όπως την Google και Amazon, κάθε σοβαρής προσπάθειας κλοπής στοιχείων σε κρατικές αρχές, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου στο κεντρικό τμήμα της Μόσχας το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και καφέ και πιθανότατα οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ερρίφθη είτε από διερχόμενο όχημα είτε από κοντινό κτίριο.

Οικονομία: Από σήμερα, Τρίτη, και τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αφορά το δεύτερο πακέτο μέτρων για το 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει ζητήματα - «αγκάθια» όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Πλήγμα δέχεται η οικονομία από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς μετά το πολυήμερο μπλόκο, πλέον οι πολυεθνικές άρχισαν να αναζητούν νέες οδούς για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, παρακάμπτοντας την Ελλάδα. Ήδη, η Hewlett Packard προώθησε εμπορευματοκιβώτια μέσω της Σλοβενίας.

Τη δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων από ένα μήνα έως τρεις μήνες με καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με διάταξη που προωθεί στη Βουλή. Οι αλλαγές θα έρθουν μέσα στο 2016.

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην έκπληξη έφτασε η Κρίσταλ Πάλας, αλλά ο Λουκάκου «έσωσε την παρτίδα» για την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ». Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1 στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής της Premier League. Οι γηπεδούχοι έμειναν για 5ο ματς αήττητοι (3η ισοπαλία), ενώ για το συγκρότημα του Άλαν Πάρντιου ήταν η 2η ισοπαλία στα τελευταία 6 ματς.

Σημαντικό βαθμό στη μάχη που δίνει για την αποφυγή του υποβιβασμού απέσπασε στη Βαρκελώνη η Λεβάντε. Η ομάδα από τη Βαλένθια αναδείχθηκε ισόπαλη με την Εσπανιόλ, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 14ης αγωνιστικής στην Premiera Division. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής καλεί σε απολογία την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα επεισόδια που έγιναν στην Λεωφόρο στο ματς με τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν έγινε ποτέ. 

Οι Πράσινοι έχουν διορία να απολογηθούν με υπόμνημα ως τη Δευτέρα 14/2 και κινδυνεύουν με νέα τιμωρία, πολύ πιο βαριά από αυτή που δέχθηκαν ήδη (190.000 ευρώ, 4 αγωνιστικές, -3 βαθμούς και απώλεια του ντέρμπι στα χαρτιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: