08 Δεκεμβρίου, 2015

ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Οι προχθεσινές εκλογές στη Βενεζουέλα και η αλλαγή σελίδας που ενέκριναν οι ψηφοφόροι της χώρας, θέτοντας τέλος στην κοινοβουλευτική ηγεμονία του φαινομένου που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «Τσαβισμό», προκαλεί αμφίσημες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση, αναλαμβάνοντας πλέον κυβερνητικές ευθύνες, ετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές, καταργώντας πολλά από τα αμφιλεγόμενα θεσμικά μέτρα των προκατόχων της. Σημειώνουμε πως ο συνασπισμός της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης κέρδισε 99 έδρες επί συνόλου 167 και οι τσαβικοί υπέστησαν την πρώτη τους ήττα.

Η Δημοκρατική Ενότητα.Η Δημοκρατική Ενότητα, ένας μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από κόμματα που τοποθετούνται από το κεντροαριστερό ως το υπερσυντηρητικό πολιτικό φάσμα και που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατέχει πλέον πλειοψηφία σχεδόν τριών πέμπτων, έναντι 46 εδρών του PSUV.
 
Αμνηστία και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Εκστασιασμένοι ακόμα από την ιστορική τους νίκη, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μίλησαν για «νίκη της δημοκρατίας» (δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ενότητας, Χεσούς Τορεάλμπα) και υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή για να περάσουν νόμο αμνηστίας των πολιτικών κρατούμενων, να εμποδίσουν ή να ανατρέψουν την τοποθέτηση δικαστικών φιλικών προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν ότι δεν θα αποδομήσουν την πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων. 

Επαναλαμβάνοντας ότι η αλλαγή του Νόμου Αμνηστίας θα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της Ενότητας όταν η νέα Βουλή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 5 Ιανουαρίου, ο Τορεάλμπα υποσχέθηκε ότι θα δώσει πίσω «τα δικαιώματα σε όσους καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν», με πρώτον και καλύτερο τον ηγέτη της ριζοσπαστικής πτέρυγας της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση βίας για τον ρόλο που φέρεται να είχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2014 στις οποίες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Η γυναίκα του, μάλιστα, Λίλιαν Τιντόρι, η οποία αναδείχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας αν και ή ίδια δηλώνει πως δεν επιθυμεί να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, μίλησε για «μεγάλη νίκη».
 
Μαδούρο, ο μοιραίος διάδοχος.Από την πλευρά του ο 53χρονος Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε στον λαό σε τηλεοπτική του ομιλία αναγνωρίζοντας την ήττα και διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, ενώ απέδωσε την ήττα στον «οικονομικό πόλεμο» που έχουν κηρύξει στη Βενεζουέλα «συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά εντός και εκτός Βενεζουέλας». 

Ο πρόεδρος πάντως της Βενεζουέλας θα δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από το κόμμα και από τα συνδικάτα που το στηρίζουν, που ήδη πολλά απ” αυτά θεωρούν ότι έχει προδώσει την κληρονομιά του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες. Κι αν και η θητεία του λήγει το 2019, οι σκληροπυρηνικοί της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν του χρόνου δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του. Θα χρειαστούν πάντως 4 εκατομμύρια υπογραφές προκειμένου να ζητήσουν δημοψήφισμα.

Πλούσια χώρα, φτωχός λαός.Η αντιπολίτευση επωφελήθηκε από τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεσούσης της οικονομικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, στη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Την Παρασκευή, μάλιστα, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, η τιμή του πετρελαίου έπεσε στα 34,05 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο των τελευταίων 7 ετών. 

Εξαιτίας της πτώσης αυτής παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως το ρύζι, το γάλα, η ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο, ακόμα και το χαρτί τουαλέτας. Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 10% και αναμένεται να χάσει άλλο 6% το 2016, ενώ η ανεργία για το 2016 υπολογίζεται στο 18,1% και ο πληθωρισμός τρέχει στο 100%.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: